AROSA (SCHANFIGGTAL)
Aan het eind van het Schanfigg dal, ligt tussen Obersee en Untersee op een hoogte van 1800m, het ski- en vakantieoord Arosa. De kersverse gemeente Arosa is ontstaan in 2013, door een gemeentelijke fusie met de voormalige gemeenten Calfreisen, Castiel, Langwies, Lüen, Molinis, St. Peter, Peist en Arosa. In een oorkonde uit 765 komt Schanfigg voor het eerst voor in de boeken, destijds onder de naam “Scanavico”. Het Schanfigg dal liep toen tot Frauentobel, het gebied tussen Peist en Langwies. Het gebied daarachter was in die tijd alp- en jachtgebied. Enkel dorpen langs de rijbaan doen we aan: zo is bij het dorp Litzirüti het spoortraject dubbelspoor uitgevoerd, zodat de berg-trein en dal-trein elkaar kunnen passeren.
Langwies staat bekend om zijn 287m lange “Langwieser Viadukt” over het Plessurtal, de spanwijdte bedraagt 100m en zijn hoogte is 62m. Het was destijds de grootste betonnen spoorbaanviaduct van de wereld. De bouwkosten bedroegen maar liefst 625.000 CHF, wat veel geld was begin vorige eeuw. De skigebieden van Arosa en Lenzerheide zijn sinds kort met elkander verbonden en vormen hiermee het grootste samenhangende skigebied van Graubünden. In de zomermaanden is Arosa een geliefd wandelgebied. Arosa heeft ruim 200km aan wandelroutes zoals themaroutes, uitdagende- of eenvoudige wandelroutes, m.a.w. Arosa heeft voor iedere wandelaar een wandelroute. Bijna alle treintrajecten van de Rhätische Bahn zijn de moeite waard. De spoorlijn van Chur naar Arosa is slechts 26 kilometer lang, maar duurt een uur. Met de auto gaat het overigens niet veel sneller, vele maar dan ook echt vele bochten overwinnen uiteindelijk de ruim 1000m hoogteverschil. De Chur-Arosa-Bahn werd van 1912 tot 1914 aangelegd, de toegangsweg van Chur naar Arosa werd pas in 1927 vrijgegeven.
Arosa ligt aan de voet van de 2652m hoge Weisshorn, welke men met een kabelbaan kan bereiken. Vanaf de Weisshorn zijn prachtige hoogtewandelingen te maken. Vanaf het middenstation is sinds augustus 2018 het Arosa Bärenland geopend. Een zo natuurlijk mogelijk berenverblijf waar beren zich kunnen baden, klauteren en voedsel zoeken. Vanaf een platvorm en vanuit de gondelbaan is het berenverblijf te zien. Napa, de eerste beer in het berenverblijf werd in 2006 geboren in Servië, waar hij destijds uit een kooi gered kon worden. Begin 2019 werden Meimo en Amelia, twee beren uit Albanië, naar het berenverblijf in Arosa gebracht waar ze in de toekomst samen met Napa misschien wel voor nakomelingen gaan zorgen in deze mooie natuurlijke omgeving. (Napa overleed in 2020). Overigens moet er voor de trip 20 CHF (2018) betaald worden, zowel te voet als met de gondelbaan. Vanaf de Weisshorn zijn prachtige hoogtewandelingen te maken. De Arosa gastenkaart is tegen betaling van 5CHF te verkrijgen bij de gastheer/vrouw waar men verblijft en geeft vrije toegang tot de bergbanen (Weisshorn en Hörnli-Express) van Arosa. Een dagkaart daarentegen kost 18CHF (2018). Een wandelroute langs 10 bergmeren is er een voor meerdere dagen. Info over Arosa is te vinden onder; https://www.gemeindearosa.ch/tourismus/tourismus-schanfigg.html
http://www.schanfigg-tourismus.ch/
http://www.arosabaerenland.ch.
Over dezelfde weg rijden we het Schanfiggtal weer uit en gaan via Chur door de Domleschg Vallei naar de Bernhardinpass.
http://www.schanfigg-tourismus.ch/
http://www.arosabaerenland.ch.
Over dezelfde weg rijden we het Schanfiggtal weer uit en gaan via Chur door de Domleschg Vallei naar de Bernhardinpass.