BRÜNIGPASS-HASLIBERG

Rondom de Brünigpass-Hasliberg beschrijven we in het kort de Brünigpass, Funtenensee, en de  wandelklassieker Brünigpass-Kaiserstuhl. Hasliberg komt aan bod onder de Hasliberg alsmede de Hasliberger Dorfweg. Van de plaatsen rondom de Hasliberg zoals Meiringen, Schrändli, Reuti, Mägisalp en Planplatten vindt u een korte beschrijving. Wandelroutes zijn er te kust en te keur: de Alpbachschlucht, Meiringen-Bergsturzweg en de Hasliberg-Zwergenweg, ook wel Muggestutz genoemd, zijn aanraders. Vanaf de top op Planplatten zijn er nog een aantal prachtige hoogtewandelingen waaronder Planplatten-Käserstatt, Planplatten-Gummenalp-Bidmi en Planplatten-Engstlenalp.

BRÜNIGPASS

De Brünigpass (1007m), is een Zwitserse bergpas, die de verbinding vormt tussen het kanton Bern en kanton Obwalden. Brienzwiler/Meiringen in  het Berner-Oberland  enerzijds en Lungern/Giswill in Centraal-Zwitserland aan de andere zijde. De pas zelf is met 1007 meter niet zo hoog, en wordt ook in de winter open gehouden, alhoewel het meenemen van sneeuwkettingen aan te bevelen is. De tunnels bij Giswil en Lungern zullen binnenkort (2011) geopend worden, wat het doorgaand verkeer versnelt. Op pashoogte heeft men ook de toegang naar Reuti op de Hasliberg (beschreven onder Haslital-Hasliberg). Langs de Brünigstrasse voert de Brünigbahn een smalspoorlijn van Interlaken-Ost naar Luzern. De Brünigbahn ging in 2005 verder onder de naam Zentralbahn, na een fusie met de LSE (Luzern-Stans-Engelbergbahn). De Rothornblickhütte vanaf Brünigpashöhe staat beschreven onder Berghutten op deze site.

FUNTENENSEE

  • 01BrunigpasfuntenenseeInfo Natuurleerpad Funtenensee
Funtenen (582m), aan de Funtenensee is een zwemparadijs voor kinderen en families en heeft een mooi wandelgebied. Het natuurleer-pad Oberhasli is aangelegd in 1975-1977, werd enige tijd verwaarloosd en in opdracht van gemeente en grondeigenaren in 1998 heropend. Van uit Meiringen richting de Brünigpass is het gebied te bereiken, via het dorp Hausen, aan de voet van de Brünigpass. Door het Birglenwald gaat het gestaag bergopwaarts en komen we via informatieborden het een en ander te weten.

  • 03BrunigpasfuntenenseeSchwendlen
Over een breed pad gaat het richting een uitkijkpunt, dat een weidse blik richting Meiringen, de Grimsel- en Sustenpas heeft. Vervolgens gaat het langs een alpschuur (die zijn beste tijd heeft gehad) over de Schwendlen alp richting Unterbach. Op de splitsing gaat een wandelroute door naar Brienz, wij dalen af richting Unterbach en vervolgen het natuurleer-pad.

 

 

 

  • 08BrunigpasfuntenenseeFuntenensee
Het laatste gedeelte van de afdaling gaat over stenen en boomwortels, langs een barbecue-plaats en komt uit in Unterbach bij het treinstation Hirsi (580m). Op de brug bij Hirsi genieten we nog even van het prachtig uitzicht richting Meiringen en Hasliberg, vervolgens gaat het langs het spoor stroomopwaarts naar Funtenen. Over het bruggetje gaat het dan langs de Funtenensee richting parkeerplaats.

