Regio Thun

Onder Regio Thun beschrijven we niet alleen de 56 km lange Panorama Rundweg Thunersee, maar komen ook Interlaken-Leissigen, Interlaken-Merligen en de Ruïne Weissenau aan bod. Neuhaus Golf- en Strandhotel alsmede de Cholerenschlucht in Heiligenschwendi en de Niederhorn worden ook op deze pagina beschreven, allen leuke plekjes of interessante uitstapjes rondom de Thunersee.

PANORAMA RUNDWEG THUNERSEE

 • 02RegiothunrundwegthunerseeHangbrug over Guntebach/Gummischlucht
In de bestaande 56 km lange rondweg rondom de Thunersee ontstaat de komende jaren een unieke wandelroute, verschillende kloven op deze route zullen d.m.v. hangbruggen worden verbonden. 95 Procent van de route is al gerealiseerd, verschillende kloven kunnen nu alleen nog worden overwonnen door steile afdalingen en stijgingen; te weten de Cholerenschlucht (Heiligenschwendi), de kloof bij Chelli (Heiligenschwendi), de Riderbachschlucht (Oberhoven) en de Chrutbach (Beatenberg). Gerealiseerd en geopend in 2011-2012 zijn de hangbruggen bij Spissigraben nabij Leissigen en de Gummischlucht nabij Sigriswil, waarbij deze laatste brug mede is aangelegd voor schoolgaande kinderen, het verbindt nl. de dorpen Aeschlen en Sigriswil met elkaar. Bovendien is de 1.20 meter brede voetgangersbrug toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, om de kosten te drukken kost een brugkaartje hier CHF 8.00 (2012).

 • 03RegiothunrundwegthunerseeHangbrug Spissibach
Door het plaatsen van hangbruggen ontstaat er een lange afstandswandeling met een gering hoogteverschil, ca. 200-400 hoogtemeters boven de Thunersee. Aan de Noordzijde van de Thunersee voert de wandelweg door een prachtig berglandschap, met zicht op de Thunersee en adembenemende Berner Alpen. De minder spectaculaire zuidzijde biedt o.a. uitzicht op de Thunersee, Niederhorn het Justistal en de Sigriswilgrat. De panoramaweg doorkruist in totaal zeven ravijnen rondom de Thunersee.

Om u een indruk te geven van de reeds gerealiseerde hangbruggen volgen hieronder nog enkele technische gegevens van de bruggen.

Panorama brug Leissigen heeft een lengte van 144m, is 1.20m breed, hangt 60 meter boven het ravijn, heeft een eigen gewicht van 25 ton en mag maximaal tot 45 ton worden belast (ca. 600 personen). Panorama brug Sigriswil heeft een lengte van 344m, is eveneens 1.20 m breed, hangt 182m boven de Gummischlucht, heeft een eigengewicht van 51 ton en mag tot 102 ton worden belast. Verder informatie kan men vinden onder; http://www.brueckenweg.ch/de/.

Vanzelfsprekend hoeft men de totale wandeling niet in één etappe te wandelen, deze lange afstandswandeling leent zich uitstekend om in gedeeltes te wandelen, bovendien zijn er combitickets te koop bij de BLS; http://bls.ch/d/schifffahrt/ausfluege-kombi-sigriswil.php

Om u een indruk te geven van de afstanden en wandeltijden volgen hieronder nog enkele etappes met afstand en richttijden;
Treinstation Interlaken (West) - panoramabrug Leissigen = 8,4 km, 2h20min;
Leissigen - Krattigen = 5 km, 1h30min;
Krattigen - Spiez = 5,4km, 1h20min;
Spiez - Thun = 14km, 3h30min en
Thun – Sigriswil = 11km, 2h50min.

Pas wanneer de gehele rondweg met hangbruggen gerealiseerd is volgen verdere gegevens. Eventueel kunnen bestaande wandelingen gezocht worden onder de volgende link;
http://map.schweizmobil.ch/?trackId=260893&layers=WanderlandRoutenNational,WanderlandRoutenRegional,WanderlandRoutenLokal,Wanderwegnetz&karte=0.75.

Door te scrollen kan men de kaart inzoomen en de desbetreffende wandeling eventueel printen. Gedeelten van deze Panorama-Rundweg Thunersee zijn elders op deze site te vinden.

P.S. Augustus 2017 werd de 79m lange stalen hangbrug over de Sundbach (iets onder de Beatenberg) geopend. Deze 250’000 Franken kostende hangbrug bevindt zich slechts 31 meter boven de rivierbedding en is in een record tempo van slechts vier maanden gebouwd. De vierde hangbrug in het traject Panorama Rundweg Thunersee over de Riderbach bij Oberhoven laat nog even op zich wachten.

