GROSSE SCHEIDEGG

  • 03RosenlauigrscheideggAlphutten Gr. Scheidegg
De Grosse Scheidegg is een bergpas van 1962m hoog. De pas weg vormt een verbinding tussen Grindelwald in het Lütschental en Meiringen in het Haslital. Vanaf Schwarzwaldalp en Grindelwald is Gr. Scheidegg alleen met openbaar vervoer, te voet of op de fiets toegankelijk. De bus heeft altijd voorrang, dit geldt ook voor het traject naar Schwarzwaldalp. Er zijn veel wandelroutes op de Grosse Scheidegg. Wij kiezen voor de “Romantikweg” richting Schwarzwaldalp, een wandeling van 2.40 uur ongeacht of men deze nu van Gr. Scheidegg loopt of van Schwarzwaldalp. We kijken richting de Grosse Scheidegg met op de achtergrond de Wetterhorn (3692m), even late hebben we ook een mooi uitzicht richting het Grindelwalddal met de  Eiger en richting het Rosenlauidal met Wellhorn en Engelhörner. De Romantikweg is een van de mooiste hoogtewandelingen in de Zwitserse Alpen. Het uitzicht vanaf de Chiemattenhubla naar de Faulhorn is adembenemend.

  • 14RosenlauigrscheideggWandelroute Romantikweg
Bij de Kuhmatten-Schärm (2000m) oftewel Gratschärem, genieten we nog even van het uitzicht richting Grindelwald en Eiger om vervolgens af te dalen richting Schwarzwaldalp. De boerenschuur op Spycherboden is een plaatje op zich, tussen de prachtige bloemen die dit gebied rijk is, met op de achtergrond de Engelhörner. Na het passeren van de Spycherbach komen we uiteindelijk in Scheidegg-Oberläger (1950m). Een aantal boerenschuren die alleen ’s zomers worden gebruikt. Op de splitsing bij Lüsegg (1941m) hebben we 3 mogelijkheden; alle wegen komen uiteindelijk uit op Gibelplatti (1936m). De routes over de Wildgärst (2890m) en Hornseeli (2147m) zullen zeker de moeite waard zijn maar deze bewaren we voor een volgende keer. Nadat we de Geissbach zijn gepasseerd, gaan we langs de Ufem Horen richting Gibelplatti (1936m). We blikken nog even terug naar de Schwarzhorn (2927m) en Schrybershörnli, waar de Geissbach ontspringt.

  • 18RosenlauigrscheideggGibelplatti
We naderen nu de bosrand gaan over een aantal kleine bergbeken en komen uiteindelijk uit op Gibelplatti (1936m). Een markant punt op de route waar de meeste wandelaars even iets nuttigen en van het prachtige uitzicht genieten richting het Reichenbachtal. Het uitzicht vanuit de schuilhut is in een woord gezegd grandioos, bij helder weer kun je ver kijken naar de Wendengletsjer waar we een aantal dagen eerder liepen. De steile afdaling door Gleib richting Pfanni (1780m) gaat door hoog struikgewas en over paden met traptreden. Pfanni (1780m) een boerengehucht stelt niet veel voor, een aantal schuren en een woning, maar prachtig gelegen aan de Pfannibach. Het laatste gedeelte van de wandelroute gaat over een brede stenenweg, zodat de boeren in de hoger gelegen dorpen gemakkelijker bij de hutten kunnen komen. De Bröchhütte (1500m) aan het eind van de wandelroute is een mooie gelegenheid om iets te nuttigen, het uitzicht vanuit deze hut is vele malen mooier dan het uitzicht vanaf Schwarzwaldalp. Uiteindelijk komen we uit op Broch (1441m) aan de straat in het Reichenbachtal, waarvandaan de Romantikweg in 2.50 uur te lopen is naar Grosse Scheidegg.