Lämmerenhütte

Hoogte: 2501m
Kaart: 1267 Gemmi, 263 Wildstrubel (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 96/10
Startpunt: T2 Leukerbad-Gemmipas-Lämmerenboden ca. 4.30h, vanaf Gemmi ca. 1.30h, T2 Kanderstegg-Sunnbüel-Schwarenbach-Daubensee of Lämmerenplatten ca. 6.30h, vanaf Sunnbüel ca. 4.00h, T4 Engstligenalp-Chindbettipas-Rote-Totz-Lücke-Lämmerental ca. 4.00h.
Geopend: Half Februari-half Mei en eind Juni-Oktober
Website: http://www.laemmerenhuette.ch   valais roodwit

 • 01LammerenhutteLammerenhutte
Een berghut die al meerdere keren op ons programma stond maar telkens was er wel iets dat roet in het eten gooide. Het was de plotseling opkomende mist toen we jaren geleden de Gemmipas liepen en afzagen van de tocht richting Lämmerenhütte. Ook vanaf Kandersteg via Schwarenbach en Gemmi was het enkele jaren geleden niet mogelijk, omdat er gewoonweg te weinig uren in de dag zaten.

 • 02LammerenhutteGemmipas
Het belooft een mooie zonnige dag te worden en we rijden vanuit het Rhônedal via Leuk (731m) richting Leukerbad en parkeren de auto op de parkeerplaats naast de Gemmibahn. Leukerbad (1424m) was ten tijde van de Romeinen al een kuuroord en zij wisten in die tijd al de thermale waterbronnen al te waarderen. Er zijn binnen- en openluchtbaden met een watertemperatuur van 28 tot 51ºC. We zijn vroeg vertrokken van de camping uit het Rhônedal en nemen de eerste kabelbaan bergopwaarts. Vanuit de kabelbaan zien we de Gemmipas, een eeuwenoude bergpas die is uitgehakt in de steile rotswand van de Daubenhorn. Een bergpas die bergfanaten zeker één keer in hun leven gelopen moeten hebben. Een klettersteig boven aan de kabelbaan op de Gemmipas (2350m) is nieuw, evenals het uitzichtspunt op het terras van hotel Wildstrubel.


 • 03LammerenhutteBergstation Gemmibahn
Wij volgen de aanwijzing Lämmerenhütte die negentig minuten staat aangegeven. Een vrij gemakkelijke tocht vandaag en omdat we het gebied meerdere keren hebben bezocht, is het als het ware bekend terrein. We weten dat de berghut nog maar net enkele dagen geopend is eind juni en er dus nog veel sneeuw onderweg kan liggen, zodat we een vrij gemakkelijke tocht niet te letterlijk moeten opvatten.

 • 04LammerenhutteDaubensee
Op de Gemmipas hebben we zicht op de Daubensee, waar je rondom kan wandelen. In de vroege ochtenduren is het hier nog muisstil en ligt de Daubensee er verlaten bij, maar dat zal in de loop van de dag snel veranderen. De Daubensee is een ideale bestemming met een hittegolf van ongeveer dertig graden, dat in het Rhônedal geen uitzondering is. Veel toeristen hebben deze ideale plek dan ook gevonden om verfrissing te zoeken of om een dagje gezellig te gaan picknicken. Slechts een handvol wandelaars is op deze doordeweekse dag met de eerste bergbaan naar boven gekomen, zij hebben allen maar één doel voor ogen, wandelen in alle rust richting berghut of elders in deze prachtige omgeving.


 • 05LammerenhutteOude-Wildstrubelhotel/Daubenhorn
Het is een desolaat berglandschap, de prachtige flora en fauna met het belgeklingel van de schapen op de achtergrond, maken het tot een schouwspel dat diep in ons geheugen blijft gegrift. De Lämmerenhütte is vanaf de Gemmipas al te zien en dat geeft moed. Wij wandelen langs het oude vervallen Wildstrubehotel en blikken nog even naar de Walliser vierduizenden, waaronder v.l.n.r. Bishorn (4153m), Weisshorn (4506m), Zinalrothorn (4221m), Ober Gabelhorn (4063m), Matterhorn (4477m) en de Dent Blanche (4357m). Tussen de Matterhorn en de Dent Blanche staat de 3789m hoge Pointe de Zinal. (elders op deze site beschreven onder Cabane du Petit Mountet).

