SPIEZ-SIMMENTAL-DIEMTIGTAL

Onder dit item word Spiez het Simmental en het Diemtigtal beschreven. De huisberg van Spiez, de Niesen. In het Diemtigtal en Simmental beschrijven we enkele leuke plaatsen, waaronder Erlenbach, Weisenburg, Saanen, Gstaad, Boltigen, Zweisimmen, Gsteig, St. Stephan, om er een paar te noemen. Ook de Stockhorn in deze omgeving is zeker een kijkje waard. De wandeling van de Stockhorn via de Strüssligrat is een spectaculaire wandeling met vele vergezichten. Reidenbach-Jaunpass en een gedeelte van de Jaunpass staat hier beschreven, het Franse gedeelte staat onder West-Wallis/Vaud (Riddes-Genève) beschreven. De Simmenfälle en Lenk achter in het Simmental alsmede de berghutten in deze omgeving staan ook op de website beschreven.

SPIEZ

  • 01SSKandertalspiezSpiez
Omgeven door heuvels en wijngaarden nodigt Spiez u uit voor een prachtige wandeling door het haventje aan de Thunersee. Deze wandeling is geschikt voor iedereen en het weer doet er niet toe. Bij mooi weer heeft u verkoeling aan de Thunersee en bij minder fraai weer zoekt u een alternatief in Spiez, zoals het slotmuseum. Door zijn centrale ligging is het een ideale uitvalbasis naar de dalen ten zuiden van Spiez: het Simmental, Diemtigtal, Entschligental en Kandertal.

NIESEN

  • 22SSKandertalniesenNiesenbahn
De huisberg van Spiez, Niesen genaamd, dankt zijn naam aan de gele gentiaan. Vroeger werd de berg “Yesen” genoemd hetgeen gele gentiaan betekent. De Niesen behoort tot één van de langste kabelspoorbanen (Standseilbahn) van Europa. Het dalstation staat tegenover het treinstation van de BLS (www.bls.ch openbaarvervoersmaatschappij van deze regio) in Mülenen. De 2362m hoge bergtop in de Berner Alpen valt op door zijn bijna perfecte piramidevorm. Langs de Niesenbahn, loopt de langste trap ter wereld, nodig voor onderhoudswerkzaamheden aan de bergbaan. De 11.674 traptreden hebben ervoor gezorgd dat de Niesen in het Guiness Book of Records staat vermeld. Een keer per jaar (omstreeks juni) vindt hier de “Niesen-Treppenwettlauf” plaats, een wedstrijd over de traptreden naar de top, de Niesenkulm. Overigens heeft de snelste loper nog geen uur nodig om deze 1670m hoogteverschil te overbruggen. Meer informatie is te vinden onder www.niesenlauf.ch. Vanwege zijn lengte is de bergbaan in twee secties verdeeld, het eerste gedeelte heeft een stijging van 68% en bereikt het tussenstation Schwandegg, gelegen op 1670m. Het laatste gedeelte naar het Bergstation Niesen-Kulm heeft een stijging van 66%. 

  • 06SSKandertalniesenBerghaus Niesen
Vanuit het Berghuis Niesen-Kulm hebben we een prachtig uitzicht op de Berner Alpen en het meer van Thun is 26 meter hoger te bewonderen, vanaf de Niesen top. Al in 1856 was er een pension op de Niesen-Kulm, die in die tijd alleen te voet was te bereiken. Welvarende lieten hun bagage en/of zichzelf met muildieren of paarden naar de top brengen. In 1904 werd er een comité opgericht om er een spoorbaan te bouwen.  Op 26 Augustus 1906 werd met de bouwwerkzaamheden begonnen en in 1908 was het eerste gedeelte tot het tussenstation Schwandegg al voltooid. Op 8 juli 1910 was ook het tweede gedeelte voltooid en een week later vond de opening plaats. 350 Personen hebben aan het project van 17,55 miljoen CHF. gewerkt. De Niesenbahn leed tijdens en na de eerste wereldoorlog enorme verliezen. In 1923 werd er een reorganisatie doorgevoerd, waardoor de reistijd met ruim 20 min. werd verminderd tot 28 min. Het nieuwe Niesen-platform werd in 2001 gebouwd en in 2002 feestelijk geopend.

