LUNGERERSEE

  • 01CZlungererseeLungerersee vanaf Chalrutirank
De Lungerersee, in de volksmond ook Lungernsee genoemd, is een natuurlijk stuwmeer in kanton Obwalden. Door de eeuwen heen is het waterpeil van de Lungerersee meermaals verlaagd om land te winnen. In 1921 werd het meer opnieuw afgedamd, deze keer voor het winnen van elektriciteit. Het extra gewonnen land ging dus al weer snel verloren omdat het waterpeil werd verhoogd om de stuwkracht voor de stuwzee te verhogen. Het water uit de Lungerersee drijft drie turbines aan voor het opwekken van elektriciteit voor zowel het openbaar netwerk als ook de exploitatie van de Zentralbahn. 

  • 09CZlungererseeLungerersee
Maar het vissersparadijs, zoals de Lungerersee ook wel bekend staat, is een geliefde visplek voor hengelaars. Op de eerste verdieping van het Lungererseewerk aan de noordzijde van de Lungerersee is een hengelsportzaak gevestigd. Maar het prachtige smaragdgroene meer heeft meer te bieden. In het plaatsje Lungern aan de zuidkant van het meer is een badplaats en zeilschool gevestigd, bovendien ligt er een camping direct aan het meer. 

 

 

  • 10CZlungererseeKaiserstuhl
Een wandeling rondom het prachtige smaragdgroene meer kan vanuit treinstation Kaiserstuhl als ook vanuit Lungern zelf gedaan worden. Het ca. 10 km lang traject vergt ongeveer 2.30 uur, zonder pauzes. Maar de vele barbecueplaatsen langs de wandelroute, voorzien van brandhout, nodigen u uit om er langer over te doen. Wij parkeren de auto in Lungern, wandelen naar de Lungerersee en vervolgen de wandelroute met de wijzers van de klok mee. 

  • 03CZlungererseeObsee St. Beatkapelle
De St. Beatkapel in Obsee trekt onze aandacht en over de naam St. Beat willen we meer weten. Deze naam komt namelijk van de Beatusgrot aan de Thunersee. Toen na de reformatie de katholieke pelgrims niet meer welkom waren aan de Thunersee, werd in 1687 deze kleine kapel gebouwd ter ere van St. Beat. Het barokke hoogaltaar stamt uit het begin van de 18e eeuw.

 

 

  • 04CZlungererseeDundelbachfalle
We vervolgen de wandeling richting Diesselbach en passeren de Dundelbach na eerst even de Dundelbachfälle te hebben gefotografeerd. Vervolgens gaat het langs de oever van het meer tot Bürglen. De Bürglenkapel St. Antonius en St. Wendelin bestaat al meer dan 300 jaar en heeft nog steeds een eigen kapelaan. Over de dam wandelen we richting het treinstation van Kaiserstühl, na eerst nog even een kijkje te hebben genomen in de hengelsportzaak. Aan de oostzijde vervolgen we de wandelroute langs de Lungerersee. Aan het luidruchtige verkeer langs dit stukje van het meer zal binnenkort een einde komen als ook de Kaiserstuhltunnel klaar is. Vanaf Sarnen rijdt men dan over de A8 via tunnels tot aan de Brünigpass.

  • 16CZlungererseeRooms-katholieke parochiekerk van Lungern Heilig Hart van Jezus
We bereiken Lungern en wandelen langs de oude kerktoren en de dorpskapel van  Lungern , de onze lieve vrouwkapel uit de 17e eeuw, naar de Rooms-katholieke parochiekerk 't Heilig Hart van Jezus. Dominerend op een heuvel met zijn enorme cascadetrap voor de kerkdeur nemen we toch nog even een kijkje in dit majestueus bouwwerk en is de rondgang van de Lungerersee hier geëindigd.