 • 06LammerenhutteJaggerboden
Vervolgens wandelen we de vallei in en zijn aangekomen op Jäggerboden, waar de wandelroute zich splitst; enerzijds de zuidelijke- over Lämmeren, het zgn. Gletscherpfad en anderzijds de noordelijke variant via de Lämmerensee. Het is nog vroeg dus we nemen het wandelpad over de zuidkant, je kunt het beste maar zo vroeg mogelijk over de sneeuwvelden wandelen, want later op de dag als de sneeuw begint te smelten loopt het zwaarder.


 • 07LammerenhutteJaggerboden
Door het tunneltje dat nog maar net sneeuwvrij is, gaat het stroomopwaarts langs de Lämmerendalu en bereiken we niet veel later Lämmerenboden. Op Lämmerenboden blikken we nog even terug richting de Gemmipas met Balmhorn (3698m) en Rinderhorn (3448m) op de achtergrond.

 

 • 08LammerenhutteLammeren-/boden/hutte/horn
Voor ons het desolate berglandschap, waar jaren geleden nog een gletsjer lag, wandelen we nu op een hoogte van 2300m over Lämmerenboden richting Lämmerenhütte. Bij de eerste brug (P.2291m) raken we even in verwarring maar blijven de weg rechtdoor volgen, wandelend over de eerste brug gaat het richting Lämmerensee via de noord variant. Aan het eind van de vallei buigt het wandelpad rechtsaf. Over deze brug passeren wij de Lämmerendala en bereiken de splitsing noord- zuid variant.


 • 09LammerenhutteAltels/Balmhorn/Rinderhorn/Bietschhorn/Majinghorn
Terugkijkend richting Gemmipas zien we op de achtergrond Altels (3629m), Balmhorn (3698m), Rinderhorn (3448m), Bietschhorn 3934m en de Majinghorn (3054m). Het wandelpad draait hier een smalle kloof in en langs de bruisende Lämmerenbach gaat het stroomopwaarts richting het Lämmerental.

 
 

 • 10LammerenhutteLammerenhutte
Verderop in de kloof zijn kettingen en staalkabels aangebracht, op de sneeuwvelden hier is het uitkijken geblazen, maar deze zullen later in het seizoen verdwenen zijn. Dan bereiken we het plateau waarop de uit 1991 daterende Lämmerenhütte (2502m) is gebouwd. Een vrij jonge moderne berghut met alle comfort die je van een Zwitserse berghut mag verwachten, gelegen in een adembenemend desolaat berglandschap.


 • 11LammerenhutteLammeren-/boden/see
Vanaf dit plateau hebben we een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en zien we zelfs in de verte de Bietschhorn. Door het Lämmerental achter de berghut en achter de Lämmerengrat wandelt men in ruim 3.30 uur via de Rote Totz Lücke (2805m) en de Chinbettipass naar de Engstligenalp. Wij fotograferen de omgeving en genieten nog even van het uitzicht op de Wildstrubelgletscher of althans wat er nog van over is, want ook deze gletsjer trekt zich met rasse schreden terug.

 • 12LammerenhutteHelikopter
Achter de hut landt tijdens ons verblijf een militaire helikopter, de piloot in kwestie neemt even zijn middagpauze. Zo’n lunch zou ik me elke dag wel toe willen wensen! Wij nemen na onze lunch genuttigd te hebben afscheid en wandelen langs de goederentransportbaan van de berghut hetzelfde steile bergpad af door de kloof richting Lämmerenboden.

 


 • 13LammerenhutteLammerenboden
Op Lammerenboden wandelen we via Lämmerensee de noord variant terug naar de Gemmipas en maken nog enige foto’s. Niet veel later bereiken we over het glooiend berglandschap de Gemmipas, waar we in het nieuwe Wildstrubelhotel onder genot van een kop koffie, terug kijken op een prachtige wandeldag.

 

 

 

 

 

Een impressie van de wandeling naar de Lämmerenhütte.