BRIENZER ROTHORN-LÄTTGÄSSLI-CHRUTERENPASS

  • 07RegiobrienzchruterenpassLauteraarhorn/Schreckhorn/Finsteraarhorn
Om zo vroeg mogelijk op de Brienzer Rothorn (2350m) te zijn nemen we de eerste trein van de Brienz-Rothorn-Bahn. Tijdens de klim hebben we een prachtig uitzicht op de Brienzer zee. Na een half uur klimmen, moet de stoomtrein water tanken op Planalp. Vervolgens gaat het bergop, richting Rothornkulm. Vanuit de trein fotograferen we de Brienzergrat, waar de wandeling langs zal gaan. Eenmaal boven genieten we eerst van het prachtige uitzicht over de Berner-Alpen: Rosenhorn (3689m), Mittelhorn (3704m) en Wetterhorn (3701m). Lauteraarhorn (4042m), Schreckhorn (4078m) en Finsteraarhorn (4274m). Klein Fiescherhorn (3900m) en Groot Fiescherhorn (4049m). Trugberg (3933m), Eiger 3970m), Mönch (4099m), Gletscherhorn (3983m) en Junfrau (4158m).

  • 14RegiobrienzchruterenpassBrienzergrat
De wandeling Lättgässli-Chruterenpass, begint op de Brienzer Rothorn (2044m) richting Chruterenboden. Op de Brienzergrat  hebben we een prachtig uitzicht over de Brienzersee en de voor ons liggende bergtoppen. Enerzijds de Berner-Alpen in het kanton Bern en aan de andere zijde van de berg Sörenberg, in het kanton Obwalden. We vervolgen onze route over de kam van de Brienzergrat met voor ons de Hohgant. Aangekomen bij Lättgässi zijn we bij de overgang naar de andere zijde van de berg. Via de steile trappen in de Lättgässi kloof (niet voor niets staat boven op de Rothorn: Vorsicht: steiler Abstieg: Lättgässi) vervolgen we onze route. In dit natuurgebied leven grote roedels gemzen en met een beetje geluk zie je er een paar. Aangekomen op Chruterenboden (2076m), blikken we nog even terug naar de steile afdaling op Lättgässi.

  • 21RegiobrienzchruterenpassBrienzergrat/Brienzersee
We vervolgen de route over de graat richting Chruterenpass. Op de Brienzergrat richting Chruterenpass, hebben we een aantal prachtige doorkijkjes. De Briefengrat is slecht gemarkeerd en staat vanaf de Chruterenpass dan ook niet meer aangegeven evenals de Wannenpass. Vanaf de Chruterenpass kunnen we niet genoeg krijgen van het prachtige uitzicht op Eiger, Mönch, Jungfrau en de ander bergreuzen van de Berner-Alpen. De afdaling gaat gemoedelijk over almen en berghellingen richting Planalp. Vanaf de hoogst gelegen alphut in dit gebied, Gummialp, heeft men een prachtig uitzicht o.a. op de treinen van de Brienz-Rothorn-Bahn bij Ober Stafel.

  • 29RegiobrienzchruterenpassRichting Planalp rechts Mittler Stafel
Over de brede toegangsweg naar Gummialp dalen we af richting Planalp met een weidse blik over de Rothorn keten en rechts de alphutten van Mittler Stafel. We zien in de verte een stoomtrein van de  Brienz-Rothorn  Bahn bij Mittler Stafel. Vervolgens wandelen we langs de alphutten van Greesgi (1565m) richting Planalp. Na een kleine drie uur lopen, wandelen we Planalp (1341m) binnen. De treinen hebben hier een plek om hun “dorst te lessen”, wij besluiten om de volgende trein richting Brienz te nemen en gaan eerst nog even naar Berghaus Planalp. Het prachtig gelegen Berghaus Planalp met uitzicht op de Brienzersee en Berner Alpen heeft 80 slaapplaatsen en is enkel de zomermaanden geopend. Info op www.berghaus-planalp.ch. Laat in de middag ligt Planalp er verlaten bij, de laatste reizigers op deze mooie dag stappen in Brienz uit en kunnen in alle rust nagenieten van deze prachtige dag.