GIESSBACH-SCHWEIBENALP

  • 02RegiobrienzgiessbachschweibenalpGiessbach
De wandeling begint op 700m aan de oostzijde van de Giessbach waterval. De steile klim Giessbach - Schweibenalp gaat langs de waterval en voert u naar het 400m hoger gelegen Schweibenalp, gelegen tussen de Schweibenflue en Gratband, boven de Giessbachschlucht.

Pas wanneer het wandelpad links van de waterval niet verder stijgt, passeren we de Giessbach en wandelen we aan de westzijde verder richting Schweibenalp. Tijdens de wandeling hebben we een prachtig uitzicht op de Brienzergrat de Brienzer Rothorn, Brienzersee en Brienz. Het seminar-centrum Schweibenalp biedt een prachtige plek voor vergaderingen, heeft eenvoudige accommodaties en een smakelijke vegetarische keuken. De vegetarische gerechten worden bereidt uit de permacultuur, gelegen op het terrein rondom het hotel. Er wordt in het seminar-centrum grote waarde gehecht aan het zorgvuldig bereiden van vegetarische gerechten. Zelf verbouwde kruiden en groenten zijn te bewonderen op de almen rondom het hotel, bovendien heeft de alm een rijkdom aan bloemen. Op verzoek en tegen extra betaling kan men ook vis of vleesproducten bestellen.

  • 07RegiobrienzgiessbachschweibenalpSchweibenalp
Schweibenalp is gelegen op 1062m aan de rand van de Giessbachkloof en boven de Giessbachfälle. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de aan de noordzijde gelegen Breinzersee, Brienzergrat, waaronder de Brienzer-Rothorn. Aan de zuidzijde hebben we zicht op de Axalphorn. De Giessbachwaterval, komend van de hoger gelegen bergmeren rondom de Schwarzhoren stroomt door bossen en over afgelegen alpenweiden, waaronder het Giessbachtal.

De geschiedenis van de Schweibenalp leidt terug naar de Keltische tijd, Berner Oberland en de Schweibenalp waren in die tijd in het bezit van het klooster van St.Gallen. Zelfs vandaag de dag leidt één van de bedevaart tochten (St. Jacobsweg) door Zwitserland over de Schweibenalp, en loopt door tot Santiago de Compostella. De Kelten waren verbonden met de natuur, daarnaast hadden ze ook heilige bomen, waterbronnen en andere natuurlijke plaatsen die een rol speelden in hun religie. Het centrum van de eenheid op de Schweibenalp werd in 1982 opgericht volgens de Indiase leer van Sri Haidakhan Babaji. Een kleine gemeenschap van idealisme en toewijding focussen zich nog op de spirituele praktijken en werken van Babaji. Het schilderachtige hotel op de Schweibenalp heeft overnachtingsmogelijkheden, telt 90 bedden en werd gebouwd in de vroege jaren van het Zwitserse toerisme. Het heeft eenpersoons- tweepersoonskamers en kamers voor meerdere personen. Op het 20 ha grote terrein staan ook een aantal chalets, huizen en tenten. Een meditatieruimte is liefdevol ingericht, in de stijl van een kleine tempel en is vrij toegankelijk voor alle gasten. Meer informatie is te vinden op hun eigen site: schweibenalp.ch.

  • 14RegiobrienzgiessbachschweibenalpSchweibenalp
Wij fotograferen de alm met zijn prachtige bloemen en planten, vervolgens wandelen we in zuidelijke richting over de Schweibenalp richting het Giessbachtal, dat 20 min staat aangegeven. Bij een berghut eten we onze meegebrachte lunch en bereiken na de lunch het hoger gelegen Uti (1110m) vanwaar het 1.30 uur lopen is naar Iseltwald en 40 min naar de Hograt, wandelingen die we nog maar even in gedachten houden. Over Schwendli dalen we richting de Giessbach, passeren de bergbeek en bereiken na de bergbeek het verlaten Giessbachtal. Hier fotograferen we flora en fauna en besluiten via Bramisegg af te dalen richting Giessbach-Hotel, dat 1.10uur staat aangegeven. Achter in het Giessbachtal zien we de Faulhorn die 5.30 uur staat aangegeven. Via Schweibenbort en over de alm bij Spiss bereiken we Bramisegg.

Bij het bergrestaurant nemen we even pauze. Ook is het mogelijk om met de bus richting Axalp te gaan en uit stappen op Bramisegg, vanaf de doorgaande weg is de Schweibenalp dan slechts 15 min lopen. Parkeermogelijkheden zijn er niet langs de smalle toegangsweg naar Axalp, bovendien is het verboden langs de weg parkeren. Achter het bergrestaurant wandelen we over de gladde stenen door het Niuwriitiwald richting de parkeerplaats bij het Giessbachhotel, dat we na een klein uurtje wandelen bereiken en terugkijken op prachtige dag.