  • 09SSKandertalniesenNiesenkulm
Het volledig uit glas bestaande restaurantpaviljoen biedt de gasten een geweldig uitzicht. Op mooie dagen kan het dan ook behoorlijk druk zijn op de Niesen-Kulm, variërend van hotelgasten, wandelaars tot dagjes mensen. Jawel overnachten op de Niesen-Kulm kan ook. Een retourtje, avondeten plus een overnachting met ontbijt kost n.l. 175 CHF (2012). Bovendien kan men op bepaalde dagen van de week ook ’s avonds de Niesen bezoeken voor een speciaal buffet of een romantisch diner bij zonsondergang of volle maan. Ook zijn er speciale ontbijt- en brunchritten. Meer informatie is te vinden onder; www.niesen.ch.

Vanuit Mülenen moet men ruim 5 uur rekenen voor de steile wandeling naar de top. Na 15.30 uur reist men voor de halve prijs naar Niesenkulm, wandelaars kunnen dan in de namiddag of vroege avonduren gemoedelijk in 3 uurtjes terugwandelen naar het dalstation. Ook heeft men de mogelijkheid om 3 secties met de Niesenbahn te nemen de vierde te lopen. Informeer van te voren of alle wandelwegen geopend zijn, veelal staat het duidelijk aangegeven bij het dalstation. Eind mei waren alle wandelwegen vanaf de top tot het midden station en naar andere dalen, zoals het Diemtigtal, nog gesloten. Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw van afgelopen winter lagen er nog verscheidene sneeuwvelden, bovendien was men nog bezig om lawinehout op te ruimen van het noodweer afgelopen najaar. Sneeuwvelden kunnen hol raken aan de onderzijde doordat ze smelten en kunnen zo een gevaar opleveren voor wandelaars.

  • 13SSKandertalniesenNiesechumi
Na het maken van enige foto’s rest ons dan ook niet anders dan van de top een stukje Niesen keten te wandelen en terug te keren naar de Niesenkulm. De Alphutten op Oberniese liggen nog in de sneeuw en vertonen nog geen teken van leven, ook de eigenaren van deze Alphutten kunnen er nog niet komen. Vanaf het bergstation op de Niesen dalen we met de Niesenbahn naar het tussenstation Schwandegg. We fotograferen het bergstation van de Niesenbahn en de steile zigzag wandelweg langs de Niesenbahn en wandelen richting Unterniese. Aangekomen op het Schächtewald rest ons niets anders dan terug te keren, de sneeuwvelden aan de voet van de Hegere vertonen nog geen voetsporen en wij willen niet de eersten zijn die er doorzakken. Op de terugweg zien we vanaf het Schlächtewald nog net het treintje voor de tunnel. Over het steile bospad met veel boomwortels bereiken we weer het tussenstation. We maken nog een foto  van de Niesenbahn en keren voldaan terug (ondanks het weinige wandelen) naar ons basisstation voor de vele uitstapjes in dit prachtige gedeelte van Berner-Oberland, panoramacamping in Aeschi.

DIEMTIGTAL

  • 04SSKandertaldiemtigtalOey
Dalwandelingen zijn er vele, maar de “Diemtigtaler Talwanderweg” van Oey naar Schwenden is er een om nooit te vergeten. De vijfsterrenwandeling in het Diemtigtal wordt hij ook wel genoemd. Het 16 km lange en grootste zijdal van het Simmental, is een idyllische omgeving voor ontspanningszoekers en natuurliefhebbers. De Alpenbock is een van de mooiste en zeldzaamste keversoorten van Europa en heeft nog een leefgebied in het Diemtigtal en Simmental. De Alpenbockweg is één van de vele themawandelingen die dit dal rijk is. Het wandelgebied in het Diemtigtal heeft ruim 200 km aan gemarkeerde wandelwegen waaronder de “Diemtigtaler Hauswege”. Als we het Diemtigtal binnenrijden trekken de wolken op na de regen van afgelopen nacht. In Oey, het eerste dorpje van het Diemtigtal, halen we bij het station de benodigde informatie over dit rustig gelegen bergdal.

