Lötschenpasshütte

Hoogte: 2690m
Kaart: 1268 Lötschental, 264 Jungfrau (wandelroute).
Max. Slaapplaatsen: 80-35
Startpunt: T2 Wiler ca. 4.00h, Lauchernalp ca. 2.30h, Ferden ca. 4.00h, T3 Selden ca. 4.00h
Geopend: Juni-Oktober
Website: https://www.loetschenpass.ch/   valais roodwit  

  • 01LotschenpasshutteLotschenpasshutte
In 1519 werd er voor de handelsreizigers met lastdieren een onderkomen op de Lötschenpass gebouwd. Aan de noordkant van de pas zijn nog duidelijk de restanten van een geplaveide weg voor lastdieren uit de vroege Middeleeuwen te herkennen. In 1946 lukte het twee berggidsen om de berghutten van het Zwitserse leger te kopen. De berghutten werden tijdens de tweede wereldoorlog bemand door het Zwitserse leger om vanuit daar  het luchtruim boven Zwitserland te controleren. Pas in 1951 werd er toestemming gegeven voor het exploiteren van een berghut, na vele bezwaarschriften uit voorafgaande jaren. De volledige geschiedenis is te lezen op hun eigen website: https://www.loetschenpass.ch/ueber-uns/geschichte/.

Door de jaren heen werd de Lötschenpasshütte verbouwd en gemoderniseerd en was het de eerste alpine-accommodatie die zichzelf van energie kon voorzien. De 2690m hoge Lötschenpass is vanaf de Berner zijde, vanuit Selden in het Gasterntal in 4 uur te bereiken. Vanaf de Lauchernalp is de pas in 2½uur te bereiken.  

  • 13LotschenpasshutteLotschenpasshutte
Al voor de bouw van de Gemmipass was de Lötschenpass een belangrijke verbinding tussen kanton Bern en Wallis. Een bergpas die er niet zonder slag of stoot kwam. Aan de Walliser zijde weigerde men een verlenging van de bergpas, die toentertijd vanuit het Gasterntal in het Kandertal al tot pashoogte rijkte. De redenen voor de weigering van het recht van overpad aan de kant van Wallis moet gezocht worden in oorlogen tussen de Berner en Walliser bewoners, die bovendien op meerdere pasovergangen plaatsvonden in de 14e en 15e eeuw. In 1698 kreeg een Berner kapitein opdracht van de Graaf Abraham von Grafenried tot het bouwen van een weg over de pas, de zogenaamde Grafenriedsche weg. Dat de pasovergang bij de romeinen al bekend was is af te leiden uit het feit dat er verschillende romeinse munten op de Lötschenpass zijn gevonden. Een en ander is te bezichtigen in het Lötschentäler museum in Kippel in het Lötschental.  

  • 03LotschenpasshutteWiler dalstation naar Lauchernalp
Ons vertrekpunt naar de Lötschenpasshütte  is de Lauchernalp die we vanuit Wiler in het Lötschental op eenvoudige manier bereiken. De cabinelift zweeft ons in en paar minuten naar het bijna 700m hoger gelegen Lauchernalp (1969m). De cabine is redelijk gevuld slechts vijf personen wandelen richting de Lötschenpass (die ook wel als Römerweg wordt aangeduid) de grootste groep wandelaars wandelen de Lötschentaler Höhenweg, de wandelklassieker van het Lötschental, elders beschreven op deze website. Vanuit de cabinebaan gaat het steil omhoog richting Stafel tot aan de skilift, waar we een stukje rijbaan wandelen om vervolgens langs bergrestaurant Berghaus te wandelen richting de Lötschenpasshütte. 
  • 07LotschenpasshutteLotschenpass nog een uur
Over Mälcherbeden bereiken we de 2300m grens en begeven we ons door de ruige Golmbach, waar gelukkig maar weinig water doorstroomt. Na de Golmbach gaat het steil omhoog. Na 1 ½ uur bereiken we de voet van de Schwarzi Simmla op Sattlegi (2566m) waar de Lötschenpass nog een uur staat aangegeven. Een rotsachtig terrein moet worden overgestoken, goed gemarkeerd maar niet voor iedereen even gemakkelijk. Na een klim en klauterpartij van een klein half uur bereiken we de meertjes op de Lötschenberg. Aan de horizon onder de Balmhorn is een grote steenman zichtbaar.  
  • 10LotschenpasshutteWandelroute Lotschenpasshutte
Om de hoek zien we de Lötschenpasshütte op de Lötschenpass met in ons gezichtsveld de Balmhorn en Rinderhorn. Tussen beide hornen de Zackengrat. Rondom de berghut maken we een aantal foto’s, nuttigen er onze lunch en genieten van het mooie weer met een prachtig uitzicht. We werpen nog even een blik richting het Berner-Oberland en wandelen na een korte pauze terug richting Lauchernalp, dat 2 uur staat aangegeven. Langs de Lötschbergsee gaat het via de Kummenalp over de Lötschentaler Höhenweg naar Lauchernalp. Wij geven de voorkeur aan dezelfde route terug en laten de Kummenalp liggen. Na ruim 2 uur bereiken we de Lauchernalp waar we terug kijken op een fantastisch mooie dag.

 

 

 

Een impressie van de wandelroute naar de Lötschenpasshütte.