Hoogte: 1896m Kaart: 246 Klausenpass, 1173 Linthal (wandelroute) Max. Slaapplaatsen: 60/35 Startpunt: T1Glattalp ca.10', T2 Bisisthal-Sali ca. 2.30h, vanaf Bisisthal-Dürenboden ca. 4.00h, vanaf Braunwald ca. 5.30h, vanaf Seblen/Gumen ca. 4.00h Geopend: Half Juni-half Oktober Website: https://www.glattalphuette.ch/
Glattalphutte
De Glattalphutte is een vereniging hut van de Schweizer Alpen-Club sectie Mythen. De berghut bevindt zich op 1896m hoogte in de buurt van de Glattalpsee in de Glarner Alpen (Muotathal/Bisistal, kanton Schwyz). De berghut werd in 1927 gebouwd en had toen 30 slaapplaatsen. In 1971 werd de Glattalphutte uitgebreid en gemoderniseerd.
Sahli-Glattalpbahn
De Glattalphütte is op eenvoudige wijze te bereiken met de Sahli-Glattalpbahn (10 minuten). De enkele cabinelift van de EBS (energie maatschappij Kraftwerk Glattalp), die in voorgaande jaren dienst deed om personeel en materieel te vervoeren kan een transportlast van 5 ton vervoeren. De baan kan 8 personen tegelijk vervoeren en heeft een capaciteit van max. 30 personen/uur en is van half juni tot midden oktober in bedrijf. Een wandeling vanaf het dalstation naar de Glattalphütte staat aangegeven als 2.20h. Wij nemen de snelste manier om boven te komen om op deze zonnige dag te genieten van enige prachtige wandelingen op deze hoger gelegen alp.
Kapelle St.Martin
Naast het bergstation hebben we tal van wandelmogelijkheden, uiteenlopend van zware- tot eenvoudige wandelingen. We wandelen richting de Glattalphütte , eerst naar de Kapel op de alp. De Glattalphütte is dan al te zien. Op de klok is te lezen dat het hier gaat om de St. Martin kapel . We wandelen verder door het prachtige gletsjerlandschap. Langs Grossbodenkreuz gaat het richting Charetalp. De steile opgang wordt na een tijdje beloond met een wonderschoon uitzicht.
Charetalp,Pfannenstock,Grisset
Op de Pfaff hebben we een prachtig uitzicht op Schächentaler Windgällen met de Gr. Windgällen daarachter. Over de Pfaff gaat het richting Glattalpfirst, hier nuttigen we onze meegebrachte lunch en genieten van het prachtige uitzicht. Voor ons de bergrug van de Glattalpfirst, Gr. Chichberg met links de Charetalp en rechts de Glattalp. Charetalp, Pfannenstock met Grisset en onder in het dal Charetalphüttli.
Pfaff
We dalen van de Glattalpfirst naar Pfaff (2050m) met voor ons de berg Pfaff. Vervolgens gaat het over Grossbodenkreuz richting Glattalphütte. Langs een bergbeekje die de Muota voedt met rechts onder Bergrestaurant Glattalp. Vanaf Grossbodenkreuz en de Glattalphütte (1898m) hebben we een prachtig uitzicht. Voor op de bergrug bij de Glattalphütte hebben we een weidse blik over de Glattalp, de lager gelegen alphutten en bergrestaurant Glattalp.
Bergrestaurant Glattalp
We dalen af langs de kapel richting Glattalpsee. Langs bergrestaurant Glattalp (1870m) bereiken we de splitsing van de rondweg om de Glattalpsee, linksom of rechtsom, het maakt weinig verschil (10min). We nemen de rechteroever en wandelen langs Seeband richting Glattalpsee. Dit prachtig berglandschap is uniek in geheel Zwitserland.
Glattalpsee,Hoch Turm,Ortstock
Het laatste stuk langs de Glattalpsee gaat over en langs grote stenen richting Seeboden (1837m). Op Seeboden nemen we een foto van de jonge Muota enerzijds richting Glattalpsee en de ander kant “Hinter der Steinen”. Volgens de aanwijzingen op het bord een aan te bevelen wandelroute richting Braunwald (4 uur). We wandelen langs de andere zijde van de Glattalpsee over Läcki terug. Langs klaterende beekjes bereiken we uiteindelijk weer de splitsing van de rondwandeling om de Glattalpsee.
Bergstation Glattalp
Bij het bergstation aangekomen tellen we snel even het aantal benen en delen dit door 2, uit de som blijkt dat we enige ritten moeten wachten voor we met de cabinelift naar beneden kunnen. De capaciteit is intussen nog niet verhoogd en per rit mogen er nu eenmaal niet meer dan 8 personen worden vervoerd. Een enkele rit duurt 7 minuten, dus moeten we een klein half uurtje wachten, wat geen uitzondering is bij mooi weer. In het hoogseizoen kan de wachttijd behoorlijk oplopen daarentegen is de kabelbaan dan wel een uurtje langer open n.l. tot 18.00 uur. In voor en naseizoen is de baan tot 17.00 uur geopend en gaat ieder half uur. Maar in drukke tijden en vanaf 3 volwassen personen maakt de kabelbaan extra ritten. Zoals gezegd deed de kabelbaan dienst als transportmiddel voor de EBS. De energiemaatschappij van Schwyz bouwde het transportmiddel in 1957. De baan wordt ook nog steeds door de EBS gebruikt. De rit van 16.40 is dan ook voor eigen personeel gereserveerd. In 1972 werd de baan door de toenmalige energiemaatschappij van Schwyz, geschonken aan de toenmalige eigenaar van restaurant Glattalp. Eenmaal beneden kijken we terug op een fantastische wandeldag.
Een impressie van de wandelroute naar de Glattalphütte.