FRIBOURG

  • 22FribourgFribourg stadsmuur/Durrenbuhlturm/Roterturm/Katzenturm/Bernerpoort
Omgeven door de meanderende Saane ligt één van de grootste middeleeuwse steden van Zwitserland, Fribourg. We parkeren de auto op deze regenachtige dag in een parkeergarage aan de bovenstad. Zodra we de uitgang gevonden hebben merken we aan de lucht dat we niet ver verwijderd zijn van de kabelspoorbaan in de stad. De kabelspoorbaan uit 1899 verbindt de oude benedenstad met het nieuwe 60meter hoger gelegen stadscentrum. Het principe van deze kabelspoorbaan is eenvoudig en berust op de zwaartekracht. Onder beide treinstellen zijn watertanks bevestigd van 3000 liter. Het bovenste treinstel wordt gevuld met het afvalwater van de bovenstad en door het gewichtsverschil daalt de bovenste wagon en trekt het de onderste wagon d.m.v. een kabel bergop. In de oude benedenstad wordt het dan geloosd in het rioleringssysteem, wat ook de reuk doet verklaren bij het uitkomen van de parkeergarage. Langs de spoorlijn is de oude benedenstad ook via een trappengalerij te bereiken. Gotische gevels uit de 15e eeuw sieren de oude benedenstad. De levendige universiteitsstad Fribourg heeft veel studenten uit de hele wereld. In de smalle straatjes bevinden zich talrijke boetiekjes, antiekzaken, studentencafés en vele restaurants. Een groot deel van de oude stadsmuren met talrijke torens is bewaard gebleven.

  • 05FribourgStadspoort/-muur/Fribourg
Ooit hebben deze stadsmuren de stad in vroegere jaren beschermd tegen ongenode gasten. Het meest spectaculaire bouwwerk van Fribourg is wel de gotische kathedraal St. Nicolas. Met de bouw van deze kathedraal werd rond 1283 een begin gemaakt, het heeft prachtige glas-in-loodramen en uitbundige altaren. De 74m hoge kerktoren is te beklimmen en biedt bij mooi weer een prachtig uitzicht over de stad. Ook kunstliefhebbers kunnen in deze stad hun hart ophalen, een sculpturenroute door het centrum, of van kunst genieten in de oude tramremise van Fribourg waar kunstenaars zich hebben gevestigd. Moderne kunst wordt getoond in de kunsthal Fri-Art. Voor de kinderen is er o.a. het Marionettenmuseum, bij Pont du Milieu. Het is een van de vele bruggen die het ene gedeelte met het andere gedeelte van de stad verbindt over de Saane (Sarine). We wandelen voor Pont de Saint-Jean, langs het zwembad en de Saane bergop richting de Bisemberg (Montorge). De stad Fribourg is nog altijd een bolwerk van het Zwitserse Katholicisme. Na de reformatie zijn er talloze kloosters bijgekomen: o.a. het kapucijnenklooster, het cisterciënzerklooster, het ursulinen-klooster en het klooster van de visitandinnen. Het cisterciënzerklooster Magerau (Maigrauge) is het eerste klooster dat we tegen komen op de onze route. Het klooster dateert uit 1621 en doet nog steeds dienst. Aangezien de middagdienst net begonnen was, konden we de kloosterkerk van binnen niet fotograferen. Aan de buitenzijde ligt het verscholen achter een grote conifeer. Ooit was het cisterciënzerklooster een etappeplaats op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.

  • 17FribourgPont du Milieu
Langs de buitenmuur van het cisterciënzerklooster wandelen we verder bergop, fotograferen een boerderij en bereiken de stadsmuur. Achter de stadsmuur staat het kapucijnenklooster (Couvent Des Capucines Montorges) uit 1608, ook door een muur omtrokken. De barokke altaarstukken dateren uit 1626, de deuren in de kerk hebben prachtig houtsnijwerk. We vervolgen onze wandeling langs de St. Jost kapel uit 1684 en bereiken enige tijd later Pont du Milieu, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de stad. Op Place du Pettit St-Jean blikken we nog even terug vanwaar we kwamen met o.a. nog Chapelle de Lorette boven op de Bisemberg. Vervolgens gaan we over de Bernerbrücke (ponte de Berne), een houten overdekte brug. Historische gezien is het wel het meest beduidende bouwwerk van de oude benedenstad. Vanaf de houten brug hebben we zicht op een gedeelte van de oude stadsmuur en de boogbrug pont de Zaehringen. De brug heeft zijn naam te danken aan de stichter van de stad Berthold IV van Zähringen. Langs de Sankt Beatkapelle uit 1599 en door de stadspoort van Bern in Fribourg (Porte de Berne) bereiken we via de Zaehringenbrug de bovenstad. Op de brug fotograferen we de stadsmuur met Dürrenbühlturm (Tour de Dürrenbühl) de Roter Turm (Tour Rouge) de Katzenturm (Tour de Chats) en de Bernerpoort (Porte de Berne) allen gelegen in de altstad van Fribourg van het gelijknamig Zwitsers kanton Fribourg. Langs de kathedraal bereiken we de parkeergarage, de geur die er hangt is nog hetzelfde, dus weten we dat we goed zitten. Een stad die zeker de moeite waard is om nog eens te bezoeken.