  • 07SSKandertaldiemtigtalKerk Diemtigen
De eerste huizen bevinden zich in Oey en Diemtigen een onlogische nummering van de “Diemtigtaler Hauswege”, daarom besluiten we om na Oey, Diemtigen aan te doen. Diemtigen is een bergdorp in het dal dat  aan de doorgaande weg van het Diemtigendal ligt. Het dorp heeft een aantal prachtige huizen en hotel “Gasthof Hirschenen”, die vermoedelijk rond 1790 werd gebouwd en onderdak bood aan reizigers en gasten. (helaas staat dit prachtige pand in de steigers en is zodoende niet te fotograferen). De eerste bouw van een kerk op het dorpsplein in Diemtigen, dateert tussen 950 en 1200 en was toen nog een kapel. Van de huidige Romaanse kerk is sprake sinds 1314. Petrus, de grondlegger van de kerk, bouwde hem destijds op een rots, de Petrusrots genaamd. De zijkant van de kerk laat nog duidelijk sporen zien uit die tijd getuige de romaanse en gotische bouw van de ramen. Deze laatste gotische bouw dateert uit 13e en 15e eeuw. Nog een tijd later werd het grote raam achter in de kerk geplaatst, we zijn dan inmiddels in de Baroktijd aangekomen (1550-1800). Als laatste komen de wandschilderingen van Paul Zehnder uit de Jugendstil tijdperk 1915-1917 aan bod. De kerk werd voor het laatst in 1956 gerenoveerd.

  • 09SSKandertaldiemtigtalGrosshaus Diemtigen
Van de huizen langs de “Diemtigtaler Hausweg” maken we een aantal foto’s en vervolgen onze route  het Diemtigtal in langs de meanderende Chirel, een van de rivieren van het Diemtigdal dat zich in Horboden (815m) splitst in enerzijds het stroomgebied van de Chirel, dat eindigt in Hinter Chirel aan de voet van de Cheibehorn (2462m) en anderzijds  in de Fildrich die wij blijven volgen tot de Grimmialp. Via loopbruggen wandelen we van de westzijde naar de oostzijde van de Fildrich, langs prachtige bloemen gaat het verder het Diemtigdal in. Via Säge, met een winkeltje van een houtbewerker, bereiken we Riedli. Vanaf het dalstation in Riedli brengt een stoeltjeslift u naar Nüegg, vanaf Berghotel Nüegg http://www.wiriehorn.ch nodigt de Schwarzenberg en Wiriehorn u uit voor prachtige bergtochten. Een wandeling rondom de Wiriehorn (2304m) staat als 3.30 uur aangeschreven. De bergwandeling naar de Schwarzenberg met uitzicht op de Thunersee daarentegen is in ruim een uur te wandelen. Ook zijn er vanaf het Berghotel Nüegg eenvoudige almwandelingen, variërend van 15 min tot 1 uur.

  • 18SSKandertaldiemtigtalTiermatti
In Zwischenflüh, het volgende dorp, begint op P.1041 de wandeling naar de Rinderalp en Abendberg het traject van de orchideeënwandeling in het Diemtigtal. De beste tijd  om de vele orchideeënsoorten te zien is  tussen april en midden juni. In het prachtig beschermde natuurgebied van de Spillgerten ligt ook het grootste meer van het Diemtigtal, de Seebergsee. Het gebied is tegen betaling (tolweg) ook met de auto toegankelijk, een ticketautomaat staat aan linkerzijde van de weg naast de woning, waar ook nog enige informatiemateriaal is te verkrijgen. Ook bij Anger (grote parkeerplaats met BBQ) langs de Fildrich zijn zeldzame orchideeën en vele andere bloemsoorten te zien. We wandelen langs de rivier richting Tiermatti (1162m) fotograferen bloemen en enkele huizen van de “Diemtigtaler Hauswege” met hun prachtig beschilderde en bewerkte gevels, waaronder restaurant Tiermatti.

