Cabane de Moiry

Hoogte: 2825m
Kaart: 1327 Evolène, 283 Arolla (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 96/28
Startpunt: T2 Moiry barrage-Lac de Moiry vanaf P.2250 ca. 2.30h, Lac de Moiry P. 2352 ca 1.30h
Geopend: Juli-September
Website: http://www.cabane-moiry.ch/home.php valais roodwit     

  • 01CabanedemoiryLac de Moiry/Grand Cornier
Cabane de Moiry ligt aan het eind van het stuwmeer Lac de Moiry, boven aan de gletsjer, Glacier de Moiry. Om Cabane de Moiry te kunnen bereiken rijden we het Val d’Anniviers binnen en bij het plaatsje Vissoie gaan we richting Grimentz. (zie ook: bergwandelen Midden-Wallis). Vanuit Grimentz rijden we verder het Val de Moiry in, de rijbaan wordt aanzienlijk smaller maar is verder goed te rijden. Aan het eind nabij de stuwdam rest ons nog een steile donkere tunnel en na de tunnel staan we direct aan het meer op een hoogte van 2249m. Hier kan men de auto parkeren en de route rond het meer naar de Cabane wandelen die 2.40 uur staat aangegeven. Het wandelpad loopt dan langs de oevers van het meer tot aan de voet van de gletsjer waar de eigenlijke klim naar de Cabane de Moiry begint. Aangezien we vorig jaar de wandeling rondom het meer al hebben gelopen, besluiten we om met de auto langs de oostoever van het meer te rijden om zo de wandeling ruim een uur in te korten. De rijbaan is vrij toegankelijk en aan het eind van het stuwmeer is er een ruime parkeerplaats aanwezig.
  • 19CabanedemoiryGeen info Cabane de Moiry
Vanaf de parkeerplaats begint de eigenlijke klim naar de hut die we van hier al kunnen zien. Het informatiebord van de Cabane de Moiry is leeg, geen goede zaak want telefoon nummer en openingstijden van de hut zijn voor niemand te lezen! Wij weten beter want de berghut hoort de gehele maand september nog geopend te zijn. Op 2350m staat de hut 1.30 uur als bergwandelweg aangegeven, de Cabane zelf staat op een hoogte van 2825m, hetgeen betekend dat er een kleine 500 hoogtemeters moet worden geklommen. We beginnen rustig aan de beklimming, passeren de La Gougra en ongemerkt wordt er een aardig hoogteverschil overbrugd. Voor ons prijkt de Grand Cornier (3961m), Pointe de Bricola (3658m) en Pointe de Moiry (3961m.
  • 03CabanedemoiryLac de Chateaupre/Pointe du Prelet
Achteromkijkend zien we de parkeerplaats met Lac de Châteaupré, Pointe du Prélet met Fêta d'Août de Moiry. Na enige tijd lopen we over een smal stenig bergpad over een niet al te hoge bergrug dat aan beide zijden steil naar beneden gaat. Op P.2522m wekt een aanduiding onze aandacht, de Cabane gaat van bergwandelweg rood/wit/rood over in T3 Alpineweg aanduiding blauw/wit. Opmerkelijk want dit hoort bij aanvang van de wandeling te worden aangegeven. De morene bergrug van de laatste ijstijd wordt aanzienlijk smaller, aan het einde van deze bergkam dalen we naar beneden.
  • 07CabanedemoiryDesolaat berglandschap tussen morenen/Aiguilles de La Le
Tussen de morene en Aiguilles de La Lé belanden we in een desolaat vlak berglandschap, aan het eind hiervan begint het zwaarste stuk van de wandeling. Zigzag gaat het steil bergopwaarts, een klein stukje wandelpad is voorzien van een ketting. Voor ons kijken we al boven op de gletsjer, achteromkijkend zien we een desolaat berglandschap met de morenes van de laatste ijstijd duidelijk zichtbaar. Het laatste stuk naar de berghut gaat over stenen, de vlag van de hut hebben we dan al in het vizier. De oude stenen berghut dateert uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Jaren geleden werd de berghut behoorlijk uitgebreid en biedt zodoende onderdak aan meer dan 100 personen. Achter de berghut beginnen de Alpine-wandelingen, bovendien kan men met een berggids naar de gletsjer.
  • 14CabanedemoiryGlacier de Moiry/Grand Cornier
Na het maken van enkele foto’s en het eten van een kom soep, dalen we af over hetzelfde pad terug richting parkeerplaats, dat vanaf de Cabane duidelijk is te zien. Voor ons daalt een stel wandelaars over het steile zigzag-stuk. Iets later bereiken wij de morenes waar een grote groep richting de Cabane wandelt. Op de morenes maken we een foto van de merkwaardige gele signalering en daar nuttigen we ook onze meegebrachte lunch. Een half uurtje later bereiken we het gesloten Buvette du Glacier bij de parkeerplaats, waar we nog een laatste foto maken en terugkijken op een geslaagde dag.

 

 

 

Een impressie van de wandeling naar Cabane de Moiry.