BERGWANDELEN MET KINDEREN

01Bergwmetkinderen

Tip Zwitserse Junior-Karte :

Allereerst een Tip voor ouders met kinderen tot 16 jaar.
Kinderen tot 16 jaar reizen gratis met ouders mee, in kabelbanen, boot, trein of bus, als men voor deze kinderen een Zwitserse Junior-Karte koopt. (geldt ook voor toeristen) Deze kaarten zijn  te verkrijgen (kosten 30Chf/2016) bij het toeristenbureau en zijn een jaar geldig. (geldig paspoort meenemen).

Mocht U tijdens de vakantie gebruik willen maken van een kabelbaan, boot of bus dan is het zeker de moeite waard, doe U voordeel hiermee! Verdere informatie op de volgende link; http://www.sbb.ch. of Junior-Karte und Kinder-Mitfahrkarte | SBB.

Herhaaldelijk werden we op de camping aangesproken of gemaild, of de kinderen niet moe werden van al het wandelen in de bergen en of ze het nog wel leuk vinden? Bergwandelen met kinderen en de ervaring die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan zal ik proberen uit te leggen, zodat ook een kind geniet in de bergen, vandaar dit item. Of zijn onze kinderen uitzonderingen na ruim 14 jaar? Ze plannen inmiddels hun eigen vakanties maar komen toch steeds weer terug in de bergen, hetzij voor een paar dagen of een aantal weken.

Wandelen en bergsport worden steeds populairder. Jaarlijks zoeken velen de ontspanning, schoonheid en ongereptheid van de natuur op, om voldaan terug te keren naar het hectische leven thuis en op het werk. Kinderen daarentegen zijn leergierig, genieten niet echt van de natuur of ontspanning in de bergen, ze zijn veelal te speels en hebben geen aandacht voor gevaar in de bergen. Dit moeten we de kinderen leren en al doende gaan ook zij het leuk vinden in de bergen, al is het voor de ouders goed opletten om de kinderen te wijzen op de gevaren. De meeste ongelukken gebeuren tijdens een pauze of afdaling. Het is een kwestie van blijven opletten en dat vergt ook weer inspanning van de ouders.

Veel ouders zien er dan ook vanaf of hebben angst, vinden het te gevaarlijk, of is het te lastig voor de ouders? Wandelen in de bergen met kinderen gaat prima. Natuurlijk moet men zich aanpassen aan het kind, zij houden van afwisseling; in een kletterend beekje met water spelen (kijk uit voor onderkoeling bergwater is koud), dammen bouwen of op een veilige open vlakte met een bal spelen. Een barbecue onderweg is het einde, wat is er leuker dan worstjes te grillen op het vuur? Aluminiumfolie en worstjes  mee in de rugzak en een route uitzoeken waar een barbecue is of anders een opvouwbaar grillrooster meenemen, stenen en hout zijn genoeg te vinden onderweg. Een kabelbaan in de buurt is wel zo prettig, leuk voor de kinderen en makkelijk voor de ouders. (stel dat ze toch te moe zijn!).

Let goed op; kinderen rusten niet, wij zitten lekker te eten en rusten uit maar de kinderen zijn al weer met een nieuw avontuur bezig. Dit zijn dan ook de momenten om goed op ze te letten en  hen op gevaren wijzen en een plek uitzoeken die veilig is. Als je de sites van de Alpenclub ziet en regelmatig het nieuws volgt, gebeuren er inderdaad veel ongelukken met kinderen onder de 15 jaar. Ook in ons land gebeuren veel ongelukken met deze leeftijd categorie op de fiets van en naar school. Hieruit mag men concluderen dat het in de bergen niet gevaarlijker is voor kinderen.

Gevaarlijk wordt het als men onvoorbereid, zonder voldoende kleding, eten of drinken, komt te zitten. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om van de alm recht naar beneden te gaan, wijk niet af van de wandelpaden ook al lijkt de alm niet zo steil, blijf op de aangegeven route. Al glijdend van een grashelling  krijg je zoveel snelheid dat je er niet zonder kleerscheuren vanaf komt en het kan de rest van je vakantie bederven. Op gletsjers horen kinderen niet thuis, ook al is iedereen aangelijnd, wat als een ouder uitglijdt? Aan deze gevaren is het kind niet schuldig!!!

Een bergwandeling is inspannend genieten (soms van lange duur) maar in feite geschikt voor  elke leeftijd, omdat er weinig kracht voor nodig is. Er moet dan ook steeds gekeken worden naar het jongste kind, dit kind heeft het minste kracht en hier moeten de tochten dan ook naar aangepast worden. De grondregel is nog altijd; ouders nemen niet hun kinderen mee op een bergwandeling, maar omgekeerd; ouders gaan mee met hun kinderen. Bergop bepaalt het kind het tempo, leer kinderen wel een constante wandelritme te lopen (minder vermoeiend), spoor een kind niet aan om sneller te gaan lopen. Bergafwaarts is het opletten, kinderen willen vaak rennen wat levens gevaarlijk is en een hoge belasting is voor de knieën. Wil een kind rusten, geef hem rust maar bedenk wel dat men beter 2 lange pauzes kan inlasten dan 6 korte.

