ESCHOLZMATT

  • 01GlaubenbergpassescholzmattPfarrkirche Sankt Jacob
De gemeente Escholzmatt is in 2013 gefuseerd met de gemeente Marbach en hebben een nieuwe gemeente Escholzmatt-Marbach gevormd. De gemeente is verdeeld in twee parochies Escholzmatt en Wiggen. De Pfarrkirche Sankt Jacob in Escholzmatt is gebouwd midden in het dorpscentrum van Escholzmatt en kan niet over het hoofd gezien worden. Het is tevens de grootste kerk in het Entlebuch en wordt beschouwd als een van de belangrijkste neogotische hallenkerk in Zwitserland. Het is nagebouwd naar de parochiekerk St. Mary uit Schaffhausen en werd in oktober 1894 ingewijd, na een bouwtijd van twee jaar.

  • 05GlaubenbergpassescholzmattPfarrer Franz Josef Stalder
Het beeld van Frans Joseph Stalder staat voor de kerk, hij diende destijds als pastoor in verschillende parochies, maar vanaf 1822 in Escholzmatt. Ook was hij schoolinspecteur, schrijver en wetenschapper. De openbare kruidentuin naast de parochiekerk heeft ’s zomers vele kleurrijke kruiden. De oudste gedocumenteerde vermelding van Escholzmatt dateert uit het jaar 1160 en is relatief oud vergeleken met omliggende regio’s.

 

  • 04GlaubenbergpassescholzmattGasthaus zur Krone
Het dorp heeft verder nog een aantal waardevolle Emmentaler huizen, waarvan er een groot deel aan de doorgaande weg staan zoals o.a.; Hotel Löwen, Landgasthof Krone en de Sankt Katharinen Kapelle. De rijbaan verder vervolgend bereiken we Wiggen, waar de wegen zich splitsen enerzijds richting Bern anderzijds richting Thun. Beide wegen verlaten kanton Luzern en bereiken niet veel later het Emmental in kanton Bern. Wij rijden richting Thun en bereiken het volgend dorp Marbach.