HASLIBERGER DORFWEG

  • 04HasliberghaslibergerdorfwegHohfluh via kerkweg naar Meiringen
Bijna nergens anders in Europa vindt men zo’n rijke variatie aan oude houten huizen  als in Zwitserland. Vooral in het Berner-Oberland zijn daarvan prachtige voorbeelden te vinden, zoals de Hasliberger Dorfweg. Speciale routes door oude dorpen laten wandelaars kennismaken met deze bouwcultuur uit vroegere eeuwen. Hoe verschillend de bouwwijze in de Zwitserse kantons kan zijn, is te zien in het Zwitserse openluchtmuseum Ballenberg bij Brienz. (Zie onder aanraders; Brienz-Ballenberg).

Het Berner-Oberland staat bekend om zijn oude bouwstijl: de houten chalet, met zijn fraaie houtsnijwerk en ingekerfde spreuken. In het Simmental, Diemtigtal en op de Hasliberg zijn wandelroutes uitgezet langs deze mooie historische oude houten huizen. De voorkant van de woningen werden veelal naar het zuiden of zuidwesten geplaatst, de brede overkapping zorgde zomers voor verkoeling in de woning. De wandelroute Hasliberger Dorfweg is de verzamelnaam van de dorpskernen Hohfluh, Wasserwendi, Goldern en Reuti. De wandelroute neemt circa 2 ½ uur in beslag, is goed gemarkeerd, de bijbehorende routefolder is bij het plaatselijke toeristenbureau te verkrijgen.

  • 06HasliberghaslibergerdorfwegHasliberger dorfweg detail geb. nr. 302 afb. 17
De typische blokkenbouw, uit sparren hout, onderscheidt zich duidelijk van andere huizen in het Oberhasli gebied. Het bestaat uit een etage voor de bewoners, een etage voorraadruimte, een stal en  een kelder. De toegang naar het woonhuis ging veelal via een trap naast het gebouw. Vele huizen op de wandelroute dateren uit 16e en 17e eeuw. 

Aan het eind van de 18e eeuw werden de huizen in de breedte uitgebouwd en het dak werd verlengd. De uitbreiding kan aan één kant van de woning plaatsvinden, maar werd de familie groter dan ontkwam men er veelal niet aan om ook de andere zijde van de woning uit te breiden. Zo komt het dan ook voor dat de huizen verschillende daken hebben, van het eerste huis werd het dak veelal onder een hoek van 18º-25º gebouwd. In de 19e eeuw werden de daken van de huizen onder een hoek van 25º-35º gebouwd. De versieringen in het houtwerk verdienen  bijzondere aandacht. De Gotische stijl van de timmerman uit de 16e eeuw onderscheid zich duidelijk van die uit de 18e eeuw met zijn rijke bloemornamenten. De volledige fotoserie van de Hasliberger Dorfweg is te vinden onder het fotoboek op deze site.