FLÜELI-RANFT

  • 02CZflueliranftGeboortehuis Bruder Klaus
Flüeli-Ranft gelegen op 728m. boven de zeespiegel, is een idylle van rust, gelegen op de heuvels boven Sachseln aan de Sarnersee. Flüeli-Ranft is beroemd geworden door Niklaus von Flüe. Op 14 juli 1984 richtte Paus Johannes-Paulus II van hieruit een vredesboodschap tot de wereld. Flüeli-Ranft is tegenwoordig niet alleen een bedevaartsoord, maar ook een van de mooiste vakantieoorden in Centraal-Zwitserland waar lichaam en ziel op adem kunnen komen. Het is een ideaal uitgangspunt voor een cultuurhistorische rondwandeling langs de vele kapellen in dit prachtig gebied. We beginnen bij het geboortehuis van Nicolaas van Flüe, die zich later als kluizenaar eenvoudig “Broeder Klaus” noemde. Hij werd in 1417 te Sachseln (op de berg) als zoon van een  landbouwer geboren. Hier in Flüeli leefde hij als rijke landbouwer, was wethouder, rechter en officier. Desondanks had Nicolaas een eenvoudige levensstijl, hij bouwde een huis en huwde met Dorothea Wyss, zij kregen 10 kinderen, 5 zonen en 5 dochters.
  • 03CZflueliranftWoonhuis Bruder Klaus
In Flüeli-Ranft staat het woonhuis van Nicolaas van Flüe en Dorothea Wyss, dat Niklaus von Flüe in 1445-1446 bouwde voor zijn gezin en hen dit later schonk. Op vijftigjarige leeftijd, verliet hij huis en haard, met goedvinden van zijn gezin.  Na een omvangrijke restauratie van het woonhuis in 1925 gaf het een uitstekend beeld van de wooncultuur uit die tijd, 10% van het woonhuis dateert nog uit de 13e eeuw. Boven op de Flüeli-rots staat de Flüeli-Kapelle, daterend uit 1614-1618, gerenoveerd in 1980-1981.


  • 06CZflueliranftRanftkapellen
Van Flüeli gaat het steil bergafwaarts richting Ranft, waar we de Ranft-kapellen bezichtigen. De Obere Ranftkapelle  werd in 1468 gebouwd. Nieuwbouw vond plaats in 1693, het werd voor het laatst gerenoveerd in 1986/87. Twintig jaar leefde Broeder Klaus hier in afzondering, eenzaam als kluizenaar in de Ranft, op slechts 500m van zijn eigen hoeve. Hier hielp hij velen die raad kwamen vragen en werkte hij als vredestichter. Hier stierf Bruder Klaus op 21 maart 1487 in zijn kluis in de Ranft-ravijn. Het winkeltje tussen de beide kapellen doet goede zaken op deze pelgrimstocht. De Untere Ranftkapelle werd in 1501 gebouwd, wegens enorme toeloop van pelgrims. Het is volgens de laatgotische bouwkunst gebouwd evenals de bovenste kapel en voor het laatst gerenoveerd in 1985/86.
  • 11CZflueliranftBrug Melchaa Ranft
We passeren de Melchaa en gaan bergop richting St. Niklaus. Halverwege de klim buigen we af naar rechts richting Mösli-Kapelle. Het ontstaan van deze  kapel is te danken aan een zoon van Bruder Klaus, hij vestigde zich hier in 1469 in een houten kluizenaarswoning. In 1484 werd de kapel gebouwd en pas na zijn dood werd de kapel in 1504 ingewijd. De kapel bezit nog prachtige fresco’s en plafondbeschilderingen. We wandelen langs dezelfde weg terug en gaan halverwege steil bergopwaarts door het bos naar de kapel St. Niklausen, een kapel met vrijstaande klokkentoren die dateert uit de 14e eeuw. Het houten plafond uit 1704 is met honderden figuren beschilderd. De heilige figuren beelden thema’s uit, uit het nieuwe- en oude testament.
  • 21CZflueliranftHohe Brucke
Vervolgens gaat het langs restaurant Alpenblick, gelegen op 785m, door het dorp richting Hohe Brücke, dat volgens de routewijzer 30 min. wandelen is. Over de saaie weg richting Kerns buigen we ter hoogte van Haueti (720m) links af naar  Hohe Brücke. De Hohe Brücke is de hoogste houten brug van Europa. Hij is 30m lang en hangt 100 meter boven de Melchaa. De brug werd in 1898 gebouwd en in 1943 door militairen hersteld. De Hohe Brücke ligt op de doorgaande weg van Flüeli-Ranft naar Kerns. Bij Melchi gaat het links bergop richting Flüeli-Ranft. Langs het prachtige Jugendstil-Hotel Paxmontana (dat jammer genoeg  in 2011 in de steigers stond) wandelen we door de allee en zijn we na 2 uur terug bij het beginpunt. De Lourdeskapelle en St. Katharina-Kapelle staan aan de doorgaande weg richting Sachseln, de Kapelle Edisried en Ewil aan de doorgaande weg richting Giswil.