REGIO BRIENZ/REICHENBACHTAL (ROSENLAUI)

Onder Regio Brienz/Reichenbachtal beschrijven we het dorpje Brienz, alsmede plaatsen rondom de Brienzersee, zoals Böningen, Iseltwald en Schwanden. De volgende wandelroutes en afstandswandelingen worden hier eveneens beschreven: Brienz-Jakobsweg, Brienzer Rothorn-Lättgässli-Chruterenpass, Brienz-Planalp-Schwanden-Brienz, Brienz-Axalp, Giessbach-Iseltwald en Giessbach-Schweibenalp. In  het Reichenbachtal in de volksmond ook wel Rosenlauital genoemd of Rosenlaui komen plaatsen als Zaun, Geissholz, Kalterbrunnen en Schwarzwaldalp aan bod. De Reichenbachfalle en Gletscherschlucht Rosenlaui zijn leuke bezienswaardigheden in het dal. Van de wandelingen Kaltenbrunnen-Säge-Hochmoor, Kaltenbrunnen-Säge-Wandelalp-Zwirgi, Kaltenbrunnen-Säge-Reichenbachalp vindt u een korte beschrijving. Het Reichenbachtal eindigt op Schwarzwaldalp,  te voet of met de bus gaat het verder bergopwaarts naar Grosse Scheidegg, de pasweg naar Grindelwald. De wandelroutes  Romantikweg en Grosse Scheidegg-Hornseeli-Schwarzwaldalp zijn zeker aanraders als u toch in dit gebed bent.

BRIENZ

  • 02RegiobrienzbrienzBrienzersee Lotschberg
Brienz is een leuk vakantiedorp aan de noordelijke oever van de gelijknamige zee, de Brienzersee heeft een lengte van ruim 14 km. en is 2,5 km. breed. Er staan nog vele mooie huizen in de bouwstijl van het Berner Oberland en karakteristiek voor het Haslital. Aan de zuidoever rijzen steile berghellingen uit het water op en Brienz heeft een schilderachtige blik op de Schwarzhorn (2928m) en Schreckhorn (4078m). Brienz is het centrum van de houtsnijders, die er in grote getale hun beroep uitoefenen. Hier hebben zich ook de Zwitserse vakscholen voor houtsnijders  gevestigd. Een boottocht over de Brienzersee mag zeker niet ontbreken tijdens de vakantie in deze regio.

Op de Brienzerzee is de “Lötschberg” (het enige schoepenradboot op dit meer) een aanrader. Een dagkaart geeft toegang  voor een vaart op beide zeeën (Thuner-, Brienzerzee), de maandag is vaak tegen gereduceerd tarief, voordelig is ook de Regionaalpas Berner Oberland. (Zie ook de volgende link: http://www.regiopass-berneroberland.ch/). De Regionaalpas Berner Oberland  is een pas die 7 of 15 dagen geldig is en waarvan men 3 of 5 dagen gratis gebruik kan maken, van zowel boot, trein en de meeste kabelbanen in geheel Berner Oberland. U kunt de boot op verschillende halteplaatsen verlaten en genieten van het dorp of  het stadje waar u uitstapt, om vervolgens op een andere boot uw  reis te vervolgen. (Zie ook de volgende link: http://www.bls.ch/de).

BRIENZER DAMPFTAGE

STOOMDAGEN BRIENZ

  • 03RegiobrienzdampftageStoomlok Ballenberg
Een terugkerend fenomeen is de “Brienzer Dampftage” dat sinds 1997, (toen nog Steamin Brienz genoemd) in Brienz wordt georganiseerd. In 2008 werd het evenement door de Brienz Rothorn Bahn georganiseerd. Geen andere plaats leent zich beter dan Brienz. Hier, waar de stoomboot de Lötschberger al meer dan 100 jaar op de Brienzersee vaart. En sinds 1891 waar naar de Rothorn-Kulm nu nog steeds gereden wordt door een stoomlocomotief van de Briez Rothorn Bahn. Bovendien ligt Brienz aan de “Ballenberg Dampfbahn” het stoomspoortraject van Ballenberg naar Giswil over de Brünigpass. Met een eigen logo en nieuwe naam werd in 2015 de Zwitserse Dampftage Brienz  geïntroduceerd.

 

  • 08Regiobrienzdampftage2-Zylinder Dampfwalz Rochester 1912
In het jaar 2018 waren er weer leuke stoommachines te  zien zoals  o.a. stoomwalsen, een cirkelzaag en een wasmachine door stoom aangedreven. Verder voeren stoomboten op de Brienzersee, werd er koffie gemaakt door een koffiestoommachine en werd er “schnapps” gedistilleerd op een door stoom aangedreven installatie. Ook een aantal stoomtreinen ontbraken er uiteraard niet. Een evenement dat zeker nog herhaald zal worden en zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het evenement is gratis toegankelijk.  

BRIENZ-JAKOBSWEG

  • 28RegiobrienzjacobswegBrienz
Brienz ligt aan de Jakobsweg, de lange afstandswandeling Brienz-Jakobsweg die enerzijds via Hofstetten, Brienzwiler over de Brünigpass naar Lungern en Stans gaat en anderzijds gaat de wandelroute door Brienz over de noordoever via Ebligen, Oberried, Niederried, Ringgenberg naar Interlaken. De Jakobsweg “Wege der Jakobspilger”, die ook wel als Via Jacobi aangeduid wordt, is een van de langste cultuurwegen in Zwitserland. (Het is één van de secundaire wandelroutes/pelgrimsroutes naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella (Jacobsweg) in Spanje). Omdat de nieuwe hangbrug over de Underweidligraben in de late herfst en winter gesloten is zal men in de wintermaanden de wandelroute aan de zuidelijke oever vanaf Giessbach via Iseltwald en Böningen moeten nemen. De wandeling kent weinig hoogteverschil al moeten er hier en daar behoorlijke kloven worden overwonnen.

We gaan in Brienz-West (566m) voor de kerk bergopwaarts. We volgen een behoorlijk eind de rijbaan, die bij de bovenste woningen in westelijke richting over een alm het bos in verdwijnt. Over de alm bij het gehucht Ried passeren we de eerste rivierbedding, Ofenbielengraben. Vanaf de Riedergrat en Brienzergrat kunnen stenen van behoorlijke omvang meegesleurd worden door het water in de rivierbeddingen. Vervolgens passeren we de gemeentegrens Oberried/Brienz en gaan door het Dorniwäldli en Grosswald richting de Hangbrug over de Underwidligraben iets boven Ebligen. Ebligen zelf wordt niet aangedaan tijdens de wandeling, wil men iets nuttigen, zal men naar het dorp moeten wandelen. Over de Hirscherenbach wandelen we Oberried binnen, we passeren de rijbaan en gaan tegenover hotel restaurant Rössti richting de oever van de Brienzersee (566m).

  • 12RegiobrienzjacobswegOberried Jacobsweg
Vervolgens wandelen we langs de kade van Oberried en aan het eind van het dorp klimmen we weer naar een hoogte van 720m door het Haberenwald. We worden tijdig voor steenslag gewaarschuwd en passeren alweer een behoorlijke ruige kloof, Farlouwigraben. Het is de laatste weken droog gebleven, dus van water hebben we dus niets te vrezen. Maar dat het hier te keer kan gaan bij slecht weer en hevige regenval mag voor iedereen duidelijk zijn, gezien de ruigte en omvang van de stenen. We genieten van de natuurschoon om ons heen vervolgen de wandeling richting Niederried. Langs de  Niederried, Brätelstelle Allmi (een mooie barbecue  geschonken door de gemeente i.v.m. het 700 jarig bestaan van het dorp in 2003) wandelen we bovenlangs door het dorp (Niederried/Wyssechen 620m) richting Ringgenberg. Langs de forellenkwekerij van de visvereniging Ringgenberg-Goldswil wandelen we langs een steengroeve op Rosswald (625m). De enorme steenblokken worden hier gezaagd, geslepen en gebeiteld tot een mooi eindproduct. We gaan vervolgens door Ringgenberg en langs het treinstation richting Interlaken. Wij houden het na 12 km hier in Ringgenberg (596m) voor gezien en gaan met de trein terug naar Brienz.

