MOORLANDSCHAFT GLAUBENBERG

  • 02GlaubenbergpassmoorlandschaftMoorlandschaft
Schwendi Kaltbad (1440m) is ons uitgangspunt voor onze wandeling in dit veengebied. Met zijn 125km² grote oppervlak is dit het grootste veengebied van Zwitserland, dat zich uitstrekt over de kantons Luzern en Obwalden. We laten ons door niets uit het veld slaan en beginnen ondanks de hardnekkige mist toch aan de wandeling. We parkeren onze auto in Langis (1432m) aan de Glaubenbergpass en wandelen over het teerstraatje richting Schwendi Kaltbad het Moorlandschaft Glaubenberg binnen. Een schitterend wandelgebied met een eigen karakter, veel flora en fauna en behoorlijk veel natte gedeelten.
  • 04GlaubenbergpassmoorlandschaftVeenlandschap Glaubenbergpas
Nadat we het beekje de Grosse Schliere een aantal keren zijn  gepasseerd klaart het plotseling op en kunnen de jassen uit, een aangenaam zonnetje vergezelt ons tot het Oberes-Schlierental (1450m). Daar wandelen we rechtsaf over het bruggetje en nemen een kijkje bij de Fröschenseeli, waar verscheidene kikkervisjes zich ontplooien tot  kikker. Vervolgens gaat het bergopwaarts over de Schattenberg richting Egg (1611m). Als we boven aan de bosrand terugkijken, zien we opnieuw de mist het gebied intrekken. Een regelmatig verschijnsel in deze omgeving dat alles te maken heeft met een bepaalde windstroom vanaf de Brünigpass. De wandelweg door het bos wordt op een gegeven moment wel erg drassig, het is zwaar lopen en de bergschoenen beginnen, ondanks dat we stijgen, steeds dieper weg te zakken. In het bos waar het wandelpad een scherpe knik maakt richting Egghütte komt de nevel ons tegemoet en we besluiten om rechtsomkeert te maken en wandelen over hetzelfde pad terug.
  • 12GlaubenbergpassmoorlandschaftVeenlandschap Glaubenbergpas
Aan de bosrand hebben we zowaar weer zicht op de alphutten in het Oberes-Schlierental. Niet veel later bereiken we het bruggetje weer en wandelen richting de Alphutten op Oberes-Schlierental. Terwijl een volgende mistvlaag zich al weer aankondigt besluiten we om over het teerstraatje terug te wandelen naar Langis aan de Glaubenbergpass. Op het teerstraatje van Oberes-Schlierental blikken we nog even terug naar de alphutten, een tiental meters de andere kant op verdwijnen we in de mist en wandelen langs de Andresenhütte het Moorlandschaft Glaubenberg weer uit. Aangekomen op Langis is het restaurant nauwelijks meer te zien door de mist. In dit gebied is een prachtige educatieve wandelroute voor kinderen uitgezet. De kennis van de natuur wordt de kinderen hier op speelse wijze bijgebracht. Toch nog een leuke wandeling gehad met mooie foto’s van bloemen, die we u zeker niet willen onthouden. Een gebied om nog eens te terug te komen maar dan het liefst met helder weer.