GLAUBENBIELENPASS-SÖRENBERG-JÄNZIMATT

  • 01GlaubenbielenpasssorenbergjanzimattGlaubenbielenpass richting Sorenberg
De wandel route Glaubenbielenpass-Sörenberg-Jänzimatt begint op de grote parkeerplaats van de Glaubenbielen-pashoogte (1565m). Het hoogte verschil is 488m en zal in een tijdbestek van ruim 4 uur te wandelen zijn. We wandelen in noordelijke richting over de Glaubenbielenalp richting Sörenberg. De prachtige kalkrotsen en uitgestrekte Karst velden leveren mooie plaatjes op met de oude boomstronken op de voorgrond. Dat er al eeuwen geleden gebruik werd gemaakt van de pas blijkt uit een monument op de route, waarmee een kapelaan die hier gestorven is in 1852 wordt herdacht.. De oude handelsroute (Saumweg) is voor een groot deel nog begaanbaar. Een bergmeertje nabij de Rübihütte, voor de Rübihütte vervolgen we de route over de Glaubenbielenalp. Vanaf het terras van de  Lochhütte op de Glaubenbielenalp heeft men prachtig uitzicht op het panoramabergrestaurant Rothorn (2350m), de hoogste berg van het kanton Luzern.
  • 06GlaubenbielenpasssorenbergjanzimattLochhutte
Hier is het even genieten van alle rust en stilte om je heen, onder het genot van …en de heerlijke kaas van deze alm. Bij Scheidbach (1590m) is het even opletten, we gaan links richting Sörenberg over de alm naar de lager gelegen straat (slecht gemarkeerd). Over de glooiende alm Schwendeli tevens oude handelsroute, genieten we van de prachtige omgeving. Vanaf Alm Schwendeli hebben we zicht op Sörenberg met op de achtergrond de markante Schrattenfluh. Op Flüehütten (1220m) zijn we nog 20 minuten verwijderd van Sörenberg. Met de Nünalpstock (1900m) op de achtergrond wandelen we langs de barbecueplaats Laueli, Sörenberg binnen. In Sörenberg gaan we over de rivier de Waldemme en vervolgen de route richting Schönenboden/Jänzimatt. Bij Flüehüttenboden nemen we de Emmenuferweg langs de Waldemme. Vlak voor Schönenboden dient men een klein stukje langs de rijbaan te wandelen, om vervolgens bij Bödili rechtsaf de Emmenuferweg te volgen.
  • 11GlaubenbielenpasssorenbergjanzimattEmmenuferweg richting Schonenboden
Langs de prachtige barbecueplaats op Bödili gaan we over de Emmenuferweg het bos in richting Jänzimatt. Het  weiland is in werkelijkheid een nat stuk veengrond. Het water sopt onder de bergschoenen vandaan en het loopt zwaar. We komen uit op de Glaubenbielenpass, de scherpe haarspeldbocht Emmenrank. Bij Arnischwand (1377m) is het nog een uur lopen naar de parkeerplaats. Alp-Arnischwand houden we voor gezien en beginnen aan de steile klim over de warme alm richting Jänzimatt. In het bos levert het dorre hout mooie plaatjes op. Uit het bos komend hebben we zicht op Jänzimatt. Langs de bovengrondse elektriciteitsleidingen komen we uit op Alp-Jänzimatt. Drie boerderijen en een kerkje met bergmeertje, is alles wat Jänzimatt ons te bieden heeft. We vervolgen de route richting Glaubenbielen en blikken in de avondzon nog even terug naar Jänzimatt met de Giswilerstock (2011m) en de pasovergang naar Lungern (Schönbuel).