RIGI KULM

  • 01CZrigikulmVoralpen-Express Luzern
Vanuit Luzern reizen we met de Voralpen-Express, via Küssnacht naar Arth-Goldau. De Voralpenexpress is een Zwitserse spoorwegmaatschappij die twee grote meren met elkaar verbindt, te weten: Bodensee en het Vierwaldstättersee. Vanaf het dalstation Arth-Goldau brengt de Rigi-Bahn ons naar hoger gelegen oorden. Over de Goldauerberg gaat het via Kräbel en Fruttli naar Rigi Klösteli (1315m). Hier hebben we een prachtig uitzicht op een spoorbrug en op een waterval bij Heiterenboden. Langs de Chrutthütte komen we Rigi Klösterli binnen, met zijn waterval in de Rigiaa. Het vroegere bedevaartsoord Rigi-Klösterli ligt in een vruchtbare, beboste berg-kom onder Rigi-Staffel aan de oostflank van de Rigi-Kulm.
  • 09CZrigikulmKapel Maria Zum Schnee
Aan de achterzijde van het station wandelen we langs de kapel “Maria Zum Schnee”. De eerste kapel die hier werd gebouwd dateert uit 1688-89. In 1716-19 werd deze huidige kapel gebouwd die vier keer groter was dan de oorspronkelijke kapel. De kapel is rijkelijk versierd en heeft een aantal prachtige wand- en plafondschilderingen. Vervolgens gaat het langs Hotel Klösterli. Hier stond oorspronkelijk “Gasthaus zum Ochsen”, volgens aantekeningen van Goethe tijdens zijn verblijf in 1775 aan de Rigi. In 1822 werd op deze plaats het  huidige “Hotel Schwert” gebouwd, dat in meerdere etappes is uitgebreid met 130 bedden. In 1962 werd het hotel van de Art-Rigi-Bahn gekocht en in 1979 kreeg het de naam, Hotel Klösterli.


  • 12CZrigikulmHeinrichshutte
Vervolgens gaat het steil bergopwaarts naar de Heirihütte 1374m (link). Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op Rigi Kulm( 1800m) en Riedboden, iets boven Rigi Klösterli gelegen. Aan de oostkant van de “ Königin der Berge” dalen we af naar het tussenstation Rigi Klösterli en gaan met de trein richting Rigi Kulm. Vervolgens gaat het via Station Rigi-Staffel, het tussenstation waar beide tandradbanen Viznau-Rigi en Goldau-Rigi samenkomen naar de Rigi-Kulm. Op de Rigi Kulm hebben we een prachtig uitzicht over de Berner Alpen en het Vierwoudstrekenmeer. We kijken o.a. it op de Zugersee en Lauerzersee.
  • 18CZrigikulmHotel Rigi Kulm
Rond 1800 stond er een kruis op de top en graasden er koeien. Joseph Martin Bürgli uit Arth besloot toen een gasthuis te gaan bouwen op de Rigi Kulm en op 14 augustus 1816 verwelkomde het zijn eerste gasten. In 1847 werd het toenmalige gasthuis afgebroken en het  huidige “Hotel Rigi Kulm” gebouwd. Pas in 1967 werd er een bergkapel gebouwd “Regina Montium” oftewel “Marienkapelle”. Langs de kapel dalen we via het station af richting Kulmhütte, we blikken nog even terug naar de Rigi Kulm en wandelen langs de Kulmhütte (1676m) richting Chäserenholzhütte.


  • 23CZrigikulmStation Rigi-Staffel
We vervolgen de route  langs de barbecue-plaats op Schinenflue naar het tussenstation Rigi Staffel (1603m) met het Schwinghaus en restaurant Berggenuss naar de  Rotstock (1659m). We gaan vanaf hier met de rode Rigi- trein richting Vitznau. Het tussenstation Rigi Kaltbad is een grote bouwput in 2011. Oorzaak is een nieuw te bouwen wellness centrum annex zwemparadijs en hotel. Rigi Kaltbad heeft zijn naam te danken aan een legende uit de 14e eeuw. Drie gelovige zusters  verlieten na ruzie met hun vader hun ouderlijk huis. Ze vonden onderdak bij eenvoudige herders op de Rigi. In ruil hiervoor bewezen ze deze herders en  hun familie goede diensten en gaven raad bij kommer en kwel. Op de plek waar de laatste van de drie gezusters was overleden,  ontstond er plotseling een waterbron uit de rotsen. Het water uit deze bron had een heilzame werking. De “Drei Schwestern-Brunnen” kreeg al gauw bekendheid door zijn geneeskrachtige werking.
  • 31CZrigikulmStation Rigi Kaltbad
De Felsen Kapelle in Rigi Kaltbad dateert uit 1779, de eerste kapel werd hier in 1585 gebouwd. De toenmalige welvarende gelovige pelgrims bezochten dit kuuroord vanwege de geneeskrachtige bronnen. Sinds 2009 wil men in Rigi Kaltbad het “Mineralbad & Spa Rigi Kaltbad” toegankelijk maken voor alle toeristen. Baden staat voor rust, ontspanning, reiniging en genezing en moet voor een ieder toegankelijk zijn. In de toekomst zullen vele badgasten van dit bronwater kunnen genieten en daarmee gaat de geschiedenis van Rigi Kaltbad verder. Langs het bergstation van de gondelbaan Weggis-Rigi Kaltbad wandelen we door Rigi Kaltbad en genieten van het mooie uitzicht, we verlaten het volle treinstation en gaan naar het volgende station, Romiti-Felsentor.
  • 36CZrigikulmMeditatie centrum Felsentor
We wandelen de steile helling af richting Felsentor. Als een toegangspoort verwelkomen de markante rots zuilen de wandelaar op de route Weggis-Rigi Kulm. Rond 1860 bouwde de gemeente Weggis hier het hotel-restaurant Felsentor, dat diende als rustplaats voor wandelaars naar de Rigi Kulm. Enige jaren later werd de tandradbaan Vitznau Rigi Kulm gebouwd waardoor het bezoekersaantal drastisch verminderde. In de glorieuze beginjaren kwamen er  enige prominente gasten waaronder Koningin Victoria I en Hermann Hesse, een Duitstalige Zwitserse schrijver. De stoel van Hermann Hesse zou nog steeds in het huis aanwezig zijn. De daarop volgende jaren wisselde het hotel vele malen van eigenaar. Tevens is het een sanatorium voor kinderen met longaandoeningen geweest. Toen de stichting Felsentor het in 1999 verwierf moest het volledig worden gerenoveerd. Momenteel is hier een meditatiecentrum gevestigd van een kleine interreligieuze Boeddhistisch gerichte gemeenschap. Te vinden onder de link www.felsentor.ch.
  • 38CZrigikulmSation Vitznau
Vervolgens wandelen we bergopwaarts en nemen vanaf het station Romiti-Felsentor het laatste traject naar Vitznau. Tegen de avond worden de treinen hier de remise ingereden. Wij wachten op de boot, die ons via Weggis naar Luzern brengt. We verlaten de boot en blikken in Luzern nog even terug richting Rigi Kulm, waar donkere wolken zich verzamelen.