INTERLAKEN-LEISSIGEN

 • 03RegiothuninterlakenleissigenAarekanaal Lutschera
Deze wandeling begint bij het treinstation Interlaken-West(563m), waar we de aanwijzing Unterseen aanhouden. In Unterseen volgen we de bordjes wandelweg en gaan tussen de Aare en het Aarekanaal richting Spiez. Mocht je aan de verkeerde zijde van de Aare wandelen, geen nood want beide wegen komen aan het eind van het kanaal samen en gaan via de autorijbaan, bij afslag Interlaken-West, onder het viaduct door naar de ander zijde richting Spiez. Onder het viaduct is duidelijk een hangplek voor jongeren, via de wenteltrap bereiken we de rijbaan, een klein stukje gaat het langs de rijbaan, maar achter de vangrail.

Vervolgens gaan we dan weer rechts naar beneden. Het is een wirwar van viaducten en wegen met daartussen nog een keer de spoorlijn maar als de bordjes wandelweg en Spiez worden gevolgd dan kan het niet mis gaan. Dan wandel je weer terug richting Interlaken waar het wandelpad na een honderdtal meters rechts afbuigt onder al weer een viaduct door en langs de spoorlijn en dan vervolgens richting Spiez. Over de rotonde (afslag Interlaken-West) gaat het dan links van de rijbaan eindelijk klimmend het bos in. Inmiddels staan de plaatsen Därligen, Leissigen en Spiez duidelijk aangegeven. Het Leewald laten we links liggen en wandelen rechtdoor het bos in, iets boven de rumoerige verkeersweg. Op een gegeven moment gaat het voor Riedstei zelfs over de parkeerplaats en wandelen we vervolgens over het brede bospad weer richting bos.

 • 09RegiothuninterlakenleissigenThunersee
Als je denkt dat je eindelijk de rijbaan hebt verlaten dan heb je het mis, met Därligen in het vizier wandelen we nu al twee uur langs het denderend verkeer. Bij Riedbrunne bereiken we dan de afslag naar Därligen(605m), volgen dan de aanwijzing naast het viaduct en gaan richting de Meielisalp en Krattigen. Ook de “Panorama Rundweg Thunersee” staat inmiddels aangegeven. We blikken nog even terug naar Därligen en de rumoerige autobaan en wandelen eindelijk de stilte in. Over het asfaltstraatje gaat het bergopwaarts, het lawaai van de auto’s heeft plaats gemaakt voor het geklingel van de geitenbellen. Vervolgens gaat het over een smal bergpad naar beneden over de glooiende hellingen in dit gebied. We passeren bergbeekjes en genieten van het weidse uitzicht over de Thunersee.

 • 13RegiothuninterlakenleissigenRode Wouw
Niet veel later bereiken we de Meielisalp (801m). Over de almen en achter het vakantie- en Seminarhotel op de Meielisalp wandelen we richting de hangbrug. We fotograferen nog een aantal bloemen en staan voor we er erg in hebben al bij de hangbrug over de Spissibach. De hangbrug is er een van de velen rondom de Thunersee. Panorama Rundweg Thunersee is een project dat de komende jaren zal worden gerealiseerd en dat tientallen miljoenen franken kost. Panoramabrücke Leissigen was de eerste voetgangershangbrug die in 2011 gebouwd werd. Hij heeft een lengte van 144m, hangt 60m boven het ravijn, en kan een totale belasting aan van 45 ton, de brug zelf weegt 25 ton. Andere bruggen zullen aan de noordzijde van de Thunersee gebouwd worden, in 2014 is er alleen de brug bij Sigriswil, die in 2012 werd opgeleverd.

Over de hangbrug besluiten we om via Ried terug te wandelen richting Leissigen de lucht betrekt en we vertrouwen er niet op dat het droog blijft. Krattigen was het einddoel maar dat is het mooie aan deze panoramaweg dat je er op elk moment de wandeling kunt afbreken. Totaal heeft deze wandeling ca. vier uur in beslag genomen. Tijdens de afdaling richting Leissigen fotograferen we nog een rode wouw, de roofvogel heeft een spanwijdte van ruim 1,5m. Niet veel later bereiken we Leissigen waar we met de trein terug gaan naar Interlaken-West.

INTERLAKEN-MERLIGEN

 • 02RegiothuninterlakenmerligenAarekanaal Interlaken west
Ook deze wandeling beginnen we bij het treinstation Interlaken-West (563m), waar we de aanwijzing Merligen aanhouden. De wandelroute staat 3.45 uur aangegeven en vertrekt vanaf de aanlegsteiger van de rondvaartboten op de Thunersee. We wandelen nu over de kanaalpromenade, langs het Aarekanaal richting Thunersee waar de Bubenberg richting aanlegsteiger Interlaken-West vaart. De hangplek voor jongeren laten we nu rechts liggen en wandelen rechtdoor richting Merligen. Passeren over de Weissenaubrücke de Aare en komen uit bij Ruïne Weissenau.

RUÏNE WEISSENAU

 • 03RegiothunruineweissenauRuine Weissenau
Ruïne Weissenau is de grootste en best bewaarde kasteelruïne uit de 12e eeuw. Het is gelegen op een voormalig eiland aan de monding van de Aare in Interlaken-Unterseen. In 1893 tijdens de bouw van het Aarekanaal werd het eiland met het vaste land verbonden.

Het keizerlijk kasteel werd gebouwd in opdracht van keizer Frederik Barbarossa, om het goederenverkeer over de bergpassen en het water te controleren. In de 13e eeuw kwam het in handen van de Baronnen van Wädiswil-Unspunnen de zgn. “Freiherren von Wädenswil”. In het jaar 1298 werd het pas schriftelijk vastgelegd in een schrijven onder “Castrum de Wissenowe”. In het jaar 1334 kreeg het klooster van Interlaken het in bezit. Na de reformatie in 1528 kreeg de stad Bern het onder zijn hoede. In 1700 werd het voor het laatst gerenoveerd, daarna raakte het in verval en in 1943 werd het 49ha groot gebied uitgeroepen tot natuurgebied, genaamd Weissenau-Neuhaus. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw valt de ruïne Weissenau onder monumentenzorg.

 • 06RegiothunruineweissenauNatuurgebied Weissenau
Na het bezichtigen en fotograferen van Ruïne Weissenau vervolgen we de wandeling door het natuurgebied Weissenau-Neuhaus, langs de oever van de Thunersee. We passeren over bruggetjes het moerasdelta en wandelen langs de vogelkijkhut richting Neuhaus. Tijdens de wandeling hebben we een prachtig uitzicht over de Thunersee en omliggende bergtoppen. Informatietafels langs de wandelroute vertellen ons meer over flora en fauna in dit natuurgebied. Niet veel later bereiken we Hotel Neuhaus aan de Thunersee. Het exclusieve Neuhaus golf- & strandhotel is het enige hotel in Interlaken dat aan de oevers van de Thunersee ligt.

NEUHAUS GOLF- EN STRANDHOTEL

 • 01RegiothunneuhausNeuhaus
Het Neuhaus Golf- en Strandhotel kwam voor het eerst in het jaar 1539 voor in een oorkonde. Sporen rondom het hotel doen vermoeden dat er al een onderkomen was rond de vroege middeleeuwen. Het toenmalige “Sust zu Platten”, later het Neuhaus, stond n.l. aan een belangrijke doorgaande handelsroute richting de passen in het Oberhasli, de Lütschenetälern en het verkeer tussen Thuner- en Brienzersee.

Het was in die tijd een belangrijk onderkomen voor handelsreizigers. In 1543 besloten de toenmalige gemeente Aarmühle (nu Interlaken) samen met de baronnen van Unspunnen dat er een nieuw onderkomen gebouwd moest worden. Het fundament en de muren van het huidige hotel dateert uit 1678 en komt dus van een latere renovatie. Iets voorbij Hotel Neuhaus mondt de Lombach uit in de Thunersee. Eeuwenlang trad de rivier regelmatig buiten zijn oevers en verwoestte het de woningen in Neuhaus. Rond 1835 werd er hoofdzakelijk geroeid en met zeilschepen gevaren op de Thunersee en een boottocht van Thun naar Interlaken nam toen 5 uur in beslag. Toen de stoomboten hun intrede deden op de Thunersee werd Neuhaus het eerste stoombootstation aan de Thunersee. In 1872 werd er vanaf Interlaken een spoorlijn gebouwd aan de zuidoever van de Thunersee, die later nog eens werd verlengd tot Thun, de scheepvaart op de Thunersee kwam toen in het gedrang. Neuhaus verloor zijn handelsactiviteiten, gebouwen werden overbodig en de havenactiviteiten kwamen stil te liggen, doordat vervoer per trein eenvoudiger en goedkoper was.

 • 03RegiothunneuhausNeuhaus/Thunersee
De haven werd verbouwd en vulde zich al snel met kleinere vaartuigen. Het Hotel werd in 1936 en 1981 grondig gerenoveerd. Het natuurgeweld van de Lombach heeft voor het laatst in 1999 en 2005 schade aangericht in het hotel en in het dorp, toen de Thunersee door noodweer en hevige regenval 6 meter steeg. We verlaten Neuhaus en wandelen onder de rijbaan door en vervolgen de wandelroute langs de camping Manorfarm (561m) bergopwaarts richting Merligen dat 2 uur staat aangegeven. Bij Gelbenbrunnen komen wandelweg en rijbaan samen en moet er een klein stukje langs de rijbaan worden gewandeld. Via Rossmätteli wandelen we Sundlauenen aan de Thunersee binnen. Het Beatus hotel heeft maandag en dinsdag een rustdag, hier passeren we de rijbaan en wandelen over de pelgrimsweg, steil omhoog richting de Beatushöhlen.

 • 08RegiothunneuhausBeatushohlen
Op Zwölfichrache verandert het wandelpad in een lang trappen- pad, uitgehakt in de steile wanden van de Beatenberg. Na een honderdtal hoogtemeters bereiken we de Beatushöhlen, we blijven de aanwijzing Merligen volgen en genieten nog even van de watervallen onder de Beatushöhlen. De druipsteengrot is zeker een bezoekje waard. Ook fotograferen we nog enige prachtige bloemen, waaronder orchideeën en bereiken niet veel later de steengroeve op Balmholz. Boven de steengroeve kijken we in het diepe ravijn dat men aan het afgraven is. De puinbreker staat op de bodem van het ravijn en grote shovels vullen kiepwagens die het steengruis verder vervoeren. Hier bereiken we ook het hoogste punt van de wandelroute (722m).

We passeren de Budelbach en besluiten om niet door te wandelen naar Merligen dat nog 30 minuten staat aangegeven maar naar de Beatenbucht (15min) te wandelen dit i.v.m. de tijden van het openbaar vervoer waar we op aangewezen zijn om ons terug te brengen naar Interlaken-West. In Beatenbucht aan de Thunersee heeft men dan de keuze om met de bus of per boot terug te gaan naar Interlaken-West.

 

HEILIGENSCHWENDI-CHOLERENSCHLUCHT

 • 02RegiothunheiligenschwendicholerenschluchtCholereschlucht
De imposante Cholerenschlucht van Heiligenschwendi naar Hünibach aan de Thunersee, kan grotendeels langs het water via steile paden, vele trappen en goed gezekerde wandelpaden worden bewandeld. De Hünibach die door de kloof stroomt, ontspringt in een dal monding tussen Heiligenschwendi en Goldiwil. Na ruim 4km stroomt de gelijknamige rivier door het dorp Hünibach en mondt uiteindelijk uit in de Thunersee. Langs de loop vinden we indrukwekkende watervallen met prachtig uitgeslepen stenen. Het wandelpad vergt goed schoeisel aangezien er gewandeld wordt over behoorlijk veel gladde stenen. Bovendien gaat een groot gedeelte over leemgrond met kiezelstenen. Er zal een klein 500 hoogtemeters moeten worden overwonnen tot de bron bereikt is.

 • 11RegiothunheiligenschwendicholerenschluchtSchwendi
Het gebied is een bekend kuuroord, kent vele revalidatieklinieken waaronder het Berner Reha centrun. Het op 1100m gelegen plateau biedt een prachtig uitzicht op de Thunersee en de Berner-Alpen (bij helder weer). Het is een geliefd gebied voor mountainbikers en wandelaars. Heeft een aantal prachtige rond wandelwegen en bovendien een wandelroute langs oude Spychers. De bergdorpen Schwendi, Dörfli en Goldiwil stellen verder niet veel voor, ze hebben een aantal kerken, statige woningen en een aantal prachtige boerderijen. Nee, het plateau straalt hoofdzakelijk rust uit, weg van het hectische leven en tussen het geklingel van de koeienbellen genieten van de natuur. De omgeving kent een aantal prachtige uitzichtpunten waaronder de Visuv (1116m) en Haltenegg (1040m).

 

 

NIEDERHORN

 • 02RegiothunniederhornDalstation Niederhorn
“Die Drahtseilbahn” bij Beatenbucht aan de Thunersee brengt al sinds 1889 toeristen naar het 556m hoger gelegen eindstation op de Beatenberg. De bergbaan werd 21 juni 1889 geopend, in 1911 elektrisch aangedreven en in 2004-2005 volledig gerenoveerd. Met een snelheid van 3,2 m/sec bereiken we in 10 minuten Schmocken op de Beatenberg.

In Schmocken (1127m) stappen we over in de opzichtige cabines van de Niederhornbahn en gaan we verder bergopwaarts naar de Niederhorn. In een kleine 15 minuten bereiken we via het tussenstation Vorsess de 807m hoger gelegen Niederhorn (1935m). Het 2,5 km lange traject werd in 1946 gebouwd, vernieuwd in 1995-96 en heropend in 1997. Aangekomen op de Niederhorn staan we middenin een idyllisch alpenlandschap, met het Berner-Oberland trio op steenworp afstand (Eiger, Mönch en Jungfrau). Een korte klim naar het noordelijk gelegen uitzichtpunt biedt ons een grandioos uitzicht op het Justistal. Een aanwezige panoramawegwijzer maakt het een en ander duidelijker.

 • 11RegiothunniederhornBurgfeldstand
Een van de mooiste wandelingen in dit hooggebergtelandschap gaat verder noordwaarts via de Güggisgrat en Burgfeldstand (2063m) naar de Gemmenalphorn (2061m). Over de smalle bergkam hebben we links uitzicht op het Justistal en rechts, 2km lager, de Thunersee met daarachter de Berner Alpen. Op Burgfeldstand (2063m) fotograferen we het Justital en de Alphutten op Grosse Mittelberg & Obere Grosse Mittelberg.

Het uitzicht in en over het Justistal is adembenemend. Aan de overzijde van het Justistal bevindt zich de Sigriswilgrat met de markante Sigriswiler Rothorn (2043m) en Mittaghorn (2014m). Vanaf de alphut op Oberhofner is de wandeling op de helling van de Stechelberg goed te volgen tot de Sichle (1679m) achter in het Justistal. Na de Sichle bereikt men het Mittelland van Zwitserland. We vervolgen de graatwandeling richting de Gemmenalphorn (2061m) en maken nog een aantal leuke foto’s van de omgeving, waaronder de Scheibe (1958m) en de Sieben Hengste (1957m).

 • 20RegiothunniederhornSteenbok
Met een beetje geluk kunnen we steenbokken zien op deze wandelroute. En laat het geluk met ons zijn een achttal steenbokken hebben we geteld maar waarschijnlijk waren het er meer. Een van de steenbokken lag heerlijk te zonnen op een stenen platvorm. Ook de Alpendohlen (kraaiachtigen) laten zich hier gemakkelijk fotograferen. Op de Gemmenalp bereiken we de Alphutten van Oberberg en langs Oberburgfeld bereiken we op Hohseil (1920m) de Güggisgrat weer, waar twee andere bergwandelaars genieten van het uitzicht op de Berner Alpenreuzen. Het verder afdalen richting het tussenstation Vorsess van de Niederhornbahn is een optie maar men kan ook terugwandelen naar de Niederhorn. Waldegg is nog een derde mogelijkheid maar men is dan aangewezen op het openbaar vervoer. De bus kan u dan terugbrengen naar het station Beatenberg of Interlaken. Een verdere afdaling is geen optie vanwege de grote hoeveelheden sneeuw en dus wandelen we in ruim twee uur terug over de bergrug en gaan via het bergstation Niederhorn terug naar de Beatenberg. Opnieuw moeten we overstappen naar de Niederhornbahn richting Beatenbucht aan de Thunersee.

 • 31RegiothunniederhornGemmenalphorn
Twee jaar later wandelen we in hetzelfde gebied, maar nu een maand later in het seioen. De sneeuw is verdwenen en na Burgfeldstand, wandelen we verder over de Güggisgrat richting Gemmenalphorn. Het pad wordt smaller en er zijn diepe afgronden te zien, niet gevaarlijk maar het blijft zoals altijd in de bergen wel opletten. De afslag richting de Gemmenalp laten we nu rechts liggen en wandelen de laatste honderd hoogtemeters naar de Gemmenalphorn. Op de Gemmenalphorn (2061m) staat het Justistal 1.40uur aangegeven, de Grünebergpass 2.00 uur, wandelingen die we nog maar eens in ons achterhoofd houden. Ook nu fotograferen we de omgeving en zetten enkele afbeeldingen naast die van twee jaar geleden. We wandelen terug over dezelfde Güggisgrat richting het bergstation van de Niederhorn.