BRÜNIGPASS-KAISERSTUHL

  • 01BrunigpaskaiserstuhlBrunigpass Brockenhaus
Bij het Station Brünig-Hasliberg (1002m) begint de wandeling Brünigpass-Kaiserstuhl, richting Giswil (2.40 uur). De wandeling kon ook omschreven worden onder Centraal Zwitserland (Obwalden…), maar omdat we ons nog in het Berner-Oberland bevinden staat hij hier beschreven, niet wetende dat de provincie grens zo dichtbij ligt. De dorpen over de Brünigpas vanaf Berner-Oberland gezien staan dan ook beschreven onder Centraal Zwitserland op deze site. Het Brockenhaus op de Brünigpas is de publiekstrekker van de pas, een winkel in tweedehands spullen. De Brünigpass staat ook bekend om zijn jaarlijks “Schwingfest” (een wedstrijd waarbij de tegenstander op de rug geworpen moet worden, hem vasthoudend aan een jutezakken broek).  Onbegrijpelijk dat men deze arena maar 1 keer per jaar (5000 zitplaatsen) benut. Hier komen ook alleen de beste Schwingers van heel Zwitserland. De arena is dan ook tot de laatste plaats bezet. De bezoekers parkeren hun auto op het vliegveld bij Unterbach en worden met een van de vele bussen naar Brünigpashöhe vervoerd.


  • 04BrunigpaskaiserstuhlNatuurvriendenhuis Brunig
De wandelingen op en rond de Brünigpass mogen dan niet zo spectaculair zijn vanwege de geringe hoogte, maar het gebied is er niet minder fraai om. Na het passeren van de kantons grens gaat het rechtsaf richting Natuurvriendenhuis. Op de Brünigpas staan geen Sac-Cas Berghutten, wel zijn er andere overnachting mogelijkheden; o.a. is er een prachtig Natuurvriendenhuis. Langs het Natuurvriendenhuis en het tandradspoorbaan van de Zentralbahn gaat de wandeling richting Lungern.


  • 07BrunigpaskaiserstuhlTreinstation Chappeli
Na Cholhüttliwald (890m) gaat de wandelroute over in een verhard pad naar het volgend stationnetje Käppeli. Dat al jaren geen dienst meer doet. Het bergdorp Chäppeli is geliefd bij gezinnen met kleine kinderen, bij de bergherberg is een kinderspeelplaats en dierenpark met kleine dieren te bewonderen. Een educatief wandelpad langs de bosrand verstrekt wetenswaardige informatie over flora en fauna. (Overnachten in een bergstal staat omschreven onder berghutten: Käppeli). De treinen lijken hier wel op een heel speciale manier schoongemaakt te worden, gezien de bezems bij de ingang van de spoorwegtunnel. Doch deze dienen voor reizigers die met hun hoofd uit het raam hangen en door de bezems hun hoofd tijdig terugtrekken zodat hun hoofd niet wordt geplet door de tunnelwand.


  • 12BrunigpaskaiserstuhlLungern
We vervolgen de route en komen uit bij de Burgkapelle van Lungern (911m). Iemand die een burcht zoekt in deze omgeving kan lang zoeken want de naam van de kapel heeft hier niets mee te maken. De hele omgeving is als het ware opgebouwd uit steen partijen en torentjes die lijken op burchten, hieraan dankt Burgkapelle zijn naam. De eerste kapel die er heeft gestaan dateerde uit 1537 en was van hout. In 1619 en 1760 werden er wederom kapellen gebouwd die later weer vernietigd werden. Een steile weg ging destijds door een bergrichel naar de kapel en was bij slecht weer en in de winter niet toegankelijk. De huidige kapel dateert uit 1883. De laatste renovatie werd in 1999-2000 uitgevoerd en door kunstenaar Carlo Bürgi ingericht als meditatieruimte.


  • 11BrunigpaskaiserstuhlStoomtrein Ballenberg
Vanaf de route een prachtig uitzicht op Lungern en de Lungernsee. Bij Bannwald linksaf over het spoor, richting Lungern. De stoomtrein van Ballenberg gaat 5 keer per jaar naar Giswil, een toevalstreffer als je de stoomtrein ziet tijdens de wandeling. Vervolgens komen we uit achter de dorpskerk van Lungern. (Lungern staat verder omschreven onder Centraal Zwitserland Lungern/Sarnen-Melchtal/Engelbergtal). De enorme trapopgang vanaf het dorp zullen velen indrukwekkend vinden. Vervolgens door het dorp en langs de Dorfkapelle in Lungern, richting treinstation. Deze dorpskapel dateert uit begin 1700, werd in 1739 door brand verwoest en in hetzelfde jaar herbouwd.


