ÄscherWildkirchli

Hoogte: 1454m
Kaart: 5014 St-Gallen/Appenzell (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 0 zie http://www.alpstein.ch/
Startpunt: T3 Wasserauen ca. 2.15, via Schwende ca. 2.00h, T2 Ebenalp ca. 0.20h.
Geopend: Mei tot November
Website: http://www.aescher-ai.ch/   appenzell i rh  roodwit     

  • 14BerggasthausascherwildkirchliBerggasthaus Ascher-Wildkirchli
Kranten en bergtijdschriften stonden er vol van afgelopen jaar (2018). Herbergiers van Berggasthaus Äscher-Wildkirchli op de “mooiste plek in Zwitserland” geven uit frustratie op. De herbergiersfamilie van Berggasthaus Äscher-Wildkirchli gooien per eind 2018 de handdoek in de ring omdat ze het niet eens worden met de eigenaren van het gebouw, de Widkirchli Foundation groep. Door de toestromende toeristen, bergwandelaars en avonturiers is de berghut uit zijn voegen gebarsten. De infrastructuur van het gebouw is door de groeiende aantal gasten niet meer van deze tijd.  

De al wereldberoemde en populaire berghut werd nog interessanter toen National Geographic het op de voorpagina van het boek Destinations of A Lifetime plaatste. Er is behoefte aan meer ruimte, betere water- en elektriciteitsvoorzieningen, bovendien zullen er meerdere toiletten moeten worden bijgebouwd. De voorzitter van de stichting Wildkirchli betreurt de beslissing van het echtpaar en hoopt gauw nieuwe huurders te vinden, al was renovatie misschien toch verstandiger geweest, wie weet, de tijd zal het leren.  

  • 02BerggasthausascherwildkirchliStation Wasserauen
We zijn aangekomen in Wasserauen, gelegen in het Appenzeller land. Het heeft een reusachtige parkeerplaats voor auto’s nabij het dalstation van de Ebenalp kabelbaan, bovendien is Wasserauen ook met de trein te bereiken. De vereniging van historische Appenzeller Bahnen is ook bij het eindstation van het dal gehuisvest. Zij proberen het oude treinmaterieel te onderhouden en rijdende te houden. Het is een schilderachtige omgeving aan de voet van de machtige Säntis. De steile rotsformaties in deze omgeving maken van dit wandelgebied een fascinerende wandelregio. Het hoogtepunt van de wandeltochten is onbetwist het Berggasthaus Äscher-Wildkirchli. De Ebenalp in het Alpstein gebied is de noordelijkste top van de Appenzeller Alpen en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers. De verschillende wandelmogelijkheden naar de Äscher lopen uiteen van uitdagend, indrukwekkend of avontuurlijk. 

  • 08BerggasthausascherwildkirchliFulfirst, Altmann, Santis, Schafle
De populaire Ebenalp is sinds 1955 ook per kabelbaan te bereiken. Vanaf de Ebenalp hebben we een grandioos weids uitzicht over de Appenzeller Alpen. Het Berggasthaus Äscher is vanaf de Ebenalp in slechts 15 minuten door de Waldkirchli grot te bereiken. Bij het bergrestaurant Schäfler op de Ebenalp en het Berggasthaus Ebenalp heeft men een fantastisch panoramisch uitzicht over de glooiende hellingen van het Appenzeller land.

Vanaf het dalstation van de Ebenalp kabelbaan gaat het kuierend langs de Schwendebach richting Seealpsee. Het eerste gedeelte gaat over de vlakke rijbaan, na hotel Alpenrose in Wasserauen begint het langzaam aan te stijgen, waarna al vrij vlot de steile klim tot aan de Seealpsee volgt, gedeeltelijk over een asfaltweg afgewisseld met een door steenslag bedekte rijbaan.  