  • 20SSKandertaldiemtigtalKapel Schwenden
Via Schwenden, langs de Kapel en kuuroord, bereiken we de Grimmialp. Goed uitgangspunt voor wandelingen achter in het Diemtigtal is Hotel restaurant Spillgerten. http://www.hotel-spillgerten.ch/. Langs de Senggibach (op Geissbode, iets voor Grimmialp splitst de Fildrich zich) volgen we de wandeling van Grimmimutz. De beleveniswandelroute Grimmimutz bevindt zich achter in het dal bij de grote parkeerplaats op de Grimmialp, met verschillende speelplaatsen en speeltoestellen op de wandelroute. Een spannend verhaal van Grimmimutz en de heks maakt het geheel compleet en het is dan ook een ideale plek om met kleine kinderen te vertoeven. Achter in het dal vangen we nog net een blik op van de Spillgerte (2410m) in de wolken met daarvoor de Scheidegg (1991m), de overgang naar Fromatt, Fromatthütte. We vervolgen onze wandeling richting Blankenburg waar we enige jaren geleden ook al eens liepen. Ondanks de laag hangende bewolking is het een leuke droge dag geweest. In dit  bergdal zullen zeker nog eens  terugkomen maar dan bij helder weer zodat we ook de bergtoppen beter kunnen zien tijdens een wandeling. Het wild romantisch Diemtigtal heeft een rijk verleden met vele themawandelingen, cultuurwandelingen en prachtige boswandelingen waar zeker nog veel meer over te vertellen is. Vijf Alpenboeren bieden u de mogelijkheid op een onvergetelijke dag, alleen gedurende de Alp tijd, het zgn.; “Diemtigtaler Alpgenuss”. De boeren op de Alm bieden hun producten aan op de Alm, men kan de bereidingswijze gadeslaan en onder het genot van … deze producten consumeren. Ook hebben ze overnachtingsmogelijkheden en kan er van Alm naar Alm gewandeld worden. Meer informatie is te vinden op hun website: http://www.diemtigtal.ch/index.php?page=548

SIMMENTAL

  • 01SSKandertalsimmentalSimmental
In het westelijk deel van Berner-Oberland ligt het Simmental. Het groenste dal van Europa, volgens kenners. Vanuit Spiez, via Wimmes rijden we in westelijke richting het Niedersimmental binnen, dat loopt tot Boltigen. Van Boltigen tot Lenk, heet het gebied Obersimmental.

Het Simmental bestaat uit een aantal gemeenten: Erlenbach, Därstetten, Oberwil, Boltigen, Zweisimmen St. Stephan, Lenk en Diemtigen. Diemtigen ligt echter in een zijdal van het Simmental. Het Simmental is vernoemd naar de rivier de Simme, die door de dalen stroomt. Het Simmental is in de zomer en winter een aantrekkelijke vakantieregio voor sportieve actie en ontspanning: van wandelen, Nordic Walking, mountainbiken, bergbeklimmen tot  outdoor sporten.

ERLENBACH

  • 01SSKandertalerlenbachWoning Erlenbach
Erlenbach verschijnt voor het eerst in een oude oorkonde van 1203 en werd toen geschreven als Arlimbac. Op de Pfrundhubel heeft de Burcht gestaan van de Freiherren van Erlenbach.

Een groot deel van de huizen dateert van na 1765, omdat een grote brand destijds een groot deel van het dorp verwoestte. Een invloedrijk familie was de familie Agenstein, het Agensteiner-Talmuseum is hier nog steeds te bezoeken (van mei tot oktober).

Het karakteristieke Simmentalerhuis met zijn fraaie houten voorgevel bevindt zich nog volledig in zijn oorspronkelijke staat. De omheining om de moestuin is op authentieke wijze gemaakt.

STOCKHORN

  • 01SSKandertalstockhornDalstation Erlenbach
Vanuit Erlenbach in het Simmental gaat een kabelbaan naar de hoogste top van de Stockhornketen, de Stockhorn (2190m) genaamd. De Stockhornbahn is één van de 128 pendelbanen in Zwitserland, er pendelen namelijk 2 cabines tussen dal- en bergstation. De Stockhornbahn werd in 1968 in gebruik genomen en kan vanaf het dalstation 60 personen vervoeren/cabine. Het 2767m lange traject wordt in 9 min. afgelegd. Vanaf het middenstation Chrindi neemt de capaciteit met de helft af de “Luftseilbahn” op dit laatste traject, dat in 1969 in gebruik werd genomen, gaat over een lengte van 1291m en heeft een capaciteit van 30 personen/cabine. Maar men hoeft niet al te lang te wachten om de top te bereiken, het bergstation Stockhorn wordt in 5 minuten vanuit het tussenstation Chrindi bereikt.