  • 22BrunigpaskaiserstuhlLungernsee
Langs het station van Lungern gaat het dan gestaag bergopwaarts richting de Kaiserstuhl. Woningen met mooie bloemen aan het balkon en een prachtig uitzicht op de Lungernsee. Bij het volgende dorp Rüti gaat de brede weg over in een wandelpad over de almen boven Lungern richting Kaiserstuhl. Mülibach-Halten is het  volgend dorpje boven de Lungernsee. Hier komen we boven de noordingang van de tunnel in aanbouw bij Lungern. Volgens de info borden is de tunnel in 2010 klaar voor gebruik. Een mooi gedeelte door het bos in een natte omgeving, rijkelijk voorzien van bergstroompjes. Vervolgens gaat het verder onder de spoorwegtunnel door, langs de tunnelbouwplaats en onder de autoweg door richting Lungernsee.


  • 24BrunigpaskaiserstuhlKapelle Burglen
Langs de Lungernsee gaat het dan richting Kaiserstuhl met een prachtig uitzicht op de stuwdam en Bürglen. Het gemaal op de stuwdam aan het eind van de Lungernsee bij Bürglen. De Kapelle “Der Heilige Antonius von Padua und Wendelin” in Bürglen dateert uit 1680 en werd door de bevolking zelf gebouwd en gefinancierd, hoogst ongebruikelijk in die tijd. Terug op de Kaiserstuhl wachten we op de trein die ons vervolgens terugbrengt naar de Brünigpass. Daar vertrekt dan ook de stoomtrein die via Ballenberg terug gaat naar Interlaken om daar de komende maanden te overwinteren.

HASLIBERG

Het Haslital in het Berner-Oberland strekt zich uit vanaf de Brienzersee tot aan Innertkirchen, aan de voet van de Hasliberg, Sustenpass en Grimselpass. De belangrijkste toeristische bestemmingen in deze Alpenregio zijn;  Meiringen, Innertkirchen en de Hasliberg. De Hasliberg is een bekend skigebied, maar is ook ’s zomers in trek bij vele toeristen, de gemeente maakt deel uit van het district Oberhasli. In de volksmond wordt het nog steeds Alpenregion genoemd. De Hasliberg telt ruim 1200 inwoners en de berg bevat 4 dorpen te weten; Hohfluh, Wasserwendi, Goldern en Reuti. Het is in de winter een populair skioord met pistes tot op 2200 meter hoogte.

HASLIBERGER DORFWEG

  • 04HasliberghaslibergerdorfwegHohfluh via kerkweg naar Meiringen
Bijna nergens anders in Europa vindt men zo’n rijke variatie aan oude houten huizen  als in Zwitserland. Vooral in het Berner-Oberland zijn daarvan prachtige voorbeelden te vinden, zoals de Hasliberger Dorfweg. Speciale routes door oude dorpen laten wandelaars kennismaken met deze bouwcultuur uit vroegere eeuwen. Hoe verschillend de bouwwijze in de Zwitserse kantons kan zijn, is te zien in het Zwitserse openluchtmuseum Ballenberg bij Brienz. (Zie onder aanraders; Brienz-Ballenberg).

Het Berner-Oberland staat bekend om zijn oude bouwstijl: de houten chalet, met zijn fraaie houtsnijwerk en ingekerfde spreuken. In het Simmental, Diemtigtal en op de Hasliberg zijn wandelroutes uitgezet langs deze mooie historische oude houten huizen. De voorkant van de woningen werden veelal naar het zuiden of zuidwesten geplaatst, de brede overkapping zorgde zomers voor verkoeling in de woning. De wandelroute Hasliberger Dorfweg is de verzamelnaam van de dorpskernen Hohfluh, Wasserwendi, Goldern en Reuti. De wandelroute neemt circa 2 ½ uur in beslag, is goed gemarkeerd, de bijbehorende routefolder is bij het plaatselijke toeristenbureau te verkrijgen.

  • 06HasliberghaslibergerdorfwegHasliberger dorfweg detail geb. nr. 302 afb. 17
De typische blokkenbouw, uit sparren hout, onderscheidt zich duidelijk van andere huizen in het Oberhasli gebied. Het bestaat uit een etage voor de bewoners, een etage voorraadruimte, een stal en  een kelder. De toegang naar het woonhuis ging veelal via een trap naast het gebouw. Vele huizen op de wandelroute dateren uit 16e en 17e eeuw. 

