Hoogte: 2519m Kaart: 1308 St. Niklaus, 274 Visp (wandelroute) Max. Slaapplaatsen: 74/30 Startpunt: T2Turtmanntal, Oberems ca. 6.00h, vanaf Gruben ca. 3.00h, Vorder Sänntum P.2191 ca. 2.00h Geopend: April-half Mei, half Juni-September Website: http://www.turtmannhuette.ch
Turtmannhutte
In 1920 wordt het idee geboren om in het Turtmanntal, tegen de Turtmanngletscher een SAC hut te bouwen. Een bouwplek werd in 1926 vastgesteld, pas 2 jaar later werd met de bouw begonnen. In slechts twee en een halve maand was de hut gereed en bood aan 30 mensen onderdak. In die tijd werd de Turtmannhütte vanuit Turttmann bewandelt, het was toen van alle SAC berghutten de meest afgelegen hut. 18 Km en 1900 hoogtemeters moest er overwonnen worden, waar men toen 9 ½ uur over deed. In 1977 werd de hut gemoderniseerd en uitgebreid tot 50 slaapplaatsen. De omgeving van de Turtmannhut werd zeer gewaardeerd door alpinisten en wandelaars waardoor er in 1993 nog eens een uitbreiding kwam. De laatste aanbouw werd in 2001 gerealiseerd waardoor de Turtmannhütte nu aan 74 gasten onderdak kan bieden. De SAC-berghut is eigendom van sectie Prevôtoise en ideaal uitgangspunt voor verschillende hoog alpine toeren, naar o.a. Brunnegghorn 3833m, Bishorn4153m, Les Diablons 3609m of Schöllihorn 3500m.
Unterems/Turtmanntal
Zodra we het Turtmanntal inrijden hangt de mist nog boven het eerste dorp Unterems. Volgens de weersvoorspellingen zal het een prachtige dag worden, maar zeker weten doe je het nooit. Het is half september en de eerste sneeuw is al gevallen, niet noemenswaardig maar toch het is een begin van…Er zijn zo van die valleien die je raken, waarvan je zegt; oh wat is het hier prachtig. Het Turtmanntal in Wallis is daar zeker één van.
Gruben/Meiden/Turtmanntal
Over het algemeen is Wallis iets minder groen dan het Berner-Oberland, omdat er minder regen valt en Wallis heeft over het algemeen meer zonuren. Het Turtmanntal maakt hierop wel degelijk een uitzondering. Ondanks de verse sneeuw ziet het dal er fris en groen uit. Halverwege het dal, in de dorpen Gruben/Meiden op een hoogte van 1818m, beginnen we ons een beetje zorgen te maken, de rijbaan mag dan wel schoon zijn maar de hoeveelheid sneeuw valt een beetje tegen.
Bluomatt/Turtmanntal
Aangezien we nog maar op 1800m hoogte rijden en de hut op 2500m ligt zijn we er niet helemaal gerust op. Bij Blüomatt het laatste gehucht aan het einde van het Turtmanntal is het volledig wit.
Vorder Sanntum 1901m
In Vorder Sänntum 1901m parkeren we de auto de rijbaan is verder alleen voor aanwonende (veelal boeren) toegankelijk. Vanaf hier zijn er 3 mogelijkheden om de Turtmannhütte te bereiken, namelijk over de "Strassenweg", de "Schluchtweg" of over "Holustei". De rijbaan loopt door om het stuwmeer tot aan de materiaalbaan van de Turtmannhütte. Dat is de eenvoudigste wandelroute (T1 aangeduid) naar de Turtmannhütte en staat aangegeven als twee uur wandeltijd.
Spicherli
Wij besluiten om voor de brug linksaf te slaan en volgen de markering “via Schluchtweg” richting Turtmannhütte. Wandelend langs de Alphut op Spicherli, bereiken we de splitsing in het bos. Hier slaan we rechtsaf en blijven de aanwijzing “Schluchtweg” volgen, de wandeling linksaf richting Turtmannhütte gaat via Holustei en duurt iets langer. Door het bos bereiken we de diepe kloof en via een natuurlijke brug passeren we de Turtmänna. Rijbaan en “Schluchtweg” komen even later samen gemoedelijk wandelen we naar het stuwmeer (Turtmannsee).
Turtmannsee
De rijbaan gaat vervolgens aan de rechterzijde om het meer tot aan de materiaalbaan van de hut. Wij wandelen over de stuwdam, links om het stuwmeer tot aan de materiaalbaan. Alle drie de wandelwegen komen bij de materiaalbaan samen. Onze keuze is snel gemaakt via de steile wandelweg onder de Turtmannhütte en de materiaalbaan door wandelen we richting de Turtmannhütte.
Wandelroute Turtmannhutte
Het is nog even naar adem happen want over een relatief korte afstand zal er nog een kleine 350 hoogte meters overbrugd moeten worden. Enkele tientallen meters onder de hut krijgen we nog een lastig stukje, vanwege de schaduw ligt er iets meer sneeuw en is de ondergrond licht bevroren. De sneeuw op het wandelpad is al gesmolten door de zon, nog even de bocht om en we zijn bij de Turtmannhütte.
Turtmannhutte
De helwit besneeuwde ondergrond en Turtmannhütte steken prachtig af tegen de azuurblauwe lucht, waar de laatste nevel aan het verdwijnen is. In de hut is het koud en de drie dames hebben dikke wollen truien aan en mutsen op. Het seizoen loopt op zijn eind en de vroege sneeuw heeft ook hen verrast, water hebben ze bijna niet meer en de leidingen zijn afgelopen nacht bevroren. Met moeite kunnen ze ons nog en kop koffie maken maar soep of iets anders is er niet meer bij. Dan te bedenken dat ze nog vijf dagen te gaan hebben voor de hut winterklaar wordt gemaakt.
Turtmanngletscher
We maken foto’s van de omgeving en dalen af via de morenekam richting gletsjer, de zgn. “Steinmannliweg”. De wandelroute is iets langer en staat als T2+ aangeduid, niet zwaar maar het blijft opletten over de stenen. De steenmannetjes wijzen ons de weg en niet veel later bereiken we het dalstation van de materiaalbaan naar de Turtmannhütte.
Turtmanngletscher/See
Het is nog vroeg in de middag en voor dezelfde wandelroute terug voelen we weinig. Ons besluit is snel genomen, terug via Holustei langs de kapel. Boven het stuwmeer houden we rechts aan en klimmen een aantal hoogtemeters tot aan de rotswanden. De Zwitserse berggeit of Wallische geit genaamd, zoekt een veilig heenkomen niet bang maar enigszins schuw. Langs de rotswanden waar de ijspegels nog hangen wandelen we op een hoogte van 2300m richting Holustei.
Holustei kapel
Bij de kruising van wandelpaden richting Holustei kapel/Vorders Sänntum, blikken we nog even terug naar Turtmanngletscher. Vervolgens gaat het steil bergafwaarts en zijn we in enkele minuten aangekomen op Holustei. De kapel en privé woning zijn gesloten en al winterklaar gemaakt zoals gebruikelijk in deze dalen. Niet veel later bereiken we de bosrand waar we een laatste blik in het dal kunnen werpen voor we het bos inlopen.
Eringer koeien
Het laatste stuk van de wandelroute is wat eentonig. Aangekomen op Vorders Sänntum, is ook hier de sneeuw verdwenen. Langs Blüomatt, dat vanmorgen nog in het wit gehuld was, rijden we via Meiden en Gruben het dal uit. De Eringer koeien staan massaal in de wei te grazen, zij komen over twee weken in actie. Op 5 oktober 2013 is het Eringerball in Unterems, een koeiengevecht waar deze koeien in een arena tegen elkaar "vechten". Via Oberems en Unterems bereiken we Turtmann, aan de doorgaande weg Sion-Brig, waar we terugrijden naar de camping en terugkijken op een geslaagde dag.
Een impressie van de wandelroute naar de Turtmannhütte.