DIEMTIGTAL

  • 04SSKandertaldiemtigtalOey
Dalwandelingen zijn er vele, maar de “Diemtigtaler Talwanderweg” van Oey naar Schwenden is er een om nooit te vergeten. De vijfsterrenwandeling in het Diemtigtal wordt hij ook wel genoemd. Het 16 km lange en grootste zijdal van het Simmental, is een idyllische omgeving voor ontspanningszoekers en natuurliefhebbers. De Alpenbock is een van de mooiste en zeldzaamste keversoorten van Europa en heeft nog een leefgebied in het Diemtigtal en Simmental. De Alpenbockweg is één van de vele themawandelingen die dit dal rijk is. Het wandelgebied in het Diemtigtal heeft ruim 200 km aan gemarkeerde wandelwegen waaronder de “Diemtigtaler Hauswege”. Als we het Diemtigtal binnenrijden trekken de wolken op na de regen van afgelopen nacht. In Oey, het eerste dorpje van het Diemtigtal, halen we bij het station de benodigde informatie over dit rustig gelegen bergdal.

  • 07SSKandertaldiemtigtalKerk Diemtigen
De eerste huizen bevinden zich in Oey en Diemtigen een onlogische nummering van de “Diemtigtaler Hauswege”, daarom besluiten we om na Oey, Diemtigen aan te doen. Diemtigen is een bergdorp in het dal dat  aan de doorgaande weg van het Diemtigendal ligt. Het dorp heeft een aantal prachtige huizen en hotel “Gasthof Hirschenen”, die vermoedelijk rond 1790 werd gebouwd en onderdak bood aan reizigers en gasten. (helaas staat dit prachtige pand in de steigers en is zodoende niet te fotograferen). De eerste bouw van een kerk op het dorpsplein in Diemtigen, dateert tussen 950 en 1200 en was toen nog een kapel. Van de huidige Romaanse kerk is sprake sinds 1314. Petrus, de grondlegger van de kerk, bouwde hem destijds op een rots, de Petrusrots genaamd. De zijkant van de kerk laat nog duidelijk sporen zien uit die tijd getuige de romaanse en gotische bouw van de ramen. Deze laatste gotische bouw dateert uit 13e en 15e eeuw. Nog een tijd later werd het grote raam achter in de kerk geplaatst, we zijn dan inmiddels in de Baroktijd aangekomen (1550-1800). Als laatste komen de wandschilderingen van Paul Zehnder uit de Jugendstil tijdperk 1915-1917 aan bod. De kerk werd voor het laatst in 1956 gerenoveerd.

  • 09SSKandertaldiemtigtalGrosshaus Diemtigen
Van de huizen langs de “Diemtigtaler Hausweg” maken we een aantal foto’s en vervolgen onze route  het Diemtigtal in langs de meanderende Chirel, een van de rivieren van het Diemtigdal dat zich in Horboden (815m) splitst in enerzijds het stroomgebied van de Chirel, dat eindigt in Hinter Chirel aan de voet van de Cheibehorn (2462m) en anderzijds  in de Fildrich die wij blijven volgen tot de Grimmialp. Via loopbruggen wandelen we van de westzijde naar de oostzijde van de Fildrich, langs prachtige bloemen gaat het verder het Diemtigdal in. Via Säge, met een winkeltje van een houtbewerker, bereiken we Riedli. Vanaf het dalstation in Riedli brengt een stoeltjeslift u naar Nüegg, vanaf Berghotel Nüegg http://www.wiriehorn.ch nodigt de Schwarzenberg en Wiriehorn u uit voor prachtige bergtochten. Een wandeling rondom de Wiriehorn (2304m) staat als 3.30 uur aangeschreven. De bergwandeling naar de Schwarzenberg met uitzicht op de Thunersee daarentegen is in ruim een uur te wandelen. Ook zijn er vanaf het Berghotel Nüegg eenvoudige almwandelingen, variërend van 15 min tot 1 uur.

  • 18SSKandertaldiemtigtalTiermatti
In Zwischenflüh, het volgende dorp, begint op P.1041 de wandeling naar de Rinderalp en Abendberg het traject van de orchideeënwandeling in het Diemtigtal. De beste tijd  om de vele orchideeënsoorten te zien is  tussen april en midden juni. In het prachtig beschermde natuurgebied van de Spillgerten ligt ook het grootste meer van het Diemtigtal, de Seebergsee. Het gebied is tegen betaling (tolweg) ook met de auto toegankelijk, een ticketautomaat staat aan linkerzijde van de weg naast de woning, waar ook nog enige informatiemateriaal is te verkrijgen. Ook bij Anger (grote parkeerplaats met BBQ) langs de Fildrich zijn zeldzame orchideeën en vele andere bloemsoorten te zien. We wandelen langs de rivier richting Tiermatti (1162m) fotograferen bloemen en enkele huizen van de “Diemtigtaler Hauswege” met hun prachtig beschilderde en bewerkte gevels, waaronder restaurant Tiermatti.

  • 20SSKandertaldiemtigtalKapel Schwenden
Via Schwenden, langs de Kapel en kuuroord, bereiken we de Grimmialp. Goed uitgangspunt voor wandelingen achter in het Diemtigtal is Hotel restaurant Spillgerten. http://www.hotel-spillgerten.ch/. Langs de Senggibach (op Geissbode, iets voor Grimmialp splitst de Fildrich zich) volgen we de wandeling van Grimmimutz. De beleveniswandelroute Grimmimutz bevindt zich achter in het dal bij de grote parkeerplaats op de Grimmialp, met verschillende speelplaatsen en speeltoestellen op de wandelroute. Een spannend verhaal van Grimmimutz en de heks maakt het geheel compleet en het is dan ook een ideale plek om met kleine kinderen te vertoeven. Achter in het dal vangen we nog net een blik op van de Spillgerte (2410m) in de wolken met daarvoor de Scheidegg (1991m), de overgang naar Fromatt, Fromatthütte. We vervolgen onze wandeling richting Blankenburg waar we enige jaren geleden ook al eens liepen. Ondanks de laag hangende bewolking is het een leuke droge dag geweest. In dit  bergdal zullen zeker nog eens  terugkomen maar dan bij helder weer zodat we ook de bergtoppen beter kunnen zien tijdens een wandeling. Het wild romantisch Diemtigtal heeft een rijk verleden met vele themawandelingen, cultuurwandelingen en prachtige boswandelingen waar zeker nog veel meer over te vertellen is. Vijf Alpenboeren bieden u de mogelijkheid op een onvergetelijke dag, alleen gedurende de Alp tijd, het zgn.; “Diemtigtaler Alpgenuss”. De boeren op de Alm bieden hun producten aan op de Alm, men kan de bereidingswijze gadeslaan en onder het genot van … deze producten consumeren. Ook hebben ze overnachtingsmogelijkheden en kan er van Alm naar Alm gewandeld worden. Meer informatie is te vinden op hun website: http://www.diemtigtal.ch/index.php?page=548