Aan het eind van de 18e eeuw werden de huizen in de breedte uitgebouwd en het dak werd verlengd. De uitbreiding kan aan één kant van de woning plaatsvinden, maar werd de familie groter dan ontkwam men er veelal niet aan om ook de andere zijde van de woning uit te breiden. Zo komt het dan ook voor dat de huizen verschillende daken hebben, van het eerste huis werd het dak veelal onder een hoek van 18º-25º gebouwd. In de 19e eeuw werden de daken van de huizen onder een hoek van 25º-35º gebouwd. De versieringen in het houtwerk verdienen  bijzondere aandacht. De Gotische stijl van de timmerman uit de 16e eeuw onderscheid zich duidelijk van die uit de 18e eeuw met zijn rijke bloemornamenten. De volledige fotoserie van de Hasliberger Dorfweg is te vinden onder het fotoboek op deze site.

MEIRINGEN

  • 02HaslibergmeiringenRuine Resti Meiringen
Meiringen aan de voet van de Hasliberg is ons uitgangspunt. Meiringen, een dorp tussen de Brünigpass (1007m ten noorden) enerzijds en de Grimsel- en Sustenpass (beiden >2000m zuidelijker) anderzijds. Het is een leuk vakantiedorp waar het goed toefen is zowel in de zomer als in de winter. De Hasliberg biedt vele mogelijkheden om wandelingen te maken. Ook hier geldt: koop een meer-dagen kaart.

Zie ook de volgende link: http://www.meiringen-hasliberg.ch/

In de 19e eeuw werd Meiringen een bekende toeristenplaats, dankzij de Alpenpassen en zijn mooie natuurschoon. In 1880 werd hotel Sauvage gebouwd en in 1888 werd de bekende Aareschlucht geopend. Meiringen aan de voet van de Hasliberg heeft een cabinelift-verbinding met het hoger gelegen Reuti op de Hasliberg. Ruïne Resti in Meiringen, het verblijf van Ridder Resti, is ontstaan in het jaar 1250 en werd in verschillende etappes gebouwd. Het is al een ruïne vanaf de 16e eeuw. De naar Meiringen vernoemde meringue, (schuimgebak van eiwit en suiker) wordt nog steeds door de firma Fruttiger gemaakt en is bij de bakkers in het dorp te koop.

MEIRINGEN-KERK

  • 01HaslibergmeiringenkerkKerk Meiringen
Tot 1722 is de Meiringen-kerk de oudste en enige kerk in het Haslidal. Toegewijd aan St Michael en voor het eerst vernoemd in 1234 aan Koning Hendrik VII. Tijdens de renovatie in 1915/16 werden er resten van vroegere kerken ontdekt, die heden ten dage nog steeds zijn te bezichtigen onder de huidige kerk. Deze huidige kerk uit 1648 heeft destijds een grote verbouwing ondergaan. De Arsenaalkapel uit 1486 staat naast de toren, aan de ingang van het kerkhof. Na de reformatie van 1528 door het leger als arsenaal benut (vandaar de naam), werd gerenoveerd in 1932. De klokkentoren laat romaans en vrijstaand van de kerk (13e eeuw) ligt niet in het verlengde van de kerk maar staat ernaast. De toren is 45m hoog en is uit 3 etages opgebouwd. Het muurwerk is uit kalksteen met mooie turfsteen verbonden. Het graf  van de Ned. Johanna Hendrika Kuyper-Schaaij, echtgenote van de later minister-president Abraham Kuyper, een kerkstichter, ligt naast de kerk en voor de klokkentoren. Ook opmerkelijk zijn de grafstenen van de kinderen die door …zijn gestorven. Hun leeftijd wordt aangeduid in niet afgeronde jaren.

HASLIMSEUM

  • 04HaslibergmeiringenhaslimuseumKachel met strijkbouten Haslimuseum
Het Haslimuseum, naast de kerk van Meiringen, laat u cultuurgoed zien uit het Oberhasli gebied. Een oud kacheltje, met strijkijzers op de rand van de kachel. Het is een heel klein museum, die zeker de moeite waard is om even naar binnen te lopen.