  • 04SSKandertalstockhornKijkvensters Stockhorn
Naast het culinaire panoramarestaurant Stockhorn loopt een 70m lange tunnel, door het rots massief naar de noordwand van de Stockhorn. De twee kijkvensters in de rotswand, nu nog “Stockhornaugen” genaamd bieden een adembenemend uitzicht op Thun, de Thunersee, het Aaretal en het Mittelland van Zwitserland. Al enige tijd liggen er plannen om er een “bergpiercing” (zie de volgende link; Piercing) te gaan bouwen. Of de Stockhorn (2190m) zijn glazen uitzicht platform krijgt is nog steeds niet duidelijk. Bezwaren zijn er ingediend door milieuorganisaties en de SAC die het geldverspilling vinden, de bouwkosten worden op zo’n 380.000 CHF geschat.

  • 06SSKandertalstockhornStockhorn
Naast de tunnelingang gaat het nog een vijftigtal hoogtemeters bergopwaarts en dan bereiken we het hoogste punt op de spitse Stockhorn. Van hieruit hebben we een weidse blik over de Berner Alpen. Het gebied is een goed uitgangspunt voor talrijke activiteiten zoals; wandelen, kletteren, paragliding, Nordic Walking en vissen. Iets onder de top liggen twee prachtige bergmeren de Oberstockensee en Hinterstockensee die ook vanaf het tussenstation Chrindi zijn te bereiken. Vanaf de Stockhorn wandelen we richting Oberstock en Leiterenpass. Op P.2043 achter de Stockhorn splitst de wandelroute zich en wandelen we over de Strüssligrat richting Oberstocken, door de grote hoeveelheden sneeuw blijkt ook deze route te zijn afgesloten en na half uurtje zit er niets anders op dan terug te keren. Vanaf de top over de Strüssligrat wandelt men in 50 min naar de Oberstokenalp.

  • 13SSKandertalstockhornOberstockensee
Vanaf de Strüssligrat hebben we een prachtig uitzicht op de Oberstockensee, Sattelspitz (1957m) en Pfaffli (1949m) met Oberstockalp boven op de Strüssliflue. Na het maken van mooie foto’s dalen we af via de directe wandelroute naar de Oberstockalp. Op het Stockenfeld blikken we nog even terug naar de Stockhorn, passeren enige sneeuwvelden (die vrij vlak liggen en praktisch geen gevaar op leveren) en bereiken uiteindelijk de Oberstockalp. Via de Oberstockensee (1665m) wandelt men in een klein uur naar de Hinterstockensee (1637m). Ook op de Oberstockalp fotograferen we het een en ander en wandelen langs het Bergrestaurant richting het tussenstation. Het Bergrestaurant Oberstockenalp staat beschreven onder berghutten. http://www.oberstockenalp.ch/ Over het wandelpad via Schwaderei gaan we naar de Hinterstockensee en uiteindelijk bereiken we het Bergrestaurant en tussenstation op Chrindi. Een avonturenwandeling rondom de meren, staat als 2.45 uur aangegeven, maar is vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw nog niet geheel toegankelijk.

STOCKHORN STRÜSSLIGRAT

  • 02SSKandertalstockhornstrussligratStrussligrat
Twee jaar later wandelen we over de Stockhorn Strüssligrat, een wandeling over de bergrug van de Strüssliflue (2046m) richting het middenstation op Chrindi. Op deze wandelroute moet men geen hoogtevrees hebben. De wolken hebben inmiddels de Stockhorn bereikt en dreigen roet in het eten te gooien. De bergpiercing is niet doorgegaan, wel is er een platvorm gebouwd met een glazen bodem, maar door de opstuwende wolken hebben we geen uitzicht. Enige tijd later klaart het iets op, het wandelpad is goed te zien en we besluiten om alsnog over de Strüssligrat te wandelen. Onderweg maken we een aantal leuke foto’s en bereiken niet veel later Oberstockenalp. De Oberstockensee is nu ijs- en sneeuwvrij en levert ook een leuk plaatje op.

WEISENBURG

  • 02SSKandertalweissenburgWeissenburg Gasthof Alte Post
In Weissenburg staat nog een lieflijk, gerestaureerd oud posthuis, annex hotel. Een van de prachtige Simmentaler huizen, die dit dorp rijk is. Er zijn tal van mogelijkheden voor onvergetelijke uitstapjes in dit prachtige Simmental.

BOLTIGEN

  • 02SSKandertalboltigenBoltigen
Boltigen (850m) is de laagstgelegen gemeente in het Obersimmental en uitgangspunt voor spannende of ontspannen wandelingen over goed gemarkeerde wandelpaden. Ook kan men kanoën op de Simme die uiteindelijk uitmondt in de Thuner-See. (De Niderhornhütte staat beschreven onder Berghutten).

