SALWIDILI-SCHNEEBERG-UNDER- EN OBER IMBÄRGLI

SALWIDILI-SCHNEEBERG-UNDER- OBER IMBÄRGLI-CHLUSHÜTTE-SALWIDILI

  • 02GlaubenbielenpasssalwidilichlushutteBerggasthaus Salwidili
Berggasthaus Salwidili (1353m) is ons uitgangspunt naar de Chlushütte, een SAC- hut die alleen in de wintermaanden wordt gebruikt. Vanaf het Salwidili zijn er tal van wandelmogelijkheden. We dalen achter het hotel af door het bos en wandelen langs Wagliseiboden (1316m) richting Schneeboden. Langs het vakantieverblijf Schneeberg van de  CEVI gaat het gestaag bergopwaarts. Voor de landbouwschuur op Schneeberg volgen we de brede wandelweg richting Chlus en kijken nog even achterom naar Schneeberg, een paar huizen met een enorme boerenschuur. De alp-hut op Under-Imbärgli is al winterklaar en het vee graast eind september al in lager gelegen dalen. Toch weerhoudt niemand ons ervan om bij de hut onze lunch te nuttigen en van het prachtige uitzicht te genieten, met de besneeuwde Brienzergrat op de achtergrond.
  • 07GlaubenbielenpasssalwidilichlushutteUnder Imbargli
Achter de Alphut gaat het steil bergopwaarts over de alm tussen Under- en Ober-Imbärgli. Halverwege de alm werpen we een blik richting Brienzer Rothorn waar we een aantal dagen eerder nog over de graat liepen via Lättgässi en Chruterenpass naar Planalp. (de steile afdaling van Lättgässi  kunnen we van hieraf zien evenals de Chruterenpass). Tevens is het kerkje van Jänzimatt vanaf de alm Imbärgli duidelijk te zien, met de besneeuwde Schafnase (2011m), Rossflue (2073m) en Höch Gumme (2205m) op de achtergrond. Vlak voor Ober-Imbärgli krijgen we een mooi uitzicht op de Böli (1856m). Aangekomen op Ober-Imbärgli (1600m) blijkt de sneeuw toch lager te liggen dan we dachten. Achter de gesloten Alphut maken we een foto van de besneeuwde heuvel met de opgang naar Chlus (30 min). Elf dagen later wandelen we weer door dit gebied en kunnen dan wel over de Chlus naar de Chlushütte. (zie deze beschrijving onder Berghutten; Chlushütte).
  • 13GlaubenbielenpasssalwidilichlushutteOber Imbargli
We besluiten om achter de hut over de brede  toegangsweg naar Ober-Imbärgli af te dalen. Langs de voet van de Böli (1856m),waar we een stel steenarenden waarnemen, wandelen we langs Ober-Wisstanne richting Schneeberg. We nemen de steile bergweg richting Schneeberg en krijgen Wagliseichnubel en Wagliseiboden al in het vizier. We komen uit in Schneeberg achter de grote boerenschuur. De woning op Schneeberg is rijkelijk versierd met bloeiende bloemen, die aan het balkon en onder de ramen hangen. Na ruim twee uur komt Berggasthaus Salwidili in zicht. De lucht begint behoorlijk dicht te trekken en het zal niet lang duren voor het gaat regenen, maar een ding staat vast, tijdens de wandeling bleef het gelukkig droog.