Zie ook de volgende link: http://www.haslimuseum.ch/.

MEIRINGEN 125 JAAR BRÜNIGBAHN

  • 06HaslibergbrunigbahnStoomlok Ballenberg
14 juni 1888 werd de Brünigstrecke tussen Alpnachstad en Brienz geopend. Met veel stoom werden de toenmalige gasten over de prachtige dalen van de imposante Brünig vervoerd over de pas aangelegde tandradbaan. In 1941-1942 werd de stoomlocomotief vervangen door elektrisch aangedreven locs. Meiringen 125 jaar Brünigbahn, een baangeschiedenis die tot op heden nog steeds in stand gehouden wordt door de Ballenberg Dampfbahn en de historische ZB van de Zwitserse Zentralbahn. De ZB Historic stelde voor deze feestdagen hun nostalgische elektrisch-aangedreven treinstel de Deh 4/6 914 SBB-CFF ter beschikking. Extra treinreizen met de nostalgische stoomlocomotieven 208 en 1067 werden verzorgd door de Ballenberg Dampfbahn. Verder waren er op het emplacement van Meiringen moderne treinstellen (waaronder de Adler) van de Zentralbahn (ZB) te bezichtigen en tevens kon men een kijkje nemen in de werkplaatsen van de ZB. Als klap op de vuurpijl werd de nieuwe draaischijf en het perron feestelijk ingewijd.

ALPBACHSCHLUCHT

  • 04HaslibergalpbachschluchtAlpbachschlucht alpineweg
De Alpbachschlucht werd door de gebroeders Zenger in 1891 geopend. Op Schrändli werd hotel Alpbach gebouwd (afgebrand in 1917) en het pension van de gebroeders Zenger. Een oude foto die  in de grot hangt aan het begin van de route, doet ons hieraan herinneren. De Alpbachschlucht trok in 1921, 1130 bezoekers, weinig vergeleken met de veel bekendere Aareschlucht. In de daarop volgende jaren liep het bezoekersaantal zo drastisch terug dat men  in 1930 besloot de Alpbachschlucht te sluiten. Het onderhoud van de Alpbachschlucht kon men niet meer betalen.

In het jaar 2002 komt een groep vrijwilligers bijeen om de Alpbachschlucht weer toegankelijk te maken voor publiek. Er werd al snel geld ingezameld van gulle gevers, zoals gemeente, firma's en welgestelde privépersonen. Het jaarlijks onderhoud is hiermee ook veilig gesteld en de heropening van de "gevaarlijke" Alpbachschlucht werd 24 mei 2008 een feit. De routebordjes zoals die in Meiringen worden aangeduid naar de Alpbachschlucht, het blauwwitte bordje (alpinistenroute) laat aan duidelijkheid niets te wensen over (opletten dus!!!). Of zoals de Zwitsers zeggen TRITTSICHER UND SCHWINDELFREI.

  • 06HaslibergalpbachschluchtAlpbachschlucht
Het eerste gedeelte van de route naar de Alpbachschlucht, die zich van de  oude kerkweg Meiringen-Reuti/Golden afbuigt gaat gestaag bergopwaarts. Een oude bunker uit 1880 is in gebruik genomen door het waterenergie bedrijf op de Hasliberg. Het eerste gedeelte, vanaf het kerkpad tot aan de grot is ook van kabels voorzien, in de grot vind men informatie over de Alpbachschlucht. Eenmaal bij de grot  aangekomen zien we het hek dat toegang biedt door de Alpbachschlucht, die alleen vanuit Meiringen bergopwaarts  toegankelijk is. Wanneer we het hek passeren is het oppassen geblazen de kabels aan de rotsen hangen er niet voor niets.

