Hoogte: 2032m Kaart: 1192 Schächental, 246 Klausenpass (wandelroute) Max. Slaapplaatsen: 89 Startpunt: T2Bristen/Golzern Talstation ca. 3.45h, vanaf Golzern ca. 2.00h, via Oberchäseren ca. 2.15h Geopend: Juni-Oktober Website: http://www.windgaellenhuette.ch
Windgallenhutte
In 1905 werden de fundamenten gebouwd van de eerste Windgällenhütte, het jaar daarop kon op 4 augustus 1906, samen met het 10 jarig bestaan van de AACZ, de berghut door de aannemer worden overgedragen. De nog geen jaar oude Windgällenhütte werd het daarop volgend jaar door een sneeuwlawine weggevaagd. Vergaderingen werden gehouden, de financiën kwamen maar niet rond, hetgeen er uiteindelijk in resulteerde dat er pas in 1909 een nieuw berghut werd ingewijd. Hetzelfde jaar werd er geld ontvreemd uit de huttenkas die toch al niet te best voor stond vanwege de vele tegenslagen. In 28 juli 1911 werd de Grossen Windgällen voor het eerst beklommen. De Windgällenhütte (2032m), staat zeer zonnig gelegen aan de voet van de grote steile Windgällen (3128m), die jammerlijk genoeg vandaag geheel bewolkt is. De goed honderd jaar (2006) oude berghut is in het bezit van en gebouwd door de Academische Alpenclub Zürich (AACZ). De indrukwekkende zuidkant van de Wingällen keten bevindt zich jammer genoeg in de wolken. De volledige geschiedenis van de hut kan nergens beter worden vermeld dan op de website van de Windgällenhütte. Vanaf de hut hebben we een prachtig uitzicht op het Maderanertal de Oberalpstock en Gross Düssi.
Amsteg/Maderanertal
In Amsteg, gelegen aan de Gotthardstrasse, gaat het in slechts 30 minuten, via een opmerkelijke bergweg naar een stil, wild en romantisch bergdecor: het Urner Maderanertal. Voor de brug in Amsteg gaat het langs de Chärstelen Bach onder de hoge spoorbrug door van de Gotthardbaan, richting Manderanertal. Het infobord, links van de rijbaan, heet u welkom in dit dal.
Amsteg
Vanaf de opmerkelijke route hebben we een prachtig uitzicht op Amsteg met zijn hoge spoorbrug. Deze opmerkelijke weg gaat in de bochten door tunnels en langs de flanken van de Bristentobel, over een smalle bergweg naar Bristen.
Bristen
In Bristen nabij de Wehrebrucke vertrekt een Luftseilbahn naar de Waldiberg. Waldiberg is een boerengemeenschap in het kanton Uri, dat 400 meter boven Bristen ligt. De coöperatieve kabelbaan naar Waldiberg werd in 1950 gebouwd door de NSD lift AG en is gerenoveerd in 1979. De kabelbaan kan alleen geactiveerd worden door inworp van speciale munten die in het dorp te krijgen zijn. De kabelbaan was oorspronkelijk bedoeld voor de boeren, maar tegenwoordig kunnen ook toeristen er gebruik van maken. Niet lang meer, want de kabelbaan heeft zijn beste tijd gehad. Door het aanscherpen van de veiligheidsnormen zal deze kabelbaan eind januari 2020 aan zijn einde komen. Vernieuwen is onmogelijk omdat er geen geld voor is. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de boeren tegen die tijd vertrokken zijn. De cultuur van deze streek met oude boerderijen en grote alpenweiden zullen dan verloren gaan.
Dalstation/Golzern
Uiteindelijk komen we bij het dalstation van de Luftseilbahn naar Golzern, waar vele wandelmogelijkheden zijn. We gaan met de kabelbaan, (die max. 8 personen kan vervoeren) naar het 500 meter hoger gelegen Golzern. Vanaf het bergstation wordt het zicht enigszins belemmerd door de laaghangende bewolking en de Bristen (3072m) lijkt in brand te staan.
Bockistock
We vervolgen de middelzware bergwandelweg richting Golzerensee. Na een 100 meter gaat een smalle steile bergweg richting Windgällenhütte, de route langs de Golzerensee bewaren we voor de terugweg. De bergweg gaat om de Bockistock (1928m) rechts op de foto naar Oberchäseren (1925m).
Oberchaseren
Rösti (1605m), halverwege de klim, is het eerste bergdorp dat we tegen komen. Daarna gaat het steil omhoog. Op Oberchäseren hebben we de hoogte van de hut praktisch bereikt, dat wil niet zeggen dat het dan vlak verder gaat. Gemoedelijk gaat het verder over prachtig gekleurde alpenweiden naar een volgende boerengemeenschap: Bernetsmatt (2005m). Ondanks de bewolking hebben we toch nog een redelijk uitzicht, op de Golzerensee en de Bristen (3072m).
Bernetsmatt
Bernetsmatt (2005m) ligt er verlaten bij eind september. De boerenhuizen zijn al winterklaar en het vee is hier al verdwenen. Vanaf Bernetsmatt gaat het richting Ortliboden, met de Hüfifirn en Gr. Düssi op de achtergrond.
Windgallenhutte
Vanaf de bergweg krijgen we de Windgällenhütte in het vizier en aangekomen bij Ortliboden gaat het over de heuvel naar de hut. Het Manderannertal staat ook bekend om zijn bergkristal en mineralen. Het is dan ook een paradijs voor kristalzoekers, die hun waar aan de kant van de route en op pleisterplaatsen aanbieden in kleine kisten.
Windgallenhutte
De terugreis gaat via de achterkant van de Windgällenhütte langs de steile, nagenoeg drooggevallen Stäfelbach. Op Schisseneggen (1877m) blikken we nog even terug naar de imponerende Gr.Düssi (3256m).
Golzernsee
Vanaf Nossplatten hebben we zicht op de Golzernsee (1409m), die we via de steile Trätter bereiken en benutten voor een pauze. De Golzernsee ligt in een door de gletsjer gevormde kom met prachtige gletsjerstenen aan het eind van een kleine morene.
Seewen
In Seewen (1423m), het 1e dorpje vanaf de zee gezien, gaan we via het terras van restaurant Goldernsee naar het bergstation. Op het terras blikken we nog even terug naar de Goldernsee.
Huseren/Seewen
Bij het bergstation kijken we over het lager gelegen dorpje Hüseren naar Seewen. De Luftseilbahn brengt ons weer naar het dalstation waar de ruige Chärstelen Bach naar de Reuss stroomt in Amsteg. Ondanks de bewolking is het Maderanertal inderdaad een schitterend dal en deze dag hebben we echt genoten van de mooie omgeving en hier komen we zeker nog een keer terug.
Een impressie van de wandelroute naar de Windgällenhütte.