Hoogte: 2393m Kaart: 1250 Ulrichen, 265 Nufenenpass (wandelroute) Max. Slaapplaatsen: 50 Startpunt: T2 Grimsel-Hospiz-Meder-Unteraargletscher-Triftleni ca. 400h, Grimselpass-Berghaus Oberaar-Oberaarbach (gevaarlijk) ca. 5.00h Geopend: Juli-Augustus Website: https://www.lauteraarhuette.ch/ of http://www.haslihuetten.ch
Lauteraarhutte
Het waren gletsjerwetenschappers/onderzoekers die begin 1800 aan de grondvesten stonden van de hedendaagse Lauteraarhütte. In 1827 werd er onderzoek gedaan naar de Unteraargletscher door Frans Joseph Hugi, een geleerde uit Solothurn. Als onderkomen bouwde hij een berghut op de morenen van een gletsjer. Jaren later werd er een vervolgonderzoek gedaan aan de Unteraargletscher door Louis Agassiz uit Neuenburg. In het begin van zijn onderzoeksactiviteiten viel de “Hugi-hutte” uit elkaar en zat er niets anders op dan een nieuw onderkomen te bouwen. Aan de voet van de Rothoren werd toen een nieuw onderkomen gebouwd (de huidige locatie van de Lauteraarhütte). Een ingemetselde steen onderaan de Lauteraarhütte is het jaartal “18xx”nog te zien. In de veertiger jaren van de 19e eeuw was het Daniel Dollfus, een fabrikant uit de Elzas, die er een stenen berghut liet bouwen. Hij liet de berghut onderhouden, tot zijn dood in 1870. De berghut droeg toen zijn naam “Pavillon Dollfus”, een begrip dat nog jaren later op landkaarten te lezen was. Sectie Zofingen van de SAC kocht het onderkomen in 1882, renoveerde en het werd vergroot. Doordat de berghut de daaropvolgende jaren steeds te klein bleek te zijn, werd er in 1931 een nieuwe berghut gebouwd, de huidige Lauteraarhütte.
Grimsel-Hospiz
De bergwandelweg (voor Zwitserse begrippen T3) begint bij Grimsel-Hospiz. Hier wandelen we over de stuwdam van de Grimselsee, passeren een klein tunneltje en lopen vervolgens langs de noordoever van de Grimselsee tot aan de Unteraargletscher.
Triftleni
De Alpineroute naar de Lauteraarhütte vervolgt zich hier over de gletsjer, die vol ligt met stenen. Hier volgen we de blauw witte markeringen op stenen en paaltjes tot we bij de berghut zijn. Terugkijkend hebben we een weidse blik over de Grimselsee.
Lauteraar-/Finsteraar-/Unteraargletscher
Na ruim 4 uur lopen wordt onze inspanning beloond met een prachtig uitzicht over de Lauteraargletscher en Finsteraargletscher die vervolgens samen de Unteraargletscher vormen en uitmonden in de Grimselsee. Langs dezelfde oever gaat het vervolgens terug richting Grimselpass, waar we na een lange wandeldag terugkijken op een prachtige indrukwekkende dag.
Een impressie van de wandelroute naar de Lauteraarhütte.