SCHWANDEN

  • 08RegiobrienzschwandenSchwanden
Schwanden is een uitzonderlijk dorp in Zwitserland. In het dorp treft men geen hotel of restaurant aan. Zulke dorpen zijn er niet veel in Zwitserland. In Schwanden staat de enige “Bogenwerkstätte” van Zwitserland (een herstelwerkplaats om strijkstokken voor strijkinstrumenten te repareren). De Schwanderlouwenen is een uitzonderlijk berglandschap. De zonovergoten glooiende hellingen liggen in de luwte en bij mooi weer heeft men prachtige vergezichten. Schwanden heeft ook een leuke wandelweg met uit hout gesneden sculpturen, allen voorzien van een gedicht, de  kleine vier kilometer lange wandeling begint en eindigt in de Schwandenstrasse. Iets voorbij de Schwanderbach bevindt zich een grote parkeerplaats waar men de auto gratis kan parkeren. De wandelroute is goed gemarkeerd en op een leuke manier bewegwijzerd. Over en langs de Schwanderlauenen zijn 14 hout gesneden sculpturen te bewonderen met als thema levensweg. Een niet alledaags project dat tot stand is gekomen met de houtsnijwerkschool uit Brienz in samenwerking met de gemeente Schwanden. Halverwege de wandeling komen we langs een prachtig gelegen picknickplaats met barbecue, die zijn naam zeker eer aan doet: “Brätlistelle Schonegg”.  Iedereen geniet van het prachtige uitzicht hier. We vervolgen de wandelroute, passeren de Lammbach en wandelen vervolgens langs Ober-Schwanden en de rivier door het bos richting parkeerplaats. Een mooie wandelroute die zeker ook geschikt is voor kleine kinderen.

BRIENZER ROTHORN-LÄTTGÄSSLI-CHRUTERENPASS

  • 07RegiobrienzchruterenpassLauteraarhorn/Schreckhorn/Finsteraarhorn
Om zo vroeg mogelijk op de Brienzer Rothorn (2350m) te zijn nemen we de eerste trein van de Brienz-Rothorn-Bahn. Tijdens de klim hebben we een prachtig uitzicht op de Brienzer zee. Na een half uur klimmen, moet de stoomtrein water tanken op Planalp. Vervolgens gaat het bergop, richting Rothornkulm. Vanuit de trein fotograferen we de Brienzergrat, waar de wandeling langs zal gaan. Eenmaal boven genieten we eerst van het prachtige uitzicht over de Berner-Alpen: Rosenhorn (3689m), Mittelhorn (3704m) en Wetterhorn (3701m). Lauteraarhorn (4042m), Schreckhorn (4078m) en Finsteraarhorn (4274m). Klein Fiescherhorn (3900m) en Groot Fiescherhorn (4049m). Trugberg (3933m), Eiger 3970m), Mönch (4099m), Gletscherhorn (3983m) en Junfrau (4158m).

  • 14RegiobrienzchruterenpassBrienzergrat
De wandeling Lättgässli-Chruterenpass, begint op de Brienzer Rothorn (2044m) richting Chruterenboden. Op de Brienzergrat  hebben we een prachtig uitzicht over de Brienzersee en de voor ons liggende bergtoppen. Enerzijds de Berner-Alpen in het kanton Bern en aan de andere zijde van de berg Sörenberg, in het kanton Obwalden. We vervolgen onze route over de kam van de Brienzergrat met voor ons de Hohgant. Aangekomen bij Lättgässi zijn we bij de overgang naar de andere zijde van de berg. Via de steile trappen in de Lättgässi kloof (niet voor niets staat boven op de Rothorn: Vorsicht: steiler Abstieg: Lättgässi) vervolgen we onze route. In dit natuurgebied leven grote roedels gemzen en met een beetje geluk zie je er een paar. Aangekomen op Chruterenboden (2076m), blikken we nog even terug naar de steile afdaling op Lättgässi.

  • 21RegiobrienzchruterenpassBrienzergrat/Brienzersee
We vervolgen de route over de graat richting Chruterenpass. Op de Brienzergrat richting Chruterenpass, hebben we een aantal prachtige doorkijkjes. De Briefengrat is slecht gemarkeerd en staat vanaf de Chruterenpass dan ook niet meer aangegeven evenals de Wannenpass. Vanaf de Chruterenpass kunnen we niet genoeg krijgen van het prachtige uitzicht op Eiger, Mönch, Jungfrau en de ander bergreuzen van de Berner-Alpen. De afdaling gaat gemoedelijk over almen en berghellingen richting Planalp. Vanaf de hoogst gelegen alphut in dit gebied, Gummialp, heeft men een prachtig uitzicht o.a. op de treinen van de Brienz-Rothorn-Bahn bij Ober Stafel.

  • 29RegiobrienzchruterenpassRichting Planalp rechts Mittler Stafel
Over de brede toegangsweg naar Gummialp dalen we af richting Planalp met een weidse blik over de Rothorn keten en rechts de alphutten van Mittler Stafel. We zien in de verte een stoomtrein van de  Brienz-Rothorn  Bahn bij Mittler Stafel. Vervolgens wandelen we langs de alphutten van Greesgi (1565m) richting Planalp. Na een kleine drie uur lopen, wandelen we Planalp (1341m) binnen. De treinen hebben hier een plek om hun “dorst te lessen”, wij besluiten om de volgende trein richting Brienz te nemen en gaan eerst nog even naar Berghaus Planalp. Het prachtig gelegen Berghaus Planalp met uitzicht op de Brienzersee en Berner Alpen heeft 80 slaapplaatsen en is enkel de zomermaanden geopend. Info op www.berghausplanalp.ch. Laat in de middag ligt Planalp er verlaten bij, de laatste reizigers op deze mooie dag stappen in Brienz uit en kunnen in alle rust nagenieten van deze prachtige dag.

BRIENZ-PLANALP-SCHWANDEN-BRIENZ

  • 01RegiobrienzplanalpschwandenPlanalp
Het is eind mei een bewolkte maar mooie dag. De stoomtrein naar de Brienzer Rothorn rijdt maar tot het tussenstation Brienz-Planalp. Na het bereiken van Planalp is de volle wagon in no time leeg en 5 minuten later staan we bijna moederziel alleen op het tussenstationnetje. De meeste bergwandelaars zijn vertrokken, zelfs naar de hoger gelegen wandelroutes tussen Planalp en de Rothorn. Men moet blijkbaar toch met eigen ogen zien waar de sneeuwgrens ligt en waar men zich veilig kan wanen in dit afgesloten wandelgebied. Het gebied boven Planalp is nog gesloten voor wandelaars omdat de grote hoeveelheden sneeuw die er nog liggen smelten en lawines kunnen veroorzaken. Dat het een lawinegevaarlijk gebied is, is al jaren bekend, vandaar dat Planalp in de wintermaanden ook een uitgestorven onbewoond bergdorp is. Langs Berghaus Planalp gaat onze wandeling door en over de lawinegalerijen onder de Brienzer Rothorn, via Schwanden - Brienz.