Zodra we de moderne brug zijn gepasseerd is er geen weg meer terug en moet men door de Alpbachschlucht verder de Hasliberg op. De foto's zijn duidelijk, de gehele route is voorzien van staalkabels die men op bepaalde plekken beslist niet los moet laten, misstappen kan men zich hier niet veroorloven. Halverwege de Alpbachschlucht heeft men een prachtig uitzicht door de opening van de Alpbachschlucht richting Meiringen. Aan het eind van de Alpbachschlucht komen we bij het draaihek, dat alleen vanuit de kloof toegankelijk is. Eenmaal buiten de Alpbachschlucht komen we op een prachtige alm van de Hasliberg waar de Alpbach al kronkelend vandaan komt. (Zie ook de volgende link: http://www.alpbachschlucht.ch/).

SCHRÄNDLI

  • 05HaslibergschrandliBeeldende kunst Schrandli
Eenmaal uit de Alpbachschlucht kunnen we berg afwaarts naar Meiringen via de Bärenwägli of de Bergsturzweg, wij gaan verder naar boven, waar we eerst even genieten van het prachtig uitzicht over Meiringen. Ook hebben we vanaf Schrändli een mooi uitzicht richting Brienz, en genieten we van de prachtige bloemen die deze alm rijk is. Schrändli is een klein gehucht bestaande uit een paar boerderijen en wat schuren op de alm, waar weer mooie foto's van  te maken zijn. We vervolgen de kerkweg richting Reuti en komen vervolgens bij een sculpturen-tuin aan. Kunstenaars als o.a. Peter Hächler (staal), Thomas Saurenmann (betongieten) en Ursula Hürlimann (zuignappen) hebben hun werken hier tentoongesteld. Na een picknick vervolgen we de route richting Reuti. Tot slot nog even over het bruggetje om bij de waterzuivering van de Alpbach te kijken, rijkelijk voorzien van zonnepanelen.

MEIRINGEN-BERGSTURZWEG

  • 01HaslibergbergsturzwegAlpbach Bergsturzweg Hasliberg
Aan het eind van de Alpbachschlucht, gaan we links af en volgen de route genaamd Bergsturzweg. Het eerste gedeelte gaat over een grindpad langs een woning het bos in. Al kronkelend gaat het gestaag bergopwaarts en later dalend richting de Brunigpass. Meiringen-Bergsturzweg doet zijn naam eer aan; onderweg komen we veel vallende stenen tegen. Aan het eind van de wandeling nemen we de kerkweg naar Meiringen.

REUTI

  • 01HaslibergreutiReuti Hasliberg
Reuti is een tussenstation op de Hasliberg, zeker de moeite waard om nader te bekijken.  Het heeft een prachtige oude dorpsstraat waar nog vele oude boerderijen staan. Er zijn  vele wandelmogelijkheden naar zowel  de noordelijker gelegen Brünigpass als de in zuidelijke richting gelegen Sustenpass. Na het maken van een aantal foto's vervolgen we de route richting Wyler op de Sustenpass. De route gaat via Ruebgarti, waar een prachtig huisje staat met mooie geverfde luiken. Door het bos en via Wyler vervolgen we onze weg naar Innertkirchen, gelegen aan de voet van de Sustenpass en Grimselpass.

REUTI-BRÜNIGPASS

  • 01HaslibergreutibrunigDalstation Meiringen
Deze wandeling begint met de kabelbaan van Meiringen naar Reuti op de Hasliberg. De panoramawandeling zoals deze wandeling wordt aangeduid, heeft een lengte van ca. 9 km en duurt ca. 3.15 uur (juiste wandeltijd zonder pauzes meegerekend) het hoogteverschil is ca. 400 meter. Vanuit de kabelbaan in Reuti (1060m) wandelen we richting Panoramaweg dat duidelijk staat aangegeven. Dit stukje panoramaweg is tevens het laatste stukje van de Kugelweg Hasliberg vanaf Reuti gezien. Een speels opgezette avonturenwandelpad met gevarieerde knikkerbanen die het hele gezin zullen inspireren.

  • 02HaslibergreutibrunigRosenhorn, Mittelhorn, Welhorn, Wetterhorn, Monch en Eiger
In Reuti genieten we nog even van het prachtige uitzicht op de Eiger en Mönch in het Grindelwald-dal met op de voorgrond de Rosenhorn, Wellhorn en Wetterhorn in het Rychenbachtal richting Grosse Scheidegg.

 

 

  • 04HaslibergreutibrunigKnikker-kogelbaan Reuti
Deze Kugelweg Hasliberg wandeling start in Bidmi en loopt naar Reuti en duurt ca. een uur. Kugelweg Hasliberg werd in 2023 geopend, de kogels voor de knikkerbaan kosten 3 CHF en kan men bij de kiosk van de kabelbanen kopen. Zodra we de kabelbaan Reuti/Bidmi passeren dalen we van het knikker pad af en volgen de bordjes Panoramaweg naar de Brünig. We passeren bij Eggligraben de Alpbach en wandelen gemoedelijk op deze warme dag door het bos richting Brünig.

  • 06HaslibergreutibrunigPanoramaweg Wilerhorn en Mandli
Zodra we het bos uitkomen opent zich een werkelijk prachtig uitzicht boven Hasliberg Goldern dat op een ansichtkaart niet zou misstaan. Hasliberg Goldern laten we links liggen. Vervolgens wandelen we door Wasserwendi langs het zwemmeer Hohfluh op de Hasliberg naar Hohfluh waar het bij de plaatselijke super tijd wordt voor een versnapering. Het is dan nog dik een uur wandelen naar de Brünigpas dat we via Gällistein bereiken in de aangegeven tijd. Vanzelfsprekend kan men de wandeling ook in omgekeerde richting lopen vanaf de Brünigpas is de route ook duidelijk bewegwijzerd.

MÄGISALP

  • 02HaslibergmagisalpkaserstattBergmarmot
"Der Murmeliweg" zoals deze route in de volksmond wordt genoemd is een korte wandeling van ruim één uur en gaat van Mägisalp (1710m) naar Käserstatt (1840m). Volgens het routeboekje komen er hier vele dier- en plantensoorten voor en de bergmarmot moeten we zeker tegenkomen onderweg. Na een stukje over de weiden, waar inderdaad bijzondere planten groeien, dieren zien we tot op heden niet, gaan we het grindpad verder volgen. Onderweg nemen we natuurlijk weer de tijd om iets te eten en te drinken om van het uitzicht te genieten. Bergmarmotten zijn we inderdaad tegen gekomen, maar men moet niet teveel lawaai hebben onderweg want hier zijn deze dieren enorm schuw.

HASLIBERG-ZWERGENWEG

MUGGESTUTZ-DER ÄLTESTE HASLIZWERG

  • 07HaslibergzwergenwegWoning dwergen
20 Juni 1998 was het dan zover: de eerste dwergenroute, Hasliberg - Zwergenweg, van Mägisalp naar Bidmi was een feit. In 1996 was het Susanna Schmid-Duitse die door het Hasli-toeristenbureau werd benaderd om een bijdrage te leveren aan een speels opgezette wandelroute voor kinderen. Het was voor de schrijfster belangrijk dat de geschreven verhalen identiek waren aan de wandelroute en hun omgeving. Er werden dan ook tal van inspecties uitgevoerd, voor Suzanne Schmid-Duitse aan haar verhalen begon. Van oudsher hebben de dwergen in het Haslital al een lange traditie. Muggestutz is beschreven in het oude boek van legenden “em Haslital Zelleni ons”. De namen van de dwergen zijn uit dit boek en lijken op de dwergenroutes tot “leven” te komen.

Het avontuurlijk route vertelt de kinderen over het leven van de dwergen op de Hasliberg, Lindelloos grotten, een dwergfontein, het dwergenhuis (waarin kinderen vele uren plezier kunnen beleven), een hangbrug en niet te vergeten een droogplaats voor denappels. De oudste wandelroute van Mägisalp via Gummenalp naar Bidmi is ongeveer 5 km en zal ongeveer 2 uur in beslag nemen. Gaan we picknicken onderweg of barbecueën dan zullen we er enige uren bij moeten tellen. (het hout is voldoende aanwezig, vlees en lucifers zelf  meebrengen).

  • 04HaslibergzwergenwegHangbrug
De opvolger en tevens 2e wandelroute in dit gebied gaat van Käserstatt door het hoogveen, over Ballisalp en langs de Wildbach naar het tussenstation Lischen (Bannwald). De route is ongeveer 3 km lang en zal ongeveer 1½ uur in beslag nemen. Vanaf het tussenstation Lischen kan men dan via een cabinelift naar Wasserwendi of terug naar Käserstatt. Verder wandelen kan natuurlijk ook maar of de kinderen daar nog zin in hebben na een intensieve dag is de vraag. Het zijn over het algemeen lichte wandelingen uitstekend geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. Goede bergschoenen of wandelschoenen zijn aan te bevelen, evenals comfortabele kleding. De routes zijn geopend van midden juni tot half oktober en niet overal geschikt voor kinderwagens.

PLANPLATTEN

PLANPLATTEN-KÄSERSTATT

  • 01HaslibergplanplattenenkaserstattPlanplatten Hasliberg
"Der Höhenwanderweg" zoals de Zwitsers deze wandelroute noemen is eveneens een prachtige wandeling met veel en mooie vergezichten. De route begint bij Käserstatt op 1840m en eindigt bij Planplatten op 2250m, een 400 hoogte meters moet dus overbrugt worden. Vanzelfsprekend kan men ook in Planplatten beginnen. Onderweg gaat de route langs Haaggen 2010m een boerderij waar men verse producten kan kopen en proeven. In Käserstatt gaan we, na ruim 2.00 uur lopen met de gondel terug naar Wasserwendi, een dorp gelegen aan de "Hasliberger Dorfweg". Men kan nu met de bus terug naar Reuti of de bene wagen nemen om de huizen langs deze oude dorpsweg te bezichtigen. (Zie ook onder Reuti)

De "Hasliberger Dorfweg" is een fascinerende route langs ruim 23 oude huizen (1500-1930). Prachtige architectuur uit vroegere jaren zijn nog duidelijk zichtbaar. De route is bewegwijzerd en heeft een lengte van ruim 2 uur. Aan het eind van het dorp kan men de route vervolgen door bossen en over almen, richting Wyler, op de Sustenpass. Vanuit Wyler gaat men naar Innertkirchen lopen en neemt vervolgens het treintje terug naar Meiringen. 

 

 

 

PLANPLATTEN-GUMMENALP-BIDMI

  • 02HaslibergplanplattenengummenalpKaashut
Gemoedelijk wandelend over berghellingen door bossen en langs almen is dit een wandeling van ruim 2.00 uur. Vele kaasschuren komen we hier tegen, dit omdat de melk van de koeien hierboven wordt bereid tot kaas, hier ligt na te rijpen en vervolgens in het najaar naar het dal wordt getransporteerd. Een gedeelte van de route gaat samen met de "Muggestutz Zwergenweg", deze kabouterroute loopt van Mägisalp naar Bidmi. Een speelse route die is opgezet om met kleine kinderen te wandelen, te eten onderweg en helemaal weg dwalen in de fantasie van kabouters en kinderen.

PLANPLATTEN-ENGSTLENALP

  • 02HaslibergplanplattenengstlenalpWetterhorn/Mittelhorn/Rosenhorn
Engstlenalp komt ook nog in de beschrijving van de Sustenpass voor, maar vanaf de Hasliberg zijn er ook mogelijkheden en die willen we u niet onthouden. De Kabelbaan in Meiringen voert ons in korte tijd naar Reuti, een oud dorp op de "Hasliberger Dorfweg". Vervolgens gaan de gondels verder naar Bidmi, Mägisalp waar overgestapt word naar de top "Alpen Tower" Planplatten. Nadat we van het prachtig uitzicht richting Wetterhorn Mittelhorn en Rosenhorn hebben genoten vertrekken we van Planplatten in oostelijke richting via de Balmeregghorn naar Engstlenalp, het eind dorp in het Gentall aan de Engstlensee. De Balmeregghorn biedt ons prachtige almen met grazende koeien en een adembenemend uitzicht over een aantal meren, o.a. Melchsee-Frutt, Tannensee en de Engstlensee. Ook de Engstlensee biedt ons na 4.00 uur lopen een prachtig stukje natuurschoon tussen de hoge Berner Alpen. Vervolgens kunnen we met de bus (deze bustocht zit namelijk ook bij de meerdagenkaart inbegrepen) door het prachtige Gentall, via Innertkirchen terug naar Meiringen. Wel moest er in 1999 5Ch Franken worden betaald in de bus i.v.m. de toeslag.