NIESEN

  • 22SSKandertalniesenNiesenbahn
De huisberg van Spiez, Niesen genaamd, dankt zijn naam aan de gele gentiaan. Vroeger werd de berg “Yesen” genoemd hetgeen gele gentiaan betekent. De Niesen behoort tot één van de langste kabelspoorbanen (Standseilbahn) van Europa. Het dalstation staat tegenover het treinstation van de BLS (www.bls.ch openbaarvervoersmaatschappij van deze regio) in Mülenen. De 2362m hoge bergtop in de Berner Alpen valt op door zijn bijna perfecte piramidevorm. Langs de Niesenbahn, loopt de langste trap ter wereld, nodig voor onderhoudswerkzaamheden aan de bergbaan. De 11.674 traptreden hebben ervoor gezorgd dat de Niesen in het Guiness Book of Records staat vermeld. Een keer per jaar (omstreeks juni) vindt hier de “Niesen-Treppenwettlauf” plaats, een wedstrijd over de traptreden naar de top, de Niesenkulm. Overigens heeft de snelste loper nog geen uur nodig om deze 1670m hoogteverschil te overbruggen. Meer informatie is te vinden onder www.niesenlauf.ch. Vanwege zijn lengte is de bergbaan in twee secties verdeeld, het eerste gedeelte heeft een stijging van 68% en bereikt het tussenstation Schwandegg, gelegen op 1670m. Het laatste gedeelte naar het Bergstation Niesen-Kulm heeft een stijging van 66%. 

  • 06SSKandertalniesenBerghaus Niesen
Vanuit het Berghuis Niesen-Kulm hebben we een prachtig uitzicht op de Berner Alpen en het meer van Thun is 26 meter hoger te bewonderen, vanaf de Niesen top. Al in 1856 was er een pension op de Niesen-Kulm, die in die tijd alleen te voet was te bereiken. Welvarende lieten hun bagage en/of zichzelf met muildieren of paarden naar de top brengen. In 1904 werd er een comité opgericht om er een spoorbaan te bouwen.  Op 26 Augustus 1906 werd met de bouwwerkzaamheden begonnen en in 1908 was het eerste gedeelte tot het tussenstation Schwandegg al voltooid. Op 8 juli 1910 was ook het tweede gedeelte voltooid en een week later vond de opening plaats. 350 Personen hebben aan het project van 17,55 miljoen CHF. gewerkt. De Niesenbahn leed tijdens en na de eerste wereldoorlog enorme verliezen. In 1923 werd er een reorganisatie doorgevoerd, waardoor de reistijd met ruim 20 min. werd verminderd tot 28 min. Het nieuwe Niesen-platform werd in 2001 gebouwd en in 2002 feestelijk geopend.

  • 09SSKandertalniesenNiesenkulm
Het volledig uit glas bestaande restaurantpaviljoen biedt de gasten een geweldig uitzicht. Op mooie dagen kan het dan ook behoorlijk druk zijn op de Niesen-Kulm, variërend van hotelgasten, wandelaars tot dagjes mensen. Jawel overnachten op de Niesen-Kulm kan ook. Een retourtje, avondeten plus een overnachting met ontbijt kost n.l. 175 CHF (2012). Bovendien kan men op bepaalde dagen van de week ook ’s avonds de Niesen bezoeken voor een speciaal buffet of een romantisch diner bij zonsondergang of volle maan. Ook zijn er speciale ontbijt- en brunchritten. Meer informatie is te vinden onder; www.niesen.ch.

Vanuit Mülenen moet men ruim 5 uur rekenen voor de steile wandeling naar de top. Na 15.30 uur reist men voor de halve prijs naar Niesenkulm, wandelaars kunnen dan in de namiddag of vroege avonduren gemoedelijk in 3 uurtjes terugwandelen naar het dalstation. Ook heeft men de mogelijkheid om 3 secties met de Niesenbahn te nemen de vierde te lopen. Informeer van te voren of alle wandelwegen geopend zijn, veelal staat het duidelijk aangegeven bij het dalstation. Eind mei waren alle wandelwegen vanaf de top tot het midden station en naar andere dalen, zoals het Diemtigtal, nog gesloten. Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw van afgelopen winter lagen er nog verscheidene sneeuwvelden, bovendien was men nog bezig om lawinehout op te ruimen van het noodweer afgelopen najaar. Sneeuwvelden kunnen hol raken aan de onderzijde doordat ze smelten en kunnen zo een gevaar opleveren voor wandelaars.

  • 13SSKandertalniesenNiesechumi
Na het maken van enige foto’s rest ons dan ook niet anders dan van de top een stukje Niesen keten te wandelen en terug te keren naar de Niesenkulm. De Alphutten op Oberniese liggen nog in de sneeuw en vertonen nog geen teken van leven, ook de eigenaren van deze Alphutten kunnen er nog niet komen. Vanaf het bergstation op de Niesen dalen we met de Niesenbahn naar het tussenstation Schwandegg. We fotograferen het bergstation van de Niesenbahn en de steile zigzag wandelweg langs de Niesenbahn en wandelen richting Unterniese. Aangekomen op het Schächtewald rest ons niets anders dan terug te keren, de sneeuwvelden aan de voet van de Hegere vertonen nog geen voetsporen en wij willen niet de eersten zijn die er doorzakken. Op de terugweg zien we vanaf het Schlächtewald nog net het treintje voor de tunnel. Over het steile bospad met veel boomwortels bereiken we weer het tussenstation. We maken nog een foto  van de Niesenbahn en keren voldaan terug (ondanks het weinige wandelen) naar ons basisstation voor de vele uitstapjes in dit prachtige gedeelte van Berner-Oberland, panoramacamping in Aeschi.