REIDENBACH-JAUNPASS

  • 04SSKandertalreidenbachjaunpassJaunpass
De Jaunpass (1509m) verbindt het district Gruyère (Fr. District de la Gruyère) in het kanton Freiburg (Fr. Fribourg) met Reidenbach in het Simmental (Berner Oberland). Over de Jaunpass (1509m) gaan we richting Jaun. Op pashoogte zijn er tal van wandelmogelijkheden. De groene pashoogte is een plaatje op zich.

Evenals op de Jaunpass zijn er ook in Jaun tal van wandelmogelijkheden. De waterval is zeker een bezoekje waard. Niemand wist waar het water vandaan stroomde. Onderzoekers hebben jaren geleden ontdekt dat er een onderaards meer was ontstaan, die het overtollige water via deze waterval naar de Jaunbach laat stromen. Iets voor Jaun, vanaf pashoogte gezien, gaat onze voorkeur uit richting Abländschen. Een prachtige fiets- en wandelverbinding van Jaun, via Abländschen (waar de Grubenberghütte begint) en het Grischbachtal naar Saanen en Gstaad.

Kleurrijke alpenweiden worden afgewisseld door spectaculaire vergezichten op omliggende bergtoppen. De indrukwekkende bergketen achter de Grubenberghütte, met de Gastlosen, Rüdigenspitze, Wandflue en Zuckerspitz trekt de aandacht. Maar ook de oostkant met de Hundsrügg en Hugeligrat zijn zeker de moeite waard. (zie ook het verhaal onder Berghutten; Grubenberghütte). Over de Jaunpas bereiken we kanton Fribourg dat beschreven staat onder West-Wallis/Vaud (Riddes-Genève).

ZWEISIMMEN

  • 01SSKandertalzweisimmenZweisimmen
In het groenste dal van Europa, daar waar de Kleine Simme en de Simme samen komen, ligt Zweisimmen. Zweisimmen is tevens de hoofdstad van het Simmental, vanwaar een kabelbaan naar de Rinderberg (2097m) gaat.

De St. Mariakerk, met zijn mooie gebrandschilderde ramen, dateert uit de 15e eeuw en bezit nog prachtige laatgotische fresco’s. De wandschilderingen dateren uit de late middeleeuwen.

Na de reformatie in 1528 verdween het altaar en de wandschilderingen werden overschilderd. Het Obersimmental splitst zich hier in  zuidoostelijk richting naar Lenk. Rijden we naar het zuidwesten dan verlaten we het Simmental richting Saanen en Gstaad. Zweisimmen wordt ook wel de toegangspoort naar Gstaad genoemd. De Simmentaler Hausweg strekt zich uit over het gehele Simmental, van Wimmis tot Boltigen en van Boltigen tot Oberried. De Simmentaler Hausweg-wandelroutes zijn bij de plaatselijke toeristenbureaus te krijgen. Prachtige wandschilderingen vinden we in Blankenburg op een woning, dat dateert uit 1807.

SAANEN

  • 07SSKandertalsaanenStation Saanen
Vanuit Zweisimmen gaan we in zuidwestelijke richting het Saanental in. Het dorp Saanen is in het jaar 1575 bijna volledig afgebrand. Enkele huizen aan de hoofdstraat en aan de Mittelgässli stammen nog uit  vroegere tijd. De St. Mauritiuskerk in Saanen valt op door zijn mooie muurschilderingen en prachtige toren. In de kerk treffen we ook muurschilderingen aan met voorstellingen uit het oude testament. Verder staan er in het dorp verschillende huizen uit de 17e en 18e eeuw. Het treinstation werd in 1905 gebouwd en na renovatie is de originaliteit behouden gebleven. In westelijke richting gaat het naar Château-d’Oex. Zuidwaarts vanuit Saanen gaan we richting Gstaad, Gsteig en Coll du Pillon. Langs de Saane wandelen we naar Gstaad.

