GRIMSELSEE

  • 01GrimselpassgrimselseeGrimselsee
Bij de Grimselsee, vanaf Grimsel-Hospiz, zien we op de achtergrond de Zinggenstock 3456m, Desorstock 2871m, Finsteraarhorn 4274m (hoogste berg van Berner-Oberland), Agassizhorn 3953m en Escherhorn 3078m. Al jaren is de Grimselsee een omstreden meer in het kanton Bern. Er liggen plannen bij de KWO om de stuwdam van de Grimselsee met 23 meter te verhogen. De verhoging is noodzakelijk om meer water op te vangen in de Grimselsee zodat de energieproductie van het stuwmeer met 75% toeneemt. Er zal in de zomermaanden meer water achterblijven in de Grimselsee zodat het langere tijd benut kan worden voor het opwekken van stroom.

  • 10GrimselpassgrimselseeMeertjes Grimselsee
Maar zoals gewoonlijk zijn er natuurlijk ook tegenstanders, die vooral tegen de plannen zijn vanwege het milieu. Door de stuwdam te verhogen komen moeraslandschap, zeldzame Arven (dennen met 5 naalden uit één schacht) en een deel van een gletsjer onder water te staan, natuurgebieden die in Zwitserland van nationaal belang zijn. Het gebied valt immers onder het UNESCO werelderfgoed. De Juchlibach komt van Bächlisboden  en voedt de Grimselsee. Het “Arvenwald” bevindt zich aan de noordzijde van de Grimselsee, aan de voet van de Brünberg, met daarachter de Gärstenhörner. Aan het eind van de Grimselsee zijn een aantal gletsjermeren ontstaan nabij de uitloop van de Unteraargletscher, het heeft een prachtige vegetatie met bijzondere mossen en vanaf  hier  is er een prachtig uitzicht op de Lauteraarhütte en Finsteraarhorn 4274m.
  • 15GrimselpassgrimselseeGrimsel Hospiz
We fotograferen de omstreden stuwdam met ernaast hotel Grimsel Hospiz met op de achtergrond de Gästenhörner 3189m. De Sidelhornbahn, die ooit een werkbaