MORCOTE (LAGO DI LUGANO)

  • 01TessinmorcoteMorcote Lago di Lugano
Bij het uitstappen uit de bus vallen we gelijk met onze neus in de boter oftewel het regent pijpenstelen. De paraplus gaan open en we wandelen gelijk naar de kiosk bij de ingang van het Scherrer park. We wachten een poosje tot ergste regen voorbij is en wandelen dan door het park, per slot van rekening zonder water kan het park niet zo mooi zijn denken we dan maar. In deze botanische tuin met exotische planten vindt je niet alleen bloemen en planten maar ook sculpturen en replica’s uit verre landen. In 1930 verwierf Arthur Scherrer (geboren 1881) een oud huisje met een stal aan het meer van Lugano op de berghellingen boven Morcote.

  • 03TessinmorcoteScherrer park
De tuinarchitect heeft in de loop der jaren een “wondertuin” ontworpen, uiteenlopend van oosters naar Grieks en van Siamees naar Egyptisch, geen ontwerp was hem te gek. In 1956 overleed Arthur waarop zijn vrouw het in 1965 aan de gemeente verkocht met de uitdrukkelijke wens het open te stellen voor publiek. De tuin is prachtig aangelegd en bewegwijzerd, hier en daar kunnen we even schuilen voor de regen, in een Griekse tempel of oosters gebouw, de regen zijn we dan tijdens de wandeling al gauw vergeten. Vervolgens bereiken we de uitgang van het Scherrer park en wandelen richting het voormalig vissersdorp.
 

  • 02TessinmorcoteMorcote Lago di Lugano
Langs de oever van het meer van Lugano wandelen we het dorp binnen dat in 2016 tot mooiste dorp van Zwitserland werd uitgeroepen. Dan volgen we de aanwijzing Santa Maria del Sasso. Hadden we in de botanische tuin al veel traptreden gelopen, naar de Santa Maria del Sasso moeten maar liefst 400 traptreden worden overwonnen om het heiligdom te bereiken. Tijdens de klim wandelen we langs kapellen, fonteinen en een religieus gebouw gewijd aan de Abt. Sint Antonius. De kapel van S. Antonio Abate werd rond 1300 naast het klooster gebouwd, deze romaanse kapel heeft fresco’s uit de 15e eeuw op de muren.

  • 10TessinmorcoteSint-Antonius van Padua
Na 400 traptreden bereiken we de kapel van Sint-Antonius van Padua naast de kerk van S. Maria del Sasso. Het achthoekige barokke gebouw werd in 1676 gebouwd, het stucwerk en de fresco’s dateren uit 1682.

 

  • 11TessinmorcoteSanta Maria del Sasso
De bouw van de kerk was tussen 1462-1478 en is gewijd aan Santa Maria del Sasso. De oudste fresco’s dateren uit de late 15e eeuw ( 1480-1490). We laten het massale op ons inwerken, maken foto’s en wandelen vervolgens terug langs het knekelhuis en de monumentale begraafplaats richting dorp.

 

  • 19TessinmorcoteBoulevard Morcote
Langs de boulevard wandelen we door de steegjes en bereiken de kapiteinstoren die dateert uit 1249. De 15 meter hoge toren heeft door de eeuwen heen verschillende instanties gehuisvest. Het gotische raam is het belangrijkste deel van de toren. We maken nog enkele foto’s langs het meer van Lugano en lopen door de nauwe steegjes weer naar boven en bereiken niet veel later de kerk van San Rocco. De kerk is gebouwd tussen 1548 en 1553 en werd als slavenarbeid door slaven van Morcote uitgevoerd. San Rocco was de patroonheilige van de pestslachtoffers, de pest heerste in die tijd door heel Europa. Opvallend zijn de keramische kruiswegstaties. Een keramist en kunstenaar uit Morcote, ontwierp en creëerde de 14 kruiswegstaties speciaal voor de San Rocco kerk. Vervolgens wandelen we weer richting de boulevard waar al snel de bus komt aan rijden richting Lugano.