ALBULAPASS (PASS DA L'ALVRA) (PASSO DELL'ALBULA)

  • 01GraubundenalbulapasAlbulapass pashoogte
De 2312m hoge Albulapass (Reto-Romaans: Pass da l'Alvra, It.: Passo dell'Albula) in Graubünden verbindt Tiefencastel in het Albula dal met La Punt, (gelegen ten noorden van St. Moritz) in het Oberengadin (Reto-R.: Engiadin’Ota). Het Albula dal begint bij Thusis waar Hinterrhein (Reto-R.: Rein Posteriur) en de Albula rivier samenkomen. Langs de doorgaande weg van Thusis naar Tiefencastel hebben we twee bezienswaardigheden, ten eerst de Solisviadukt en ten tweede de Mistail kerk.  

  • 04GraubundenalbulapasKrokodil Solisviadukt
De Solisviadukt behoort ook tot het werelderfgoed van de RHB dat door de UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet. De spoorbrug met zijn 42m wijde hoofdboog heeft daarnaast nog tien kleinere bogen. Het Solisviadukt heeft hiermee de grootste bogen- spanwijdte van alle spoorbruggen in de Albula spoorlijn. De Solisviadukt door de Schinschlucht werd in 1869 gebouwd. Iets verder aan de doorgaande weg vlak voor Tiefencastel staat de Mistail son Peder.  


 

  • 05GraubundenalbulapasMistail Son Peder Tiefencastel
De kerk St. Peter Mistail werd rond het jaar 800 gebouwd in het dorp Alvaschein dat valt onder de gemeente Albula. De St. Peter is lopend vanaf de parkeerplaats aan de doorgaande weg te bereiken. De St. Peter is van de Karolingische periode en heeft drie half gebogen koepels (apsissen), met zgn. lei bedekte daken.   

  • 08GraubundenalbulapasMistail Son Peder
Achter de kerk staat het knekelhuis met beenderen en schedels van de overledene. Deze ruimte is voorzien van de tekst: wat wij zijn, dat worden jullie. Wat jullie zijn, dat waren wij. In de kerk werd onlangs het oogstfeest gevierd en de prachtige fresco’s aan de wand, (in de jaren 60 en 70 vorige eeuw ontdekt) doet een ieder versteld staan. De smalle Albulapass is evenals zovele passen in Zwitserland tijdens de wintermaanden gesloten. In de zomermaanden wordt de pas hoofzakelijk door toeristen gebruikt. De iets zuidelijker gelegen Julierpass daarentegen (die ook bij Tiefencastel begint) wordt de wintermaanden wel altijd open gehouden en komt iets ten zuiden van St. Moritz uit bij Silvaplana in het Oberengadin.   

  • 13GraubundenalbulapasPunt Ota keerlussen
Iets ten westen van het op 1032m hoog gelegen bergdorp Filisur komt de Albula rivier samen met het Landwasser, die van het hoger gelegen Davos komt. Samen gaan ze verder als Albula rivier en monden zoals gezegd uit in de Hinterrhein. Ook de smalspoorbanen van de Albula- en Rhätische Bahn komen hier samen. De Albulaspoorlijn Chur-Sankt Moritz is het spoorlijntraject voor treinliefhebbers, begin 1900 kwam daar het verlengde smalspoortraject Landquart-Davos bij. Deze laatste spoorlijn werd opgericht door de Nederlander Willem Jan Holsboer. Vooral het Landwasserviaduct is de pleisterplaats voor treinspotters in Filisur. In Filisur is er de interactieve Filitour, een dorps wandelroute langs 14 prachtige Engadiner huizen, de App Parc Ela is gratis te downloaden.

Water als waterweg en levenscyclus, (oftewel Wasserweg ansaina) is een wandelroute langs de Albula, Alvra, het Landwasser en de Schaftobelbach. Hier, langs beroemde waterbronnen vindt men rust en ontspanning, bovendien kan men er weetjes op het gebied van waterbronnen opdoen. Zwavel- en ijzerbronnen zijn er langs de cultuurwandelroute te vinden. Langs de gehele wandelroute staat op 11 informatieborden door dit cultuurlandschap beschreven welke elementen met water van doen hebben. De themawandeling heeft een gering hoogteverschil (slechts 63m) en duurt ca. 3uur. Verder informatie is te vinden onder de volgende link: www.parc-ela.ch.

  • 09GraubundenalbulapasFilisur
Vanaf Filisur gaan rijbaan en spoorbaan samen bergopwaarts richting pashoogte. De smalspoorbaan heeft bij Filisur al zijn eerste keerlus.

Bergün is het volgende bergdorp dat we binnenrijden, niet alleen bekend van zijn spoorwegmuseum, maar ook de Heidiweg  en het spectaculaire educatief wandelpad van de Albulaspoorlijn zijn bekende trekpleisters in het dorp. Bovendien staan er in de historische dorpskern schilderachtige en fotogenieke Engadiner huizen. Ook de eerste Heidifilm werd in deze omgeving opgenomen. Iets ten oosten van Bergün zijn alweer een aantal keerlussen in het spoortraject aangelegd over hoge viaducten en door tunnels, om de trein sneller hoogte te laten winnen. Een kleine 3km verder nogmaals vier keerlussen bij Punt Ota iets voor Prêda, waar we de trein uit het oog verliezen. Waar de rijbaan slingerend langs het Palpuegna meer (Lai da Palpuegna) richting pashoogte slingert, gaat het smalspoortraject in een rechte lijn ondergronds door de Albulatunnel om er na ca. 6km in het Bever dal (Val Bever) weer uit te komen.  

  • 17GraubundenalbulapasAlbulapas pashoogte
Na een aantal gehuchten bereiken we op 2312m pashoogte, met het Berggasthaus Albula Hospiz. Heel bijzonder is het uitzicht niet op de Albulapass, de hoogspanningsleidingen zijn een storende factor in het berglandschap. Ter hoogte van pashoogte is de weg behoorlijk smal, voor en na pashoogte zijn er wel twee gemarkeerde rijstroken. Vervolgens gaat het langs de Albulasee (die volledig droog stond in september) bergafwaarts over de woeste en kale hoogvlakte van het Alvra dal. Nog enkele haarspeldbochten en we bereiken het op 1700m hoogte gelegen La Punt in het Oberengadin (Engiadin’ Ota). Rechtsaf gaat het naar Sankt Moritz, linksaf rijden we richting Zuoz.  

  • 19GraubundenalbulapasZuoz
Hier vindt u de mooiste Engadiner huizenstijl. Een schilderachtig dorpsplein met waterbron, huizen met loggia’s, erkertjes en torentjes sieren de woningen. De kapel San Bastiaun, een romaans bouwwerk dateert vermoedelijk uit 1250. Een eerste oorkonde dateert uit 1472 en de fresco’s in de kapel zijn van 1470-1490 aangebracht. De San Bastiaun kapel is het enige gebouw in Zuoz dat tijdens de Schwabische oorlog (1499) niet in vlammen opging. Iets verderop in het dorp staat de kerk die opgedragen  is aan heilige Katherina en Barbera. De Plantahäuser in het centrum van Zuoz vormen een gesloten bouwblok, waarvan de omtrek uit de middeleeuwen stamt. Hotel Crusch Alva in Zuoz heeft een prachtig beschilderde voorgevel en dateert uit 1499. Verder naar het noorden bereiken we via Zernez en Susch het Unterengadin (Reto-R. Engiadina Bassa).