RIVA SAN VITALE (LAGO DI LUGANO)

  • 12TessinrivasanvitaleRiva San Vitale
Riva San Vitale is een klein harmonisch dorp gelegen op het zuidelijkste punt aan het Meer van Lugano, tussen twee imposante bergen, de “Monte San Giorgio” en “Monte Generoso”. Bij het verlaten van het treinstation in Capolago staat de trein van de tandradbaan naar de Monte Generoso al te wachten. Over een afstand van 9 km. brengt de oudste stoomtrein van Zwitserland (1890) of de elektrisch aangedreven tandradbaan u naar het 1700m hoger gelegen  bergstation dat ligt op de grens met Italië. Het nieuwe gebouw, “de stenen bloem” is een ontwerp van de beroemde architect Mario Botta en siert het bergplateau.

  • 01TessinrivasanvitaleDoopkapel San Giovanni Battista
Wij blijven beneden en wandelen richting het centrum van Riva San Vitale, op zoek naar misschien wel het belangrijkste monument van de religieuze historie, het baptisterium van Riva San Vitale. Het schijnt het oudste christelijke bouwwerk van Zwitserland te zijn.

 

 

  • 02TessinrivasanvitaleDoopkapel San Giovanni Battista
Het oude doopvont uit de 5e eeuw ligt onder het huidige doopvont dat dateert uit de 12e eeuw. In de nissen zien we nog waardevolle fresco’s uit de 12e eeuw. De oorspronkelijke vloer van zwart-witte marmeren tegels is bewaard gebleven.


  • 06TessinrivasanvitaleOratorium San Rocco
De huidige laat barokke parochiekerk van San Vitale is gebouwd tussen 1756 en 1759 en staat op de fundamenten van een basiliek uit de 9e – 10e eeuw. Iets verder buiten het dorp staat het oratorium van San Rocco in Riva San Vitale. Het dateert uit 1665 en werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw volledig gerenoveerd.

 

 

  • 08TessinrivasanvitaleTempel Santa Croce
Aan de andere kant buiten het dorp staat het renaissance kerk van Santa Croce. Het werd door een Milanese familie Della Croce in de 16e eeuw gebouwd. De schilderingen in de kerk dateren uit 1560-1629. De grondvorm is een achthoekige koepel. Door de smalle straatjes en steegjes verkennen we het dorp.