  • 05BerggasthausascherwildkirchliSeealpsee Altmann en Santis
Aan de Seealpsee staat Gasthaus Seealpsee en Berggasthaus Forelle am Seealpsee. De kapel is geweid aan broeder Klaus er worden nog regelmatig kerkdiensten gehouden in de openlucht. Een boottochtje over het meer of een wandeling rond het meer geeft u de gelegenheid om van dit schitterende landschap te genieten. De Seealpsee is ook via de indrukwekkende huttenweg te bereiken. Steil omhoog gaat het tot Klein hutten, via Gross hutten gaat het vervolgens naar Waldhütte en via Reslen wandelen we dan richting Seealpsee.  

  • 15BerggasthausascherwildkirchliSteile afdaling
De wandeling naar de Wildkirchli vanaf de Seealpsee vraagt nogal wat lichamelijke inspanning. Het steile bospad gezekerd met staalkabels gaat zigzaggend langs de loodrechte bergwand omhoog. Het vergt enig uithoudingvermogen en een goede conditie, iets voor de berghut gaat het glooiend tot aan Berggasthaus Äscher-Wildkirchli, dat letterlijk tegen de loodrechte 100 meter hoge rotswand is geplakt. Een uiterst waaghalzige bouwwijze en petje af voor de mensen die dit gerealiseerd hebben. Geen wonder dat men zegt de “mooiste plek in Zwitserland”.  Een avontuurlijke wandelroute gaat via de Bommenalp naar de Ebenalp.  

  • 07BerggasthausascherwildkirchliBerggasthaus Ebenalp
Wij wandelen vanaf het bergstation op de Ebenalp naar het Berggasthaus Ebenalp waar we rustig op het terras genieten van het weidse uitzicht. Vervolgens wandelen we terug, laten Bergrestaurant Schäfler op Ebenalp links liggen en wandelen door de grotten richting Waldkirchli. In de grotten wordt op leuke wijze tekst en uitleg gegeven over het ontstaan van de grot en de leefwijze van de holbewoners. De grotten werden beroemd door de prehistorische vondsten uit het stenen tijdperk. Stenen werktuigen getuigen van de jagers die hier hebben geleefd. Bovendien zijn er skeletten van beren gevonden. 

  • 12BerggasthausascherwildkirchliKluizenaarswoning en Ebenalp
Aan het eind van de grot staat een kluizenaarswoning. Paulus Ulmann, een voorganger, liet de eerste kluizenaarswoning in 1657 bouwen. Eeuwen is deze bewoond gebleven tot 1853 de laatste kluizenaar om het leven kwam. De kluizenaarswoning werd in 1972 afgebroken en later weer herbouwd. Vervolgens gaat het langs de loodrechte bergwand via de Wildkirchli Höhlenkapelle (grotkapel) naar Berggasthaus Äscher-Wildkirchli. De grotkapel werd in 1621 gebouwd, in 1785 werd het altaarstuk voltooid. De houten klokkentoren dateert uit de 19e eeuw. De huidige kapel Wildkirchli dateert uit 1860 en is gewijd aan aartsengel Michael. Het eerste Berggasthaus Äscher-Wildkirchli dateerde uit 1846 en is daarmee een van de oudste berghutten in Zwitserland. 

  • 01BerggasthausascherwildkirchliBerggasthaus Ascher-Wildkirchli
Op het terras van Berggasthaus Äscher-Wildkirchli genieten we van het fantastische uitzicht en het fascinerende bouwwerk van het Berggasthaus aan de rotswand. Vier medewerkers bemanden de keuken, waaronder de eigenaar die best bereid was voor een babbeltje onder het werk door. Er werd maar liefst door 10 personen bediend en dat voor zo’n klein Berggasthaus. Wij wensen het jonge echtpaar veel succes, verlaten het terras en wandelen richting Seealpsee. Iets voor de uitdagende afdaling een waarschuwingsbord, kinderen aanlijnen en delen van de wandelroute zijn gezekerd met staalkabels m.a.w. uitkijken dus. We nemen de tijd en bereiken na 1½ uur de Seealpsee, nuttigen nog een appel aan de waterkant en besluiten dan om nog even naar de stad Appenzell te gaan.