HASLIBERG-ZWERGENWEG

MUGGESTUTZ-DER ÄLTESTE HASLIZWERG

  • 07HaslibergzwergenwegWoning dwergen
20 Juni 1998 was het dan zover: de eerste dwergenroute, Hasliberg - Zwergenweg, van Mägisalp naar Bidmi was een feit. In 1996 was het Susanna Schmid-Duitse die door het Hasli-toeristenbureau werd benaderd om een bijdrage te leveren aan een speels opgezette wandelroute voor kinderen. Het was voor de schrijfster belangrijk dat de geschreven verhalen identiek waren aan de wandelroute en hun omgeving. Er werden dan ook tal van inspecties uitgevoerd, voor Suzanne Schmid-Duitse aan haar verhalen begon. Van oudsher hebben de dwergen in het Haslital al een lange traditie. Muggestutz is beschreven in het oude boek van legenden “em Haslital Zelleni ons”. De namen van de dwergen zijn uit dit boek en lijken op de dwergenroutes tot “leven” te komen.

Het avontuurlijk route vertelt de kinderen over het leven van de dwergen op de Hasliberg, Lindelloos grotten, een dwergfontein, het dwergenhuis (waarin kinderen vele uren plezier kunnen beleven), een hangbrug en niet te vergeten een droogplaats voor denappels. De oudste wandelroute van Mägisalp via Gummenalp naar Bidmi is ongeveer 5 km en zal ongeveer 2 uur in beslag nemen. Gaan we picknicken onderweg of barbecueën dan zullen we er enige uren bij moeten tellen. (het hout is voldoende aanwezig, vlees en lucifers zelf  meebrengen).

  • 04HaslibergzwergenwegHangbrug
De opvolger en tevens 2e wandelroute in dit gebied gaat van Käserstatt door het hoogveen, over Ballisalp en langs de Wildbach naar het tussenstation Lischen (Bannwald). De route is ongeveer 3 km lang en zal ongeveer 1½ uur in beslag nemen. Vanaf het tussenstation Lischen kan men dan via een cabinelift naar Wasserwendi of terug naar Käserstatt. Verder wandelen kan natuurlijk ook maar of de kinderen daar nog zin in hebben na een intensieve dag is de vraag. Het zijn over het algemeen lichte wandelingen uitstekend geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. Goede bergschoenen of wandelschoenen zijn aan te bevelen, evenals comfortabele kleding. De routes zijn geopend van midden juni tot half oktober en niet overal geschikt voor kinderwagens.