BRIENZ-JAKOBSWEG

  • 28RegiobrienzjacobswegBrienz
Brienz ligt aan de Jakobsweg, de lange afstandswandeling Brienz-Jakobsweg die enerzijds via Hofstetten, Brienzwiler over de Brünigpass naar Lungern en Stans gaat en anderzijds gaat de wandelroute door Brienz over de noordoever via Ebligen, Oberried, Niederried, Ringgenberg naar Interlaken. De Jakobsweg “Wege der Jakobspilger”, die ook wel als Via Jacobi aangeduid wordt, is een van de langste cultuurwegen in Zwitserland. (Het is één van de secundaire wandelroutes/pelgrimsroutes naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella (Jacobsweg) in Spanje). Omdat de nieuwe hangbrug over de Underweidligraben in de late herfst en winter gesloten is zal men in de wintermaanden de wandelroute aan de zuidelijke oever vanaf Giessbach via Iseltwald en Böningen moeten nemen. De wandeling kent weinig hoogteverschil al moeten er hier en daar behoorlijke kloven worden overwonnen.

We gaan in Brienz-West (566m) voor de kerk bergopwaarts. We volgen een behoorlijk eind de rijbaan, die bij de bovenste woningen in westelijke richting over een alm het bos in verdwijnt. Over de alm bij het gehucht Ried passeren we de eerste rivierbedding, Ofenbielengraben. Vanaf de Riedergrat en Brienzergrat kunnen stenen van behoorlijke omvang meegesleurd worden door het water in de rivierbeddingen. Vervolgens passeren we de gemeentegrens Oberried/Brienz en gaan door het Dorniwäldli en Grosswald richting de Hangbrug over de Underwidligraben iets boven Ebligen. Ebligen zelf wordt niet aangedaan tijdens de wandeling, wil men iets nuttigen, zal men naar het dorp moeten wandelen. Over de Hirscherenbach wandelen we Oberried binnen, we passeren de rijbaan en gaan tegenover hotel restaurant Rössti richting de oever van de Brienzersee (566m).

  • 12RegiobrienzjacobswegOberried Jacobsweg
Vervolgens wandelen we langs de kade van Oberried en aan het eind van het dorp klimmen we weer naar een hoogte van 720m door het Haberenwald. We worden tijdig voor steenslag gewaarschuwd en passeren alweer een behoorlijke ruige kloof, Farlouwigraben. Het is de laatste weken droog gebleven, dus van water hebben we dus niets te vrezen. Maar dat het hier te keer kan gaan bij slecht weer en hevige regenval mag voor iedereen duidelijk zijn, gezien de ruigte en omvang van de stenen. We genieten van de natuurschoon om ons heen vervolgen de wandeling richting Niederried. Langs de  Niederried, Brätelstelle Allmi (een mooie barbecue  geschonken door de gemeente i.v.m. het 700 jarig bestaan van het dorp in 2003) wandelen we bovenlangs door het dorp (Niederried/Wyssechen 620m) richting Ringgenberg. Langs de forellenkwekerij van de visvereniging Ringgenberg-Goldswil wandelen we langs een steengroeve op Rosswald (625m). De enorme steenblokken worden hier gezaagd, geslepen en gebeiteld tot een mooi eindproduct. We gaan vervolgens door Ringgenberg en langs het treinstation richting Interlaken. Wij houden het na 12 km hier in Ringgenberg (596m) voor gezien en gaan met de trein terug naar Brienz.