HIRSEGG

  • 01GlaubenbielenpasshirseggHirsegg
Iets voorbij Südelhöchi, vanaf de Glaubenbielenpass gezien, parkeren we de auto op de parkeerplaats Hirsegg. Wandelend in noordelijke richting zien we een half te lezen neergeklapt bord langs de vangrail hangen, waaruit we kunnen opmaken dat er parkeergeld wordt verlangd van Fr 3.00, het geldkistje is aan de vangrail bevestigd. Op deze manier parkeergeld betalen, is in ieder geval goedkoper dan het tarief van een parkeerautomaat! Half juni is het bord door de gemeente nog steeds niet in gereedheid gebracht m.a.w. we lopen gewoon door, steken de rijbaan over en slaan linksaf over de brug.  Via Hirsegg (1070m) wandelen we naar Schlund en Chlus, vanaf dit punt resp. 1.30- en 2.30 uur. Enkele jaren geleden hebben we dit al eens gelopen vanaf Berggasthaus Salwidili.  Volgens de routeaanwijzer kunnen we naar Hengst (2.50 uur) en  Heftiboden (2.25 uur), we besluiten om richting Heftiboden te wandelen. De niet bemande Heftihütte (SAC Sektion Emmental) kan dan niet ver meer zijn. Vol goede moed slaan we rechtsaf en wandelen over het teerstraatje, na ongeveer één kilometer slaan we rechtsaf het steile bergpaadje in door het Ruchschwandwald. Diegene die het teerweggetje blijft volgen komt op hetzelfde punt boven uit maar maakt een aantal meters meer. Het is een eigenaardig stukje bos met veel dode bomen wat bijzondere plaatjes oplevert.
  • 06GlaubenbielenpasshirseggSchrattenfluh
Na ruim 250 hoogtemeters bereiken we Bursteggstall waar de Schrattenfluh voor ons opdoemt. Sneeuw op de hellingen baart ons enigszins zorgen, de late maar ook heftige winter is nog steeds zichtbaar, zelfs in dit gebied medio half juni 2013. Vervolgens passeren we de toegangsweg richting Bodenhütten en slaan linksaf het stukje bos in. Het bos uitkomend zien we de Bodenhütte(1442m) staan, hier eten we  na 1½uur wandelen onze meegebrachte lunch en herzien het vervolg van de wandelroute. Over de Hengst of Heftihütte is vanwege de hoger gelegen sneeuw geen optie. We besluiten om langs Silwängen, Schlund en over Stächelegg terug te wandelen. Van Bodenhütten naar Schlund staat een uurtje aangegeven, vanwaar het dan nog zeker een uur wandelen is naar Hirsegg. Aan de voet van de Schratteflue wandelen we over sneeuw- en karst-velden richting Silwängen. Onderweg maken we foto’s en bereiken na een half uurtje Silwängen waar de eigenaar de hut in gereedheid brengt voor de komende zomermaanden. De nachten zijn nog te koud in dit gebied zodat ook hier nog steeds geen koeien staan. Uitzonderlijk laat voor de tijd van het jaar volgens de bewoners, ze kunnen het zich niet meer kunnen herinneren dat de koeien zo laat naar boven werden gebracht. Volgens hen hadden we een verstandig besluit genomen om onze route te wijzigen. De Hengst en Heftihütte waren niet toegankelijk geweest vanwege de gevaarlijke sneeuwvelden (Lawinekegel zoals ze dat hier zeggen).
  • 13GlaubenbielenpasshirseggSilwangen
Na een praatje verlaten we Silwängen en vervolgen de route naar Schlund. De hond en enkele geiten heten ons welkom, de eigenaar is in geen velden of wegen te zien. Na Schlund (1477m) gaan we linksaf over de alm richting Hirsegg. Een zeer nat gedeelte van de wandeling ,maar de boomstammenbrug zorgt ervoor dat we  Stäggeleggstall met droge voeten bereiken. De koeien staan hier nog steeds in de stal. Aan de rechterzijde blikken we naar de Änxihütte en hebben zicht op de Giswilerstock, Brienzergrat en Riedergrat met Sörenberg in het dal. Het is jammer van de bewolking maar gelukkig hebben we dit niet zelf in de hand. We komen uit op het teerstraatje van de toegangswegen naar de hutten en wandelen een honderdtal meters dalwaarts en slaan rechtsaf over de alm naar Hirsegg,  met voor ons de Pilatus en Stanserhorn in het vizier en de doorgaande weg onder in het dal. Op de bergrug zien we enerzijds de Neuhüttli staan en anderzijds Südelhöchi in het dal aan de doorgaande weg Sörenberg-Schüpfheim. Aan de overzijde van het dal staat de 1900m hoge Nünalpstock. Na het passeren van Stächelegg bereiken we het begin van onze wandelroute, Hirsegg. We wandelen over de brug naar de parkeerplaats en rijden terug naar de thuisbasis. Waar we terugkijken op een prachtige dag, mooi wandelweer in een mooie omgeving met slechts 400m hoogteverschil.

 

Een impressie van de wandeling aan de voet van de Schrattenfluh.