KALTENBRUNNEN-SÄGE-WANDELALP-ZWIRGI

  • 16RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiFruhlings-kuchenschelle/Pulsatilla vernalis
Vorig jaar liepen we op een warme september dag in dit gebied, dit voorjaar juni ’10 doen we het nog eens lichtjes over. De wandeling Kaltenbrunnen-Säge-Wandelalp-Zwirgi zal volgens de aanduiding ruim 5 uur in beslag  nemen men zal 600 hoogtemeters moeten klimmen en een 900 hoogte meters moeten dalen. Het eerste gedeelte gaat over hetzelfde traject als hierboven onder Kalterbrunnen is beschreven. Het weer is een stuk prettiger om te wandelen dan afgelopen september, het uitzicht daarentegen is minder fraai. Maar we willen toch wandelen en het is droog dus klagen we niet. Ook in dit jaargetijde is de omgeving prachtig en we zetten bijna identieke foto’s even naast elkaar, om het verschil in jaargetijde duidelijk te maken. De koeien staan nog in de onderste dalen en de voorjaarsbloemen staan nog maar net in bloei.

  • 06RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiWandelalp
Dat de besneeuwde Wandelalp net voor onze ogen dichttrekt is spijtig en de luiken zitten nog voor de ramen van de boerderijen op Wandelalp. Via Wandelalp en Mitter Stafel (1650m) dalen we af door bossen, over almen  en langs klaterende beekjes richting Falcheren (867m) en Zwirgi (971m). Een koe op Isetwald vergaapt zich aan de bloemen in de wei. Over een prachtige alm bereiken we uiteindelijk Falcheren, vanwaar het laatste gedeelte helaas over een verharde weg richting Zwirgi gaat.

 

  • 12RosenlauikaltenbrunnenwandelalpzwirgiZwirgi
Bergrestaurant Zwirgi werd 24 juni 2001 tot op zijn grondvesten door brand verwoest, bijna 2 jaar later, 6 juni 2003, vond de heropening plaats van het nieuwe restaurant van de familie Frutiger-Maurer. Vanaf Zwirgi is het nog een klein uur lopen naar Kaltenbrunnensäge waar de auto staat geparkeerd, de steile route door het Reichenbachtal levert ons nog een aantal prachtige plaatjes op. Restaurant Kaltenbrunnen ligt er verlaten bij, maar onze dag kan niet meer stuk.