De ontwikkeling van een kind kunnen we in leeftijdsgroepen indelen, wij hebben die altijd gehanteerd en ze waren dan ook pas 6 jaar toen ze de bergen ingingen. Optimale bescherming van het kind is een eerste vereiste in de bergen, zon, regen en kou mag men niet onderschatten. Een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen de zon is een vereiste en een pet. En in de sneeuw of langs sneeuwvelden mag een zonnebril niet ontbreken. Voldoende kleding mee nemen tegen kou en regen ook wanneer men nat is van zweet moet men zich kunnen omkleden en ook schone sokken niet vergeten.

Bergschoenen is een verhaal apart, waar ik niet te diep op in wil gaan. Goede bergschoenen zijn zeer belangrijk en gympen horen in de bergen niet thuis, zeker niet voor kinderen. Deze hebben te weinig grip en laten de scherpe delen van stenen voelen in de voet. Zorg er voor dat bergschoenen niet te klein zijn een goed profiel hebben en stevigheid aan de enkels geven (minder kans op blessures).   

Zware rugzakken moet men vermijden omdat het lichaam van een kind nog niet volgroeid is, wat niet inhoudt dat ze geen rugzakje op mogen, want zeg nou eens eerlijk wat is stoerder dan met zo’n rugzak op met een drinkfles erin een bergwandeling te maken.

Kinderen van 6-12 jaar houden van avontuur, zijn onvermoeibaar en goede verkenners, maar ze moeten nog leren omgaan met de gevaren in de bergen, ze hebben een korte concentratieboog en zijn snel afgeleid.

Kinderen vanaf 12 jaar zijn fysiek sterk en verstandig genoeg om gevaarlijke situaties te herkennen, maar moeten worden afgeremd op grotere hoogte, omdat deze categorie zichzelf vaak overschat.

Kinderen van 12-18, de pubers zoals we ze noemen, reageren heel anders, ze kunnen met gemak meerdaagse tochten aan en weten meer dan we denken en ze leren de natuur te waarderen en respecteren.

Maar  ze hebben ook een eigen mening, geen zin is veelal geen zin, al hebben wij hierover altijd duidelijke afspraken gemaakt met onze kinderen, (we houden gelukkig  allemaal van een actieve vakantie). De ene dag gaan we wandelen, de volgende dag  gaan we zwemmen of iets doen  wat ze zelf hebben uitgekozen. Je kunt ze goed voorbereiden en door ze te vertellen wat ze onderweg (b.v. een waterval of grillen) of  bij een berghut (b.v. kletteren) kunnen verwachten (kletteren enz.) doet wonderen.

Kinderen vanaf 18 jaar mogen we als volwassenen behandelen, al denkt niet iedereen er zo over.

Tot slot kort samengevat:                    

  • Bereidt een tocht goed voor, betrek de kinderen hierbij.
  • Bouw tochten geleidelijk op en acclimatiseer eerst een aantal dagen.
  • Wees verstandig en durf een tocht af te blazen als er gevaar dreigt of slecht weer op komst is.
  • Neem voldoende drinken mee minimaal 2 liter/persoon, wees alert kinderen kunnen snel uitdrogen. Eet bijtijds.
  • Bij meerdaagse hutten tochten; meld je van tevoren aan bij de hut eventueel vanwaar je vertrekt ( een mobiele telefoon heeft in de bergen  niet overal  bereik).
  • Bestudeer de te lopen route en bouw alternatieven in.
  • Sta stil als je iets ziet of iets wilt observeren. (zoek wilde dieren).
  • Neem voldoende kleding mee.
  • Belast kinderen niet met te zware rugzakken.
  • Verbandtrommel is een must en vul deze aan met extra spullen voor kinderen.
  • Hoogtemeters zijn geen afstandmeters, bepaal van te voren hoe ver het is, of zet de hoogtemeters af tegen de te lopen tijd in een tabel en bepaal de afstand.
  • Aangegeven wandeltijden gelden niet voor kinderen en zijn vaak  zonder pauzes houd hier rekening mee.
  • Zeker de kinderen met gordel of  touw op gevaarlijke stukken, nog  beter is de gevaarlijke te mijden.
  • Wees allen positief bij het begin van de tocht.

 Met deze regels in acht genomen kan een (meerdaagse) bergwandeling met kinderen niet mislukken.