BERGHUTTEN ALGEMEEN
Op deze website gaan we de berghutten beschrijven: per kanton (zie alle Berghutten). Door met de muisknop op de foto te klikken wordt deze vergroot en kan men de gehele foto reeks bekijken van desbetreffende Berghut.
Sac-Cas-, VAACS- en privé berghutten zijn er in vele variëteiten, of het nu om de oudste berghut gaat uit 1863 de Grünhornhütte in de Glarner Alpen, of om de modernste berghut de Domhütte in het Mattertal. De grootste tot dus ver is de Konkordiahütte, de kleinste berghut is de Refuge de Chalin met 8 slaapplaatsen. De hoogstgelegen berghut is een noodonderkomen, de Solvayhütte op 4003m hoogte en dus niet voor iedereen toegankelijk, de hoogst gelegen bemande-berghut komt dan al iets dichter in de buurt, deze bevindt zich op 3507m, de Cabane de la Dent Blanche. De berghut die het verst in het dal staat is de Treschhütte in het wild-romantisch Urner Fellital een berghut met een tragische geschiedenis. De spectaculairste berghut is wel de Monte-Rosa-Hütte, aan de voet van het Monte-Rosa massief, 2883m boven zeeniveau en 120 slaapplaatsen. Maar één ding staat vast alle Zwitserse berghutten staan op een wonderschone locatie en in een prachtige omgeving. De wandelingen naar berghutten variëren, velen zijn eenvoudig van aard maar er zijn er ook zware tot zeer zware wandeltochten naar berghutten. De tijden zijn veelal richttijden en lopen uiteen van enkele minuten tot vele uren. Lang geleden zijn de Berghutten ontstaan, oorspronkelijk waren het Hospices waar je heenging als je ziek of oud was. De Zwitsers zeggen Hospiz, in Zwitserland kom je de naam nog tegen bij o.a. Bernina Hospiz, Simplon Hospiz en Grimsel Hospiz. Vandaag de dag zijn de Berghutten veelal een afgelegen gezellige plek waar het goed toeven is, waar men beschutting zoekt en waar men overnachten kan. De Berghutten werden veelal te voet en/of met lastdieren bevoorraad, tegenwoordig maken velen daarvoor gebruik van helikopters. Door de komst van helikopters is het ook eenvoudiger om Berghutten te renoveren en te moderniseren. Het milieu speelt de laatste jaren een grote rol bij de Berghutten, de oude toiletten zijn in de meeste gevallen verdwenen, er is nu betere afwatering en er is vaak stromend water in de Berghutten. De meeste Berghutten hebben een huttenwaard, al zijn er ook die dat niet hebben, veelal moet men dan zelf eten meebrengen maar kan men wel gebruik maken van de kookgelegenheid in de hut. Maar een ding is zeker de charme en eenvoud van de Berghutten is hetzelfde gebleven.
SAC-CAS BERGHUTTEN
De Sac-Cas Berghutten, van de Swiss Alpine Club, staan in een uniek berglandschap. Ondanks hun afgelegen locatie, bieden ze een eenvoudige en comfortabele accommodatie voor bergwandelaars, klimmers, gezinnen en natuurliefhebbers. Een bezoek aan een SAC hut is een onvergetelijke ervaring voor een verblijf in de bergen. Vele hutten hebben een winterverblijf, dat betekent dat een hut dan altijd voor een gedeelte toegankelijk is. Het is raadzaam om vooraf informatie in te winnen over de opening en verzorgingsmogelijkheden van desbetreffende hut. Afhankelijk van de kwaliteit van de hut varieert een overnachting tussen de 20-40 frank voor leden , niet-leden betalen iets meer. Voor half pension betalen leden ongeveer 50-80 frank en ook hier geldt, niet-leden betalen iets meer. Daarnaast profiteren SAC leden ook in vele andere Berghutten van verlaagde tarieven. Bovendien zijn er nog ontelbare privéhutten waar men ook kan overnachten en niet te vergeten de Natuurvriendenhuizen.
VAACS BERGHUTTEN
De “Vereinigung der Akademischen Alpen-Clubs der Schweiz ” (VAACS) is een vereniging die ook een aantal Berghutten in zijn bezit heeft. De VAACS is veel kleiner als de SAC vereniging, maar hun berghutten zijn niet minder comfortabel. Deze vereniging heeft ook weer een aantal zusterverenigingen, de AACB (Akademischer Alpenclub Bern) is één daarvan met de prachtige Bietschhorn-, Schmadri- en Engelhornhütte.
Let op; Veelal moet er contant betaald worden in de Berghutten, tevens zijn er Berghutten waar men geen telefoonbereik heeft.