GSTAAD

  • 06SSKandertalgstaadGstaad
Een van de bekendste toeristische plaatsen van het Zwitserse Saanenland is ongetwijfeld het mondaine vakantieoord Gstaad. Het dorp in chaletstijl straalt klasse uit, niet in het minst omdat je er winkels aantreft van dure merkkleding en sierraden, maar het mondaine bergdorp weet al jaren talrijke wereldsterren en beroemde artiesten te huisvesten in hun buitenverblijf of permanente residentie. Gstaad staat bekend als één van de meest exclusieve wintersportplaatsen ter wereld en is al jaren het favoriete wintersportoord van het Belgisch koningshuis. Het beschutte Gstaad ligt op 1050m, op een punt waar vier dalen samenkomen. De berghellingen zijn bij wintersporters erg geliefd, de skihellingen zijn op loopafstand en de skiliften reiken tot de hoogste toppen. Skigebieden in Gstaad zijn Wispile Wasserngrat en Eggli, maar ook de Les Diablerets, Lauenen en Zweisimmen bevinden zich in de buurt van Gstaad. Gstaad heeft een groot aanbod van luxueuze hotels, pensions en winkels en is daarom zo gewild bij vakantieliefhebbers die van luxe houden. Het centrum van Gstaad is sinds 1997 autovrij. De brede hoofdstraat vertegenwoordigt talrijke winkels, aangename terrasjes met verscheidene verzorgde pleintjes. In Gstaad vinden regelmatig terugkerende evenementen plaats o.a. het ATP Allianz Suisse Open.

Bij recente restauratiewerkzaamheden aan de St. Nikolauskapelle in Gstaad is gebleken dat de oudste delen van de kerk uit het begin van de 15de eeuw stammen. Deze eerste kerk is waarschijnlijk nog in een romaanse stijl opgetrokken. Later, in de 17de eeuw, is het middenschip verbreed. In Gstaad splitst de rijbaan zich weer in enerzijds het Lauenental, met zijn Lauenensee en zijn bekende berghutten in dit gebied; de Geltenhütte en Wildhornhütte en  anderzijds richting Turbach. Maar wij blijven stroomopwaarts het dal van de Saane volgen richting Gsteig.

GSTEIG

  • 02SSKandertalgsteigGotische Sankt Joder-Kirche Gsteig
Vanaf Gstaad is het nog ruim 13 km naar Gsteig, hier staat de gotische St.Theodulkerk met een opmerkelijk interieur. Een cabinelift over de Sanetschfall brengt u naar de hoger gelegen Sanetschsee (2034m). De oude handelsroute over de Col du Sanetsch verbindt het Kanton Bern met Wallis. De Sanetschpas alsmede de toegangsweg vanuit Sion in kanton Wallis, staat beschreven onder Midden-Wallis (Sierre-Nendaz). Een hoogalpine bergwandelweg gaat langs de Cab. de Prarochet (2555m).

Op de Tsanfleurongletscher hebben we een continentale waterscheiding, het water ten zuiden van de pas stroomt via de Rhone naar de Middellandse zee, het noordelijk gelegen water stroomt via de Saane, Aare en Rijn in de Noordzee. Meer informatie kunt u krijgen in het plaatselijke toeristenbureau van Gsteig. De doorgaande weg gaat verder over Col du Pillon (1546m) in het Kanton Vaud (staat beschreven onder West-Wallis/Vaud (Riddes-Genève)) richting Montreux, het Franse gedeelte van Zwitserland.

  • 04SSKandertalgsteigCol du Pillon
Op pashoogte (1546m) heeft men tal van wandelmogelijkheden, van zware tot minder zware bergwandelingen, bovendien bevindt zich hier het dalstation van de Alpine Coaster (Glacier 3000). De cabinebaan zweeft u in luttele minuten via Tête aux Chamois naar het hoger gelegen bergstation op Sex-Rouge (2971m). Les Diablerets (3209m) ligt dan op loopafstand vanaf het bergstation. Verder bevindt zich hier een prachtig uitzichtplatform, een stoeltjeslift zweeft u over de gletsjer, met de sneeuw-bus over de gletsjer rijden of met een hondenslee over de gletsjer glijden, maar ook goed geprepareerde en gemarkeerde gletsjerwandelingen behoren tot de mogelijkheid. Bovendien heeft het gebied de hoogstgelegen rodelbaan van de wereld. Hoogalpine berghutten in deze omgeving bevinden zich allen op loopafstand vanaf het bergstation o.a. Cabane des Diablerets CAS (2485), Refuge de Pierrreder (2285m) en Cab. de Prarochet (2555m). We vervolgen de route, via Col des Mosses (1436m) komen we terug waar we zijn begonnen in Saanen, kanton Bern. Rijden terug naar Zweisimmen en gaan vervolgens het Ober-Simmental in richting Lenk.

ST. STEPHAN

  • 03SSKandertalststephanSt. Stephan (Grodey) Gasthof Adler
De gemeente St. Stephan in het Obersimmental bestaat uit meerdere dorpen. De kerk heeft de naam van het dorp gekregen. Ook in deze kerk  treffen we laatgotische fresco’s aan. Het orgel dateert uit 1778.

Een van de vele prachtige Simmentaler huizen is Gasthof Adler, gelegen aan de doorgangsroute naar Lenk.

LENK

  • 02SSKandertallenkLenk
Vanuit Zweisimmen blijven we het Obersimmental volgen tot Lenk, aan de voet van de Wildstrubel (3247m). Talloze gletsjermolens zijn er in dit gebied te zien. Lenk heeft behalve  zomer- en wintersport ook nog eeuwenoude zwavelbronnen, waar reumapatiënten kunnen kuren. Niet zo verwonderlijk, want aan de andere zijde van de Wildstrubel bevindt zich immers het Leukerbad, ook een kuuroord. In Lenk eindigt het Obersimmental in het zuidwesten bij de Iffigenalp (1584m). Vanaf de Iffigfall gaan fraaie maar zware wandelroutes richting de Wildstrubel. Het is nog ruim 3 uur lopen naar de Wildstrubelhütte (2793m). In het zuidoosten eindigt het Obersimmental bij een camping achter in het dal in de nabijheid van Gasthof Simmenfälle.

SIMMENFÄLLE

  • 03SSKandertalsimmenfalleSimmenfalle Barberabrucke
Als Räzlibergwanderweg staat de wandeling aangegeven langs Gasthof Simmenfälle bergopwaarts richting Siebenbrunnen. De zeven bronnen van de Simmenquelle, waaraan het Simmental zijn naam te danken heeft. Na een korte stilte, horen we in de verte het ruisen van de watersymfonie zachtjes aanzwellen. Bij het eerste uitzichtpunt dendert met grof geweld de Simmenfälle naar beneden en besproeit wandelaars op het naastgelegen pad met fijne waternevel. Over cascaden gaat het verder bergopwaarts en komen we bij de Barberabrücke. Diegene die vanaf de Simmenfälle de route “Nur bergaufwärts zu besteigen” genomen hebben krijgen over de brug een verfrissende douche. Vele overstromingen met steenlawines heeft het dal getroffen. In de 18e eeuw heeft men besloten om de Simme bij de Barbarabrücke een nieuwe loop te geven. De tekstborden langs de route vertellen veel over dit gebied.

De Birgflue is een steile, 50m hoge kalkstenen wand, een ideale broedplaats voor vogels. Bij Stalden gaan we rechtdoor richting Siebenbrunnen, dat volgens de wegwijzer nog 15 min lopen is. Na het passeren van de Ammertenbach, met zijn mooie gletsjermolens, lopen we langs een boerderij met op de achtergrond de Ammertenhorn. Räzlialp krijgen we dan al vrij vlot in het vizier.

  • 11SSKandertalsimmenfalleSiebenbrunnen
Bij restaurant Räzlialp, vanwaar de waterval al te zien is, toornt de markante Fluseehorn er boven uit. Over de alm gaat het richting Siebenbrunnen. De Simmentaler bron schuimt uit ontelbare openingen in het gesteente langs de zwarte rotswand onder de Fluseehorn. De Siebenbrunnen is een van de mooiste waterballetten in het Berner-Oberland. De rivier de Simme ontspringt hier aan de westelijke voet van de Wildstrubel. De Simme is een 55 km lange rivier in het Berner-Oberland en mond uiteindelijk uit in de Thunersee.

De Trüebbach links van de Simmenfälle komt van de “Glacier de la Plaine Morte”, een gletsjer op de bergrug tussen het Simmental en Rhônetal. Langs de boerderij op Räzlialp, blikken we nog even terug naar de Wildstrubel en lopen langs de Simme via de Ammertenhütte weer richting het dal. (De Ammertenhütte, richting Ammertenpass, staat beschreven onder Berghutten). Uiteindelijk komen we weer uit bij de Simmenfälle bij Gasthof Simmenfälle.