  • 06RegiobrienzplanalpschwandenLawinegalerij
Bij het verlaten van het bergdorp Planalp blikken we nog even terug en hebben dan nog even zicht op de Rothorn. Over de rijbaan dalen we af en na 2 haakse bochten nemen we het wandelpad door het bos richting Brienz. Bij P.1230 houden we Sitschenen/Brienz aan omdat het rechter wandelpad naar Brienz de directe en steile wandelweg is naar Brienz. Dit steile wandelpad gaat kris kras langs de spoorlijn van de Brienzer-Rothornbahn. Vervolgens gaat deze wandelroute door Gäldried en via de Mülibachwaterval langs de Mülbach naar Brienz. Wij nemen de wandelroute richting Sitschenen, blikken vooruit richting de lawinegalerijen en wandelen bij Chratzeren  door en over de eerste stenen. Bij Alpogli worden we door grote stenen bijna van het pad geduwd. De Trachtbach staat nagenoeg droog en de wandelaars achter ons lijken minuscule poppetjes in deze grote rotspartijen. De Trachtbach is een bergbeek komend vanaf de Unter Urseren onder de Rothorn die we in regentijd liever niet passeren. Vervolgens gaat het richting Glyssibach, de bergbeek die jaren geleden een grote ravage aanrichtte in Schwanden en spijtig genoeg mensenlevens eiste. Onder Murgangschutzprojekt Glyssibach Brienz-Schwanden is de grote ravage uit 2005 nog via onderstaande link te zien. http://ipek.hsr.ch/fileadmin/user_upload/ipek.hsr.ch/Newsroom/events/Praesentation_Murgangschutzprojekt_Glyssibach_Speerli.pdf

  • 18RegiobrienzplanalpschwandenFrauenschuh
Langs de berghut op Baalen uit 1853, dalen we langs de Glyssibach door het bos richting Banholz, waar we het bos uitkomen en via de rijbaan verder wandelen. Na enige honderden meters buigt het wandelpad langs de bosrand richting Sitschenen. In het bos, tussen de bomen door zien we de reusachtige gletsjerbaan van de Glyssibach. Na Sitschenen nemen we de afslag Schwanden en waden door de Glyssibach een weg naar de overzijde van de rivier. Het “Murgangschutzproject” is afgerond en reusachtige betonwandkeringen en dijken moeten de dorpelingen nu beschermen tegen een volgende modderstroom. In Ober Schwanden blikken we nog even terug, ook de man van het bronzen beeld in het dorp kijkt richting de Ober Urseren of alles er nog veilig bijstaat. Geen spectaculaire wandeling maar een wandeling om nooit te vergeten omdat we tijdens de wandeling grote hoeveelheden prachtige orchideeën zijn tegengekomen, waaronder de Frauenschuh (Venusschoentje ) in het Latijns (Cypripedium calceolus). De plant is zoals zoveel planten in Zwitserland beschermd en bloeit ongeveer twee weken. Men moet dus op het juiste tijdstip op de juiste plek zijn.

BRIENZ-AXALP

  • 01RegiobrienzaxalpAxalp
De lawine- winterstorm “Lothar” van 1998/99 heeft hier enorme schade aangericht. Op de weg naar de Briez-Axalp en in de buurt van Hinterburgsee zijn enorme bomen als luciferstokjes afgebroken. Een wildernis van omgevallen- en afgeknakte bomen bleef over.

Houtsnijders kwamen op het idee om een sculpturenweg aan te leggen naar de Hinterburgsee. Elk jaar komen er nog nieuwe sculpturen bij gemaakt door houtsnijkunstenaars die van de overgebleven stronken een fascinerende sculptuur maken. zie ook de volgende link: http://www.schnitzlerweg-axalp.ch/. Op de route vind je veel sculpturen die met een kettingzaag, hamer en beitel tot prachtige figuren zijn gesneden.

Zeker een route om aan te raden, vooral als men nog maar pas in de bergen is om te acclimatiseren. Ook kinderen zullen genieten van deze route en als er ook nog wordt gegrild bij de  Hinterburgsee zal je geen kind aan ze hebben en zij hebben de dag van hun leven. Axalp gelegen op 1535m is ons uitgangspunt en gemoedelijk met weinig stijgingen wandelen we naar de Hinterburgsee (1516m) gelegen aan de voet van de  Oltschiburg en Axalphoren. Links van de Hinterburgsee gaat het over de Hinterburg richting Züün, dat vanuit Balm bij Meiringen met de auto te bereiken is. Via de steile klim rechts van de Hinterburgsee wandelen we via Chruttmettli (1717m) over de Balzisschwand terug naar Axalp.

GIESSBACH-SCHWEIBENALP

  • 02RegiobrienzgiessbachschweibenalpGiessbach
De wandeling begint op 700m aan de oostzijde van de Giessbach waterval. De steile klim Giessbach - Schweibenalp gaat langs de waterval en voert u naar het 400m hoger gelegen Schweibenalp, gelegen tussen de Schweibenflue en Gratband, boven de Giessbachschlucht.

Pas wanneer het wandelpad links van de waterval niet verder stijgt, passeren we de Giessbach en wandelen we aan de westzijde verder richting Schweibenalp. Tijdens de wandeling hebben we een prachtig uitzicht op de Brienzergrat de Brienzer Rothorn, Brienzersee en Brienz. Het seminar-centrum Schweibenalp biedt een prachtige plek voor vergaderingen, heeft eenvoudige accommodaties en een smakelijke vegetarische keuken. De vegetarische gerechten worden bereidt uit de permacultuur, gelegen op het terrein rondom het hotel. Er wordt in het seminar-centrum grote waarde gehecht aan het zorgvuldig bereiden van vegetarische gerechten. Zelf verbouwde kruiden en groenten zijn te bewonderen op de almen rondom het hotel, bovendien heeft de alm een rijkdom aan bloemen. Op verzoek en tegen extra betaling kan men ook vis of vleesproducten bestellen.

  • 07RegiobrienzgiessbachschweibenalpSchweibenalp
Schweibenalp is gelegen op 1062m aan de rand van de Giessbachkloof en boven de Giessbachfälle. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de aan de noordzijde gelegen Breinzersee, Brienzergrat, waaronder de Brienzer-Rothorn. Aan de zuidzijde hebben we zicht op de Axalphorn. De Giessbachwaterval, komend van de hoger gelegen bergmeren rondom de Schwarzhoren stroomt door bossen en over afgelegen alpenweiden, waaronder het Giessbachtal.

De geschiedenis van de Schweibenalp leidt terug naar de Keltische tijd, Berner Oberland en de Schweibenalp waren in die tijd in het bezit van het klooster van St.Gallen. Zelfs vandaag de dag leidt één van de bedevaart tochten (St. Jacobsweg) door Zwitserland over de Schweibenalp, en loopt door tot Santiago de Compostella. De Kelten waren verbonden met de natuur, daarnaast hadden ze ook heilige bomen, waterbronnen en andere natuurlijke plaatsen die een rol speelden in hun religie. Het centrum van de eenheid op de Schweibenalp werd in 1982 opgericht volgens de Indiase leer van Sri Haidakhan Babaji. Een kleine gemeenschap van idealisme en toewijding focussen zich nog op de spirituele praktijken en werken van Babaji. Het schilderachtige hotel op de Schweibenalp heeft overnachtingsmogelijkheden, telt 90 bedden en werd gebouwd in de vroege jaren van het Zwitserse toerisme. Het heeft eenpersoons- tweepersoonskamers en kamers voor meerdere personen. Op het 20 ha grote terrein staan ook een aantal chalets, huizen en tenten. Een meditatieruimte is liefdevol ingericht, in de stijl van een kleine tempel en is vrij toegankelijk voor alle gasten. Meer informatie is te vinden op hun eigen site: schweibenalp.ch.

  • 14RegiobrienzgiessbachschweibenalpSchweibenalp
Wij fotograferen de alm met zijn prachtige bloemen en planten, vervolgens wandelen we in zuidelijke richting over de Schweibenalp richting het Giessbachtal, dat 20 min staat aangegeven. Bij een berghut eten we onze meegebrachte lunch en bereiken na de lunch het hoger gelegen Uti (1110m) vanwaar het 1.30 uur lopen is naar Iseltwald en 40 min naar de Hograt, wandelingen die we nog maar even in gedachten houden. Over Schwendli dalen we richting de Giessbach, passeren de bergbeek en bereiken na de bergbeek het verlaten Giessbachtal. Hier fotograferen we flora en fauna en besluiten via Bramisegg af te dalen richting Giessbach-Hotel, dat 1.10uur staat aangegeven. Achter in het Giessbachtal zien we de Faulhorn die 5.30 uur staat aangegeven. Via Schweibenbort en over de alm bij Spiss bereiken we Bramisegg.

Bij het bergrestaurant nemen we even pauze. Ook is het mogelijk om met de bus richting Axalp te gaan en uit stappen op Bramisegg, vanaf de doorgaande weg is de Schweibenalp dan slechts 15 min lopen. Parkeermogelijkheden zijn er niet langs de smalle toegangsweg naar Axalp, bovendien is het verboden langs de weg parkeren. Achter het bergrestaurant wandelen we over de gladde stenen door het Niuwriitiwald richting de parkeerplaats bij het Giessbachhotel, dat we na een klein uurtje wandelen bereiken en terugkijken op prachtige dag.

GIESSBACH-ISELTWALD

  • 01RegiobrienziseltwaldGiessbach/Schwanden en Brienz
De wandeling van Giessbach - Iseltwald is een lichte wandeling om even te acclimatiseren. Onderweg richting Axalp en Giessbach hebben we een prachtig uitzicht op de Brienzersee en de Brienzer Rothorn. Na het passeren van de stenen toegangspoort biedt een grote parkeerplaats nabij het Grandhotel Giessbach genoeg plaats om de auto te parkeren (2010 CF 5.00 per dag) . We volgen de Höhenweg- route richting Iseltwald. Alvorens bij Giessbach (680m) richting Iseltwald (1.30 uur) te wandelen, gaan we eerst langs de waterval bergopwaarts. Het was Johannes Kehrli die lang geleden de Giessbach-waterval, via natuurpaden toegankelijk maakte. Het uitzicht vanaf de waterval op het Grandhotel Giessbach is adembenemend. Na het passeren van de waterval (aan de achterzijde) vervolgen we de route richting Iseltwald. Het eerste gedeelte is een brede weg, die echter alleen doorgang biedt voor wandelaars en fietsers.

  • 11RegiobrienziseltwaldFarnihubel/Iseltwald
Na het passeren van Hohfluh (712m) komen we enkele prachtige boerderijen tegen. We genieten van het prachtige  uitzicht op de Brienzer Rothorn, vervolgen we de route. De enorme vangnetten boven de N8 (van Interlaken naar Brienz) moeten ervoor zorgen dat de N8 vrij blijft van steenlawines. Hierna verlaten we de brede weg en vervolgen de wandelroute door het bos. We passeren Schatthüsi en buigen even af naar het uitzichtpunt Farnihubel, 10min volgens de aanwijzing. Na het passeren van een prachtige ruige kloof, met een weelde aan mooie vegetatie, komen we aan bij het uitzichtpunt Farnihubel. We kunnen hier 1e of 2e rang gaan zitten, om van het prachtige uitzicht te genieten over de Brienzersee, het eiland Schnäggeninseli en Iseltwald. We verlaten dit uitzichtpunt, door  terug te wandelen door de kloof en op de hoofdroute de aanwijzing te volgen richting Iseltwald. Als we het bos uitkomen zien we dat de wandel- en fietsroute weer samenkomen. Nabij het strandbad annex camping wandelen we Iseltwald binnen.

ISELTWALD

  • 15RegiobrienziseltwaldIselwald
Iseltwald, een idyllisch vakantieverblijf  in een van de vele hotels die dit plaatsje rijk is. Het heeft goede verbindingen naar omliggende dorpen en steden en zowaar een strandhotel, vanwaar je uit je hotel op de boot kunt stappen, voor een rondvaart over de Brienzersee. Maar het dorp heeft meer te bieden, een prachtige boulevard, kuuroord, oude huizen, oude oven en een jonge kerk. De kerk dateert uit 1936. Op de splitsing Höhenweg en Uferweg, vervolgen we de wandelroute terug richting Giessbach langs de oeverweg, 1.20 uur volgens de aanwijzing. De oeverweg werd door het kanton Bern tussen 1975-1977 aangelegd. De vrij jonge wandelroute biedt een prachtig uitzicht over het water en over de bergtoppen aan de andere zijde van het meer. De barbecue van de plaatselijke zeilvereniging SCB mag ook door niet-leden gebruikt worden. Vanzelfsprekend hebben clubleden voorrang, maar na aanmelding kunnen ook andere groepen hiervan gebruik maken.

  • 22RegiobrienziseltwaldBrienzersee
Door een tunnel aan de oever en onder uitgehakte rotspartijen door vervolgen we de route. 40 Minuten vanaf Giessbach, in Glooten (580m), bevindt zich ook een picknickplaats met barbecue. De toegang naar Glooten, tussen grote rotspartijen door, levert mooie beelden op. Bij het naderen van Giessbach, verlaat raderboot ”de Lötschberg”  het dalstation van de “Giessbach Drahtseilbahn” aan de Brienzersee, om richting Interlaken te varen.  De tijden van de kabelbaan en de boot zijn op elkaar afgestemd. Voor ons zit er dan niets anders op om langs het “Kraftwerk Giessbach” de route te vervolgen. De laatste boot verliet 10 minuten eerder Giessbach.

  • 31RegiobrienziseltwaldGrandhotel Giessbach/Standseilbahn
“Die Giessbachbahn” (1879) is de oudste Standseilbahn van Europa. De “Seilbahn” met zijn vuurrode wagons was wereldwijd de eerste “Standseilbahn” voor toeristen, tevens de eerste baan met een waterovergewicht aangedreven systeem. Het pendelverkeer van beide wagons beruste destijds op het principe van overgewicht, de watertanks onder de wagons werden boven vol gepompt en beneden liet men het water de Brienzersee in lopen. De “Giessbach Standseilbahn” werd door machinefabriek “Aarau von Niklaus Riggenberg” ontworpen en later door de firma Bell uit Kriens omgebouwd. Sinds 1948 wordt de aandrijving elektrisch uitgevoerd over het 1 meter brede spoor. Tegenwoordig is de “Standseilbaan” in het bezit van het Grandhotel Giessbach.

Vanaf het Grandhotel Giessbach hebben we een prachtig uitzicht op de waterval. Nabij het hotel is een kuuroord, openluchtzwembad, tennisbaan, tuincomplex en voor de kinderen is er een grote speelweide.

BÖNINGEN

  • 03RegiobrienzbonigenBonigen
Ook Bönigen aan de Brienzersee, heeft een rondwandeling door het dorp langs prachtige beschilderde en met houtsnijwerk versierde huizen uit de 16e- en 17e eeuw.

Vanaf 1549 zijn er huizen uit diverse periodes behouden gebleven. Er is nooit een grote brand geweest en de bevolking heeft altijd oog gehad voor oude cultuur. De historische kern vindt je rond het centraal gelegen Brunnenplatz. Het oorspronkelijke dorp is nog goed te herkennen door zijn smalle straten en de dicht opeen gebouwde huizen. Pas in de 18e eeuw werd het hoge water van de Lütschine bedwongen en werden er huizen bijgebouwd aan de zuidwest kant van het dorp.

De volledige fotoserie van de Böniger Dorfweg is te vinden onder het fotoboek op deze site.

RYCHENBACHTAL

Het Rychenbachtal is bekend geworden door het wereldberoemde verhaal van schrijver Arthur Conan Doyle. Hij schreef het verhaal over detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr Watson, de zijn eigen dood in scene liet zetten op het uitzichtplatform nabij de Reichenbachfall in het Rychenbachtal. Een nostalgisch tandradbaantje leidt vanuit Meiringen-Willigen naar het Reichenbachfall platform, vanaf hotel Zwirgi is het platform via vele traptreden te voet bereikbaar. Maar het Reichenbachtal heeft meer te bieden zoals o.a.; de Rosenlaui Gletscherschlucht, hotel Rosenlaui, Schwartzwaldalp en de Berghutten, allen elders te vinden op deze website.

UNTERBACH MILITÄRFLUGPLATZ MEIRINGEN

  • 01RosenlauiunterbachVliegveld Unterbach F/A-18
Ten westen van Meiringen, (Unterbach, Berner Oberland om precies te zijn), ligt een actief militair vliegveld van de Zwitserse luchtmacht. Het vliegveld van Meiringen heeft zijn bestaansgeschiedenis opgebouwd in 1941. Het vervulde later een belangrijke rol bij de reddingsactie van de vliegtuigcrash op de Gauli-gletsjer, een gletsjer achter de Wetterhorn en Rosenhorn, in het verlengde van de Engelhörner tussen het Reichenbachtal en Urbachtal. De reddingsoperatie om de gestrande mensen van de Gauli-gletsjer te redden werd vanuit hier uitgevoerd. Delen van het vliegtuig en de geschiedenis hierover zijn in eerste instantie tentoongesteld in de Grimseltor in Innertkirchen, later zijn ze overgebracht naar een reizende tentoonstelling op de casino Platz in Meiringen.

.

  • 04RosenlauiunterbachVliegveld Unterbach F/A-18
Na de 2e wereldoorlog werd er begonnen met de bouw van hangaars, uitgehouwen in de bergwanden aan de zuidzijde van het vliegveld in Unterbach. Meiringen is de enige nog in gebruik zijnde luchthaven dat zijn hangaars in de bergwand heeft uitgehouwen, het werd door de jaren heen verbouwd en er kwamen nieuwe hangaars bij. Thans is het de thuisbasis van de F-5E Tiger en het professionele Squadron 11 “Tigers” met de F/A-18. Fliegerstafel 11 op de Zwitserse vliegbasis Meiringen is de “Tiger” eenheid van de Zwitserse Luchtmacht. De eenheid is lid van de NATO Tiger Association, iets dat opmerkelijk genoemd mag worden want Zwitserland is neutraal en geen lid van de NATO. Juni 2018 werd het 75 jarig bestaan gevierd en werd er stilgestaan bij de reddingsoperatie op de Gauli-gletsjer.

Het vliegveld Meiringen heeft een klein museum, om er te komen moet de landingsbaan worden overgestoken. Als de landingsbaan in gebruik is wordt de weg afgesloten met spoorbomen. Na het opstijgen van de vliegtuigen wordt de landingsbaan weer vrij gegeven om over te steken. Het vliegveld trekt ondanks de herrie, ook gasten naar deze toeristische omgeving. Jaarlijks (mits het weer het toelaat) zijn er de bekende “Fliegerschiessen” demonstraties op de Axalp bij Brienz. Zeker 10.000 gasten uit heel Europa bezoeken dit evenement. Het vliegveld van Meiringen is nog steeds van groot belang voor de luchtmacht, samen met Emmen (Luzern) en Payerne zijn het de enige overgebleven militaire vliegvelden voor straalvliegtuigen van Zwitserland.

  • 06RosenlauiunterbachOltschibachfall
Ten zuiden van Unterbach boven de hangaars is er de wandeling naar de Oltschibachfall. Vanaf het militaire vliegveld wandelen we zuidwaarts het bos in. De wandelroute, die staat aangegeven, is een uitstekende keuze voor een warme dag dankzij de schaduwrijke zijde van de Oltschiburg. Over de kreek bij de voetgangersbrug net onder de waterval volgt men het bospad verder naar het oosten. Op een plaquette staat vermeld dat Johan Wolfgang Goethe in 1779 voorbij de Oltschibach liep. Zijn spreuk is aldaar nog te bewonderen. De koele bospaden bieden hier en daar tussen de bomen door uitzicht op het Haslital en de Brünigpass, aan de overzijde van het Haslital.‎‎ Het wandelpad wordt smaller en steiler, om uiteindelijk uit te komen bij Furen op de Züün-alp. De alp bestaat uit een aantal kleine nederzettingen waaronder o.a.; Wirzen, Flüe, Schlupf, Gugger, Furen en Unterzaun. Via de rijbaan lopen we verder in oostelijke richting naar Meiringen. We verlaten de rijbaan voor Unterzaun en slaan linksaf het Züünwald in, passeren de Wandelbach en bereiken niet veel later na ruim 5 km lopen Züünstäg. Via de secundaire weg gaat het dan te voet terug naar Unterbach of via Balm en Meiringen met het openbaar vervoer.

ZAUN (ZÜÜN)

  • 01RosenlauizaunBalm splitsing Zaun
Voor Balm (Meiringen) rijden we het steile bergweggetje op richting Zaun (Züün), gelegen tussen het Reichenbachtal (Rosenlaui) en Meiringen. Het bergdorpje Zaun stelt niet veel voor, een handvol huizen en boerenbedrijvigheid. De afslag links naar de Wandelalp is alleen toegankelijk voor aanwonenden, deze privé-weg is verder afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wij rijden verder richting Bielen, het wandelgebied tussen Wandelhoren (2253m) en de Oltschiburg (2234m), dat halverwege het dal al in zicht komt.

  • 10RosenlauizaunOltscheren-Oberfeld
Voor het bergdorp Bielen (1628m) parkeren we de auto op een veilige plaats i.v.m. de loslopende koeien. We wandelen langs het bergdorp, over de Bielenalp, stroomopwaarts langs de Oltschibach richting Oltscheren-Oberfeld (1863m). Tijdens de wandeling passeren we een aantal bergbeken, waaronder de Hinterhornbach komend vanaf de Schwarzenberg. Op Oberfeld doemt de Axalphoren (2321m) voor ons op. Op de Oberfeld-alp is eind juni nog geen bedrijvigheid, waarschijnlijk zijn de nachten nog te koud voor de koeien. Het dal eindigt onder de Grätli tussen Gärstenhoren en Axalphoren. We fotograferen een aantal schuren in de omgeving en wandelen richting Sattel, de donkere wolken achter ons in de gaten houdend. Fotograferen nog een aantal bloemen en bereiken na honderd hoogtemeters Sattel (1959m), de oversteek richting de Hinterburgseeli. De Grätli is nog een uur te gaan vanaf de Sattel.

  • 14RosenlauizaunSattel met Oltschiburg
Op de Sattel hebben we een prachtig uitzicht op de alphutten van Urserli met de Brienzersee op de achtergrond. Achter de Urserliband (het bos) bevindt zich de Hinterburgseeli. De steile afdaling richting Urserli heeft geen zin gezien de bewolking. De de komvorm van de Oltschiburg is zeker een kiekje waard, het is kenmerkend voor deze omgeving waar veel van deze “komvormen” tegen elkaar liggen zoals; de Wandelalp, de Oltscheren, na Grätli het Lütschental met de Tschingel en de Hinterburgseeli met de Oltschiburg. Na onze lunch keren we terug via hetzelfde wandelpad, het weer is te onstabiel en verder wandelen heeft dan geen zin. In Oberfeld merken we de eerste regendruppels, de regenhoezen gaan om de rugzakken voor het geval dat… een donderslag op de achtergrond, de afdaling ging we heel snel en net op tijd arriveren we bij de auto waar we snel maken dat we beneden komen.

GEBÜRENPFLICHT REICHENBACHTAL-ROSENLAUITAL

Let op! Vanaf het voorjaar in 2013 moet er betaald worden voor het parkeren op de Rosenlaui, Gebürenplicht Reichenbachtal-Rosenlauital!

  • 03RosenlauibetaaldparkerenParkeerautomaat Reichenbachtal
Een waanzinnig besluit mijns inziens omdat het hier gaat om een openbare weg. Voor onderhoud van de weg mag geen geld gevraagd worden, omdat dit uit belastingen wordt gefinancierd. Dan probeert de gemeente het maar op een andere manier! Als je moet betalen op de parkeerplaats op Schwarzwaldalp heb ik er nog vrede mee. Maar langs de openbare weg en ook de parkeerplaatsen naar Engelhornhütte, Dossenhütte, Brochhütte en de Rosenlaui-gletscherschlucht dat gaat wel iets te ver gemeente Meiringen! Om over de plaatselijke horecagelegenheden langs de straat dan nog maar te zwijgen, die zullen hun aantal gasten nu wel drastisch zien dalen. Tussen Zwirgi en Bühl staat een betaalautomaat; CHF 4.00 betaalt men na 12.00 uur in de middag. CHF 8.00 voor een dag, is dan wel 36 uur geldig en voor 10 dagen betaalt men CHF 16.00 of te wel 240 uur. Ik kan een ieder natuurlijk niet oproepen om de komende tijd het Reichenbachtal maar te gaan mijden, maar ik hoop via dit bericht wel een zet in de goede richting te geven. Laten we hopen dat het de komende tijd er net zo uitziet als op deze mooie zomerse dag (half juni 2013), toen bleek dat er geen auto stond geparkeerd op Schwarzwaldalp. Hebben de ambtenaren ook niet veel te controleren!

REICHENBACHTAL-ROSENLAUITAL

  • 01RosenlauiSplitsing Rosenlaui/Lammi
Het Reichenbachtal/Rosenlauital, ook wel Rosenlauital genoemd, loopt van Meiringen naar Schwarzwaldalp, vanwaar men met de bus verder kan via Grote-Scheidegg naar Grindelwald.

Het Reichenbachtal heeft alles wat u van een Zwitsers dal mag verwachten. Een geweldig berglandschap, mooie alpenweiden, zwartgeblakerde stallen en berghutten, ruwe rotsen en prachtige gletsjers. Aan de voet van de Wellhorn en Engelhörner staat het romantische hotel Rosenlaui. De op 6 juni 1903 geopende Rosenlaui-kloof (Rosenlaui-gletscherschlucht) bevindt zich op loopafstand van het hotel. De oorsprong van de Rychenbach bevindt zich op de Grote-Scheidegg en gevoed door talloze kleine rivieren dendert hij met grof geweld door de Reichenbachfall.

GEISSHOLZ

  • 01RosenlauigeisshozGeissholz
De toegangsweg door het Reichenbachtal richting Schwarzwaldalp mijdt het eerste bergdorpje Geissholz. Het bezit net als zo vele bergdorpen een aantal prachtige oude woningen daterend begin 17e eeuw. Jaarlijks vindt hier eind september het schaapscheerdersfeest plaats (zij het zeer kleinschalig). Totaal niet te vergelijken met de grote schaapsscheerdersfeesten in Nederland. Het zwartneusschaap komt oorspronkelijk uit het kanton Wallis. De laatste jaren wordt het zwartneusschaap steeds vaker in het Berner-Oberland gefokt vanwege zijn mooie kwaliteit wol. De dieren worden hier vlak voor de winter geschoren (eind september-oktober) dit in tegenstelling tot Nederland waar het ritueel eind mei plaatsvindt. Dit komt omdat de schapen in Zwitserland ’s winters in kleine stallen worden gehuisvest en de wintermaanden niet buiten komen, wat de kwaliteit van het wol ten goede komt. De lammetjes  worden ook veel later geboren dan in Nederland.

REICHENBACHFALLE

  • 01RosenlauireichenbachfalleReichenbachfallbahn
Met de nostalgische kabelspoorbaan komt men bij de indrukwekkende Reichenbachfalle. Het uitzichtterras biedt een adembenemend uitzicht op de 120 meter hoge waterval. De Reichenbach ontstond door de aanleg van een waterkrachtcentrale in 1899. Het kabelspoor naar de watervallen werd vanaf die tijd voor de bouw gebruikt en is nu opengesteld voor het publiek. Het traject is 714 meter lang en er wordt een hoogteverschil van 244 meter overbrugd. Het bergstation ligt op een hoogte van 844 meter in het Reichenbachtal.

De Reichenbachfall is door Sir Arthur Conan Doyle internationaal bekend geworden. In het boek van Sherlock Holmes leest men hoe het verhaal is geëindigd. Sherlock Holmes overleefde het gevecht en hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn eigen dood in scène te zetten. Daarmee lokte hij Moran, de persoon die het dodelijke schot heeft gelost, later in de val. Bij de Reichenbach-waterval herinnert een gedenkplaat aan deze gebeurtenis. In Meiringen staat het Sherlock Holmes museum. Vanuit het Reichenbachtal (bij Zwirgi) is de waterval ook te bereiken, via een aantal treden komt men dan op hetzelfde punt terecht, waar de kabelspoorbaan vanuit Meiringen het bergstation bereikt.

KALTENBRUNNEN-SÄGE-HOCHMOOR

  • 06RosenlauikaltenbrunnenhochmoorHofers Alphutte
We beginnen de wandeling bij Kaltenbrunnen-Säge (1223m) in het Reichenbachtal van Kaltenbrunnen-Säge-Hochmoor gaat het via de Wandelalp 1874m. We steken de Rychenbach over en volgen de rood-witte markeringen. Onderweg hebben we een  prachtige uitzicht op de Hasliberg en de Rosenlauigletscher in het Reichenbachtal. Langs Hofer’s Alphütte gaat het gestaag bergopwaarts en langs de Seili-Bach gaat het richting Kaltenbrunnenalp (1669m). Bij Ob. Stafel gaan we door het hoogveen richting Wandel-Alp, de eerste meters gaan door een bosrijke omgeving, dat al snel opener wordt met klaterende beekjes. We kijken op de Hasliberg en Sustenpass en zien ook veel nevel boven de zee bij Lungern. In dit hoogveengebied liggen een aantal prachtige vennetjes en de libellen voelen zich hier prima thuis. Vanaf “Im Ob.Wandel” met zijn prachtige Wandel-Alp hebben we een prachtig uitzicht.

KALTENBRUNNEN-SÄGE-WANDELALP-ZWIRGI

  • 16RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiFruhlings-kuchenschelle/Pulsatilla vernalis
Vorig jaar liepen we op een warme september dag in dit gebied, dit voorjaar juni ’10 doen we het nog eens lichtjes over. De wandeling Kaltenbrunnen-Säge-Wandelalp-Zwirgi zal volgens de aanduiding ruim 5 uur in beslag  nemen men zal 600 hoogtemeters moeten klimmen en een 900 hoogte meters moeten dalen. Het eerste gedeelte gaat over hetzelfde traject als hierboven onder Kalterbrunnen is beschreven. Het weer is een stuk prettiger om te wandelen dan afgelopen september, het uitzicht daarentegen is minder fraai. Maar we willen toch wandelen en het is droog dus klagen we niet. Ook in dit jaargetijde is de omgeving prachtig en we zetten bijna identieke foto’s even naast elkaar, om het verschil in jaargetijde duidelijk te maken. De koeien staan nog in de onderste dalen en de voorjaarsbloemen staan nog maar net in bloei.

  • 06RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiWandelalp
Dat de besneeuwde Wandelalp net voor onze ogen dichttrekt is spijtig en de luiken zitten nog voor de ramen van de boerderijen op Wandelalp. Via Wandelalp en Mitter Stafel (1650m) dalen we af door bossen, over almen  en langs klaterende beekjes richting Falcheren (867m) en Zwirgi (971m). Een koe op Isetwald vergaapt zich aan de bloemen in de wei. Over een prachtige alm bereiken we uiteindelijk Falcheren, vanwaar het laatste gedeelte helaas over een verharde weg richting Zwirgi gaat.

 

  • 12RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiZwirgi
Bergrestaurant Zwirgi werd 24 juni 2001 tot op zijn grondvesten door brand verwoest, bijna 2 jaar later, 6 juni 2003, vond de heropening plaats van het nieuwe restaurant van de familie Frutiger-Maurer. Vanaf Zwirgi is het nog een klein uur lopen naar Kaltenbrunnensäge waar de auto staat geparkeerd, de steile route door het Reichenbachtal levert ons nog een aantal prachtige plaatjes op. Restaurant Kaltenbrunnen ligt er verlaten bij, maar onze dag kan niet meer stuk.

REICHENBACHALP

KALTENBRUNNEN-SÄGE-REICHENBACHALP

  • 02RosenlauireichenbachalpNatuurvriendenhuis Reutsperre
De wandeling begint achter de parkeerplaats van restaurant Kaltenbrunnen, richting het natuurvriendenhuis Reutsperre. Het smalle steile  bospad gaat over in een brede toegangsweg richting het natuurvriendenhuis. Het prachtig gelegen natuurvriendenhuis (1272m) biedt onderdak aan 70-80 personen, het heeft een zelfkookgelegenheid, halfpension, verschillende kamerindelingen en een groepsaccommodatie. Het gebouw dateert uit 1935. (Zie verder ook het verhaal onder Berghutten). Langs het natuurvriendenhuis vervolgen we de route en komen aan op Hobalm (1354m), vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Meiringen en Reuti. De rest van de Hasliberg is in mist gehuld. Ook geen wonder want de herfst heeft zich al aangekondigd. Op Hobalm hebben we tussen de mistbanken door nog even zicht op de Wellhorn (3191m) en Wetterhorn (3691m). We vervolgen de route richting Reichenbachalp die we bereiken via een smalle steile bergweg.

  • 10RosenlauireichenbachalpGross Reichenbachalp
Klein Reichenbachalp (1648m) is het hoogste punt van de wandeling, de stallen zijn schoon en winterklaar gemaakt, het vee loopt al in lager gelegen weiden. We vervolgen de route richting Gross Reichenbachalp (1574m). Op bijzondere wijze wordt het bouwjaar aangeduid op deze vrij nieuwe boerenschuur. Ook deze boerderij is winterklaar en wordt alleen nog belucht. De wandelroute achter de boerderij gaat richting Engelhornhütte (Ochsental). Op de parkeerplaats onder Gross Reichenbachalp staat netjes aangegeven dat de hut geopend is en het nog een uur lopen is naar de Engelhornhütte. Op de brede toegangsweg nemen we de afslag Kaltenbrunnen. Ook op dit vochtige bospad heeft de herfst zich duidelijk aangekondigd. De prachtige paddenstoelen willen we u niet onthouden ook de zeer giftige “Vierblättrige Einbeere” laat zijn laatste pracht zien. Na 3 uur wandelen naderen we Kaltenbrunnen. We lopen langs een boerderij en eindigen bij de toegangsweg naar het natuurvriendenhuis Reutsperre. Deze toegangsweg is alleen voor aanwonenden en overnachtinggasten van het natuurvriendenhuis toegankelijk.

HOTEL ROSENLAUI

  • 02RosenlauihotelrosenlauiHotel Rosenlaui
Het Hotel Rosenlaui is gebouwd in 1773 en herbouwd in 1862, na een grote brand. De traditionele Zwitserse chaletstijl bevindt zich nog in het oudste gedeelte van het hotel. Het hotel heeft geen internet en tv, daarentegen veel lectuur en spellen. De nostalgische kamers zijn niet voorzien van stromend water. Toilet en douche vindt men op de etage en honden zijn taboe in het hotel. De salons en het restaurant bevinden zich in het aangebouwde gedeelte, dat dateert uit 1905. Mensen die er overnachten hebben gratis vervoer met de bus tussen Meiringen-Grosse Scheidegg-Grindelwald. Dit hotel is geschikt voor mensen die het hectische leven een poosje willen ontvluchten. Het wild romantische berglandschap heeft kilometers lange wandelwegen, over glooiende berghellingen en langs prachtige gletsjers. De smalle bochtige toegangsweg is met de auto tot aan Schwarzwaldalp toegankelijk. Het openbaar vervoer daarentegen gaat door, via de Grosse Scheidegg naar Grindelwald. Sedert 2010 is de Rosenlauifall weer toegankelijk gemaakt door een brug en kan men deze waterval vanaf de brug bewonderen.

GLETSCHERSCHLUCHT ROSENLAUI

  • 02RosenlauigletschersluchtGletscherschlucht
De betoverende Gletscherschlucht Rosenlaui, welke dagelijks is geopend van eind mei t/m oktober is een prachtige Gletscherschlucht die zeker de moeite waard is om te bekijken. In de bijna 600m lange wandelweg door de schlucht moet een hoogteverschil van ruim 150m worden overwonnen, uitgehouwen en uitgeslepen rotsen voeren u door tunnels naar het eindpunt van de Rosenlauischlucht.

(Zie ook de volgende link): http://www.rosenlauischlucht.ch/

(Zie ook het verhaal onder Berghutten; Engelhornhütte en Dossenhütte).

SCHWARTZWALDALP

  • 01RosenlauischwartzwaldalpSchwartzwaldalp
Aan het eind van het Rosenlaui-dal aan de voet van de Engelhorn (2856m), Dossenhorn (3138m), Wellhorn (3191m) en Wetterhorn (3692m), ziet u pas hoe mooi een prachtig  berglandschap er uit kan  zien. Oude stallen, alpenhutten, ruwe rotsen en prachtige alpenweiden met daarboven fonkelende gletsjers zijn te bewonderen in dit gebied.

Aan het eind van het dal, in Schwartzwaldalp kan men de auto parkeren. De Brochhütte ligt vanaf hier op steenworpafstand, (zie verhaal onder Berghutten).De oude houtzagerij, door water aangedreven is zeker een kijkje waard. Het is niet toegestaan om vanaf hier door te rijden met de auto, de plaatselijke busdienst (deze heeft ten alle tijden voorrang ook op fietsers en voetgangers) kan u verder brengen naar de Grote Scheidegg of Grindelwald.

  • 13RosenlauischwartzwaldalpGrindelwaldmarmor
Vallende gletsjers zijn vaker te zien in dit gebied, dit gaat gepaard met een donderend geraas, om dat vast te leggen met de camera is een kwestie van geluk hebben.

Marmer is een gesteente dat bestaat uit puur calciumcarbonaat, de dichtheid  van verschillende marmersoorten kan variëren. Marmer is zeer gewild als bouwmateriaal, voor de beeldhouwkunst maar ook als decoratie. Het bekende “Rosenlaui & Grindelwaldmarmor” komt uit het Berner-Oberland, bij een goudsmid die dit gesteente verwerkt is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. (zie ook bergwandelen Jungfrauregio en de volgende link): http://www.pierresuisse.ch.

GROSSE SCHEIDEGG

  • 03RosenlauigrscheideggAlphutten Gr. Scheidegg
De Grosse Scheidegg is een bergpas van 1962m hoog. De pas weg vormt een verbinding tussen Grindelwald in het Lütschental en Meiringen in het Haslital. Vanaf Schwarzwaldalp en Grindelwald is Gr. Scheidegg alleen met openbaar vervoer, te voet of op de fiets toegankelijk. De bus heeft altijd voorrang, dit geldt ook voor het traject naar Schwarzwaldalp. Er zijn veel wandelroutes op de Grosse Scheidegg. Wij kiezen voor de “Romantikweg” richting Schwarzwaldalp, een wandeling van 2.40 uur ongeacht of men deze nu van Gr. Scheidegg loopt of van Schwarzwaldalp. We kijken richting de Grosse Scheidegg met op de achtergrond de Wetterhorn (3692m), even late hebben we ook een mooi uitzicht richting het Grindelwalddal met de  Eiger en richting het Rosenlauidal met Wellhorn en Engelhörner. De Romantikweg is een van de mooiste hoogtewandelingen in de Zwitserse Alpen. Het uitzicht vanaf de Chiemattenhubla naar de Faulhorn is adembenemend.

  • 14RosenlauigrscheideggWandelroute Romantikweg
Bij de Kuhmatten-Schärm (2000m) oftewel Gratschärem, genieten we nog even van het uitzicht richting Grindelwald en Eiger om vervolgens af te dalen richting Schwarzwaldalp. De boerenschuur op Spycherboden is een plaatje op zich, tussen de prachtige bloemen die dit gebied rijk is, met op de achtergrond de Engelhörner. Na het passeren van de Spycherbach komen we uiteindelijk in Scheidegg-Oberläger (1950m). Een aantal boerenschuren die alleen ’s zomers worden gebruikt. Op de splitsing bij Lüsegg (1941m) hebben we 3 mogelijkheden; alle wegen komen uiteindelijk uit op Gibelplatti (1936m). De routes over de Wildgärst (2890m) en Hornseeli (2147m) zullen zeker de moeite waard zijn maar deze bewaren we voor een volgende keer. Nadat we de Geissbach zijn gepasseerd, gaan we langs de Ufem Horen richting Gibelplatti (1936m). We blikken nog even terug naar de Schwarzhorn (2927m) en Schrybershörnli, waar de Geissbach ontspringt.

  • 18RosenlauigrscheideggGibelplatti
We naderen nu de bosrand gaan over een aantal kleine bergbeken en komen uiteindelijk uit op Gibelplatti (1936m). Een markant punt op de route waar de meeste wandelaars even iets nuttigen en van het prachtige uitzicht genieten richting het Reichenbachtal. Het uitzicht vanuit de schuilhut is in een woord gezegd grandioos, bij helder weer kun je ver kijken naar de Wendengletsjer waar we een aantal dagen eerder liepen. De steile afdaling door Gleib richting Pfanni (1780m) gaat door hoog struikgewas en over paden met traptreden. Pfanni (1780m) een boerengehucht stelt niet veel voor, een aantal schuren en een woning, maar prachtig gelegen aan de Pfannibach. Het laatste gedeelte van de wandelroute gaat over een brede stenenweg, zodat de boeren in de hoger gelegen dorpen gemakkelijker bij de hutten kunnen komen. De Bröchhütte (1500m) aan het eind van de wandelroute is een mooie gelegenheid om iets te nuttigen, het uitzicht vanuit deze hut is vele malen mooier dan het uitzicht vanaf Schwarzwaldalp. Uiteindelijk komen we uit op Broch (1441m) aan de straat in het Reichenbachtal, waarvandaan de Romantikweg in 2.50 uur te lopen is naar Grosse Scheidegg.

GROSSE SCHEIDEGG-HORNSEELI-SCHWARZWALDALP

  • 01RosenlauihornseeliReichenbachtal
In alle vroegte rijden we het Reichenbachtal binnen met zijn befaamde Engelhörner, Wellhorn en Wetterhorn, het dal wordt in de volksmond ook wel de Rosenlaui genoemd. Rosenlaui ligt halverwege het dal op 1328m en is hiermee de hoogste nederzetting van dit dal. Vanuit Schwarzwaldalp rijdt de bus ons naar Grote Scheidegg (1962m). Korte tijd genieten we hier van het prachtige uitzicht om vervolgens van Grosse Scheidegg-Hornseeli-Schwarzwaldalp te wandelen. De Hornseeli staat 1.20 uur aangegeven vanaf Grosse Scheidegg. Langs de Chlemattenhubla wandelen we richting Gemsberg, Schwarzhorn en Wildgärst, op Gratschärem gaan we rechtsaf. De veenbes (Preiselbeere) is hier nog volop te vinden, de bes wordt veelal gebruikt in compôtes en jam. In Scheidegg Oberläger staat de Hornseeli nog als 40 minuten aangegeven. We blikken tijdens de klim nog even terug en bereiken niet veel later de Hornseeli (2147m).

  • 12RosenlauihornseeliHornseeli
We zoeken een beschutte plek en nuttigen hier onze meegebrachte lunch. We nemen een aantal foto’s en vervolgen de wandeling over de Grindelband richting Schwarzwaldalp. De wandeling staat  als 2.10 uur aangegeven. Vanaf de Grindelband hebben we zicht op het lager gelegen bergdorp Breitenbodenalp (2048m), aan de voet van de Schöniwang. Achter deze Schöniwang bevindt zich de Wandel Alp, die elders op de site staat vermeld. Maar ook het zicht naar de omliggende bergtoppen is prachtig, alleen is het jammer dat het bewolkt is, maar we kunnen ook niet verlangen dat het altijd meezit. Langs de steile Grindelband bereiken we Breitenbodenalp en vervolgen de wandelroute naar Pfanni (1779m). Vanaf Pfanni, waar we de “laatste” bloeiende bloemen tegen komen, hebben we een mooi uitzicht op de Engelhörner. Tot slot wandelen we over de Pfannibach, langs de Brochhütte naar Schwarzwaldalp over de lange, saaie toegangsweg voor aanwonenden. Geen prettige wandelweg, maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden wel één met een mooi uitzicht.