ALPBACHSCHLUCHT

  • 04HaslibergalpbachschluchtAlpbachschlucht alpineweg
De Alpbachschlucht werd door de gebroeders Zenger in 1891 geopend. Op Schrändli werd hotel Alpbach gebouwd (afgebrand in 1917) en het pension van de gebroeders Zenger. Een oude foto die  in de grot hangt aan het begin van de route, doet ons hieraan herinneren. De Alpbachschlucht trok in 1921, 1130 bezoekers, weinig vergeleken met de veel bekendere Aareschlucht. In de daarop volgende jaren liep het bezoekersaantal zo drastisch terug dat men  in 1930 besloot de Alpbachschlucht te sluiten. Het onderhoud van de Alpbachschlucht kon men niet meer betalen.

In het jaar 2002 komt een groep vrijwilligers bijeen om de Alpbachschlucht weer toegankelijk te maken voor publiek. Er werd al snel geld ingezameld van gulle gevers, zoals gemeente, firma's en welgestelde privépersonen. Het jaarlijks onderhoud is hiermee ook veilig gesteld en de heropening van de "gevaarlijke" Alpbachschlucht werd 24 mei 2008 een feit. De routebordjes zoals die in Meiringen worden aangeduid naar de Alpbachschlucht, het blauwwitte bordje (alpinistenroute) laat aan duidelijkheid niets te wensen over (opletten dus!!!). Of zoals de Zwitsers zeggen TRITTSICHER UND SCHWINDELFREI.

  • 06HaslibergalpbachschluchtAlpbachschlucht
Het eerste gedeelte van de route naar de Alpbachschlucht, die zich van de  oude kerkweg Meiringen-Reuti/Golden afbuigt gaat gestaag bergopwaarts. Een oude bunker uit 1880 is in gebruik genomen door het waterenergie bedrijf op de Hasliberg. Het eerste gedeelte, vanaf het kerkpad tot aan de grot is ook van kabels voorzien, in de grot vind men informatie over de Alpbachschlucht. Eenmaal bij de grot  aangekomen zien we het hek dat toegang biedt door de Alpbachschlucht, die alleen vanuit Meiringen bergopwaarts  toegankelijk is. Wanneer we het hek passeren is het oppassen geblazen de kabels aan de rotsen hangen er niet voor niets.

Zodra we de moderne brug zijn gepasseerd is er geen weg meer terug en moet men door de Alpbachschlucht verder de Hasliberg op. De foto's zijn duidelijk, de gehele route is voorzien van staalkabels die men op bepaalde plekken beslist niet los moet laten, misstappen kan men zich hier niet veroorloven. Halverwege de Alpbachschlucht heeft men een prachtig uitzicht door de opening van de Alpbachschlucht richting Meiringen. Aan het eind van de Alpbachschlucht komen we bij het draaihek, dat alleen vanuit de kloof toegankelijk is. Eenmaal buiten de Alpbachschlucht komen we op een prachtige alm van de Hasliberg waar de Alpbach al kronkelend vandaan komt. (Zie ook de volgende link: http://www.alpbachschlucht.ch/).