Lukmanierpass/San Bernardinopass

LUKMANIERPASS

De Lukmanierpass (Italiaans Passo del Lucomagno) is met zijn 1914m een van de laagste passen in de Zwitserse Alpen. Het is tevens de scheiding tussen het Italiaanse en Retoromaanse taalgebied. Passo del Lucomagno is afgeleid van het Latijnse “Lucus magnus” hetgeen groot bos betekent. De Lukmanierpas is een natuurpark van nationale betekenis en kenmerkt zich door alpenweiden, moerassen en naaldbossen met arven en lariksen. Ondanks het graven van de St-Gotthardtunnel in 1880 blijft de Lukmanierpas een van de drukste passen van Zwitserland, omdat het een gemakkelijke verbinding blijft tussen Graubunden en Ticino. Van Disentis, (met zijn imposante Benedictijnen Klooster, beschreven onder de Oberalppass) op de Oberalppas in het “Vorderrheintal”, gaat het gestaag zuidwaarts richting Biasca. Iets verder onder dit artikel vindt u ook de beschrijving van de San Bernardinopass.

MEDELSERSCHLUCHT

  • 03LukmanierpassmedelserschluchtMedelser Schlucht
Voor het dorp Curaglia passeert men de indrukwekkende “Medelserschlucht (Höllenschlucht),” een wilde waterkloof in het “Rhein da Medel” dal.

 

 

 

 

 

 

LUKMANIERPASS PASHOOGTE (1914m)

LAGO DI SANTA MARIA.

  • 01LukmanierpasshoheLukmanier passhohe
Langs het stuwmeer “Lago di Santa Maria”, waarvan de laatste kilometers door een lawinegalerij gaan, bereiken we de pashoogte van de Lukmanierpas. Het nieuwe Mariahospitum op de pas, werd in 1965 geopend. Informatie over het hospitum is te vinden onder de volgende  link: http://www.lukmanierpass.ch.

Rondom Val Canaria, Val Cadlimo en Passo di Lucomagno liggen op de almen schitterende bergmeertjes. (zie ook het verhaal onder berghutten o.a. Capanna Cadagno en onder Tessino). Na pashoogte dalen we af door het “Valle di Blenio” richting Biasca. Val Blenio is een ideaal reisdoel voor natuurliefhebbers, door dit ongerepte landschap lopen prachtige wandelpaden.

BIASCA

  • 01LukmanierpassbiascaBiasca San Carlo kerk
In het kanton Ticino is Biasca het belangrijkste stadje van deze streek. Strategisch gelegen omdat de dalen Val Leventina, Val Blenio en Riviera hier samen komen (ook wel Ambrosiaanse dalen genaamd). De Brenno rivier, komend vanaf de Lukmanierpass, mondt hier uit in de Ticino. De Ticino rivier kent zijn oorsprong op de Nufenenpass en heeft het Bedretto - en Leventinadal dan al doorlopen om uiteindelijk via de Riviera uit te monden in het Lago Maggiore. Biasca bezit veel historische gebouwen en oude kerken, waaronder de Romaanse San Pietro e Paolokerk uit de 12e eeuw, een van de belangrijkste Romaanse bouwwerken van Zwitserland. Informeer eerst of de kerk open is, de 185 traptreden naar boven zijn anders voor niets geweest. De kerk is gebouwd van graniet, hetgeen hier nog steeds in de omliggende bergwanden wordt uitgehouwen. De grote zuilen verdelen de kerk in drie schepen, het middenschip en aan weerszijden twee  van ongelijke hoogte zijnde zijschepen. De prachtige gotische fresco’s in de kerk dateren uit de 13e tot de 17e eeuw. Een ander  monumentaal pand, waarvan de plattegrond een Grieks kruis voorstelt, is de San Carlo kerk. Het Klooster Santa Maria werd in verschillende fasen gebouwd rond 1490 en  bestaat uit een plein dat samen met de kerk een indrukwekkend complex vormt.

 


SAN BERNARDINOPASS

De weg van Chur, de hoofdstad van Graubünden, naar Bellinzona, de hoofdstad van Tessin, leidt door een prachtig berglandschap. Talrijke dorpen met oude kerken en kastelen liggen langs deze oude kantonsweg. De San Bernardinopass dankt zijn naam aan Sint Bernardus uit Siena, die omstreeks 1450 een kapel liet bouwen in dit gebied en er vervolgens heeft gepreekt. De prachtige Viamalaschlucht en Rofflaschlucht zijn zeker een bezoekje waard.

  • 03SanbernardinopasshoheHospiz San Bernardino
De San Bernardinopass (2066m.) verbindt het Duitstalige Hinterrheindal met het Italiaanstalige Valle Mesolcina (het dal van de watervallen). Tussen Andeer en Splügen bevindt zich de schitterende Rofflafall, een avontuurlijke wandeling voor jong en oud om onder de Hinterrhein door te lopen. In het restaurant heeft men een klein museum ingericht over de geschiedenis van de Rofflafall. In het dorp Sufers (1426m.) gelegen aan de Sufner See begint de wandeling naar de Cufercallhütte (2385m).

De autoweg richting de San Bernardinopass voert ons tot het dorpje Hinterrhein, hier hebben we de mogelijkheid om door de bijna 7 km. lange tunnel te rijden( die in 1968 in gebruik is genomen) of een uurtje om te rijden over de bergpas San Bernadino. Beide wegen komen in het dorp San Bernadino (1608m) uit. Na ruim 9 km komen we aan op  de pashoogte, achter ons latend het mooie Adulamassief en het Hinterrheintal.

  • 02SanbernardinopasshoheLago di Moesola pashoogte San Bernardino
San Bernadino (2066m.), staat aan het Lago Moesola, een bergmeertje gelegen op deze kale pashoogte vanwaar we een mooie weids uitzicht hebben. Van het Ospizio San Bernardino, het oude Hospiz boven op de pas, kunt u te voet over de 19 km lange oude handelsroute richting San Bernadino, een prachtige afdaling om nooit te vergeten.

Vanaf pashoogte zijn mooie foto’s te maken o.a. richting P. Uccelo (2724m.). 

SAN BERNARDINO

Vanaf het plaatsje San Bernardino, gelegen op 1600m, gaat het gestaag bergafwaarts langs de Moesa rivier door het Mesolcina-bergdal richting Bellinzona. De plaats Mesocco, ooit een sterke vesting  is het eerst volgende dorpje in zuidelijke richting. De Burcht op de steile rots is inmiddels een vervallen ruïne.

BELLINZONA

  • 02SanbernardinopassbellinzonaBellinzona
Bellinzona is de hoofdstad van het Italiaans-sprekende Zwitserse kanton Ticino. Bellinzona is de sleutel tot de strategisch gelegen passen St.Gotthard, Lukmanier en de San Bernadino. Alle drie de passen zijn nog steeds belangrijke transportroutes tussen de omliggende landen; Oostenrijk en Italië. Bellinzona is de stad met de best bewaarde kastelen van Zwitserland. De 3 kastelen staan inmiddels op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Het Castelgrande staat in het centrum van de stad op een heuvel, terwijl naar het oosten de kastelen Montebello (It. Castello di Montebello ) en Sasso Corbao (It. Castello di Sasso Corbaro ) staan.

  • 03SanbernardinopassbellinzonaKasteel Bellinzona
Het uitzicht op de beide andere burchten, vanaf de indrukwekkende verdedigingsmuur van Castelgrande is grandioos. De oude tuinen van de burcht, brengen je helemaal terug in de tijd: de zwerftocht door de Middeleeuwen kan beginnen!

Andere belangrijke gebouwen uit de 15e eeuw zijn; Maria delle Grazia en de SS Pietro en Stefano kerk met zijn imposante renaissancegevel, gebouwd tussen 1518-1565. Het barokke interieur herbergt enkele mooie taferelen. De preekstoel, wentelend om een pilaar van de kerk, bestaat hoofdzakelijk uit verschillende soorten marmer. De vele kapellen in de kerk hebben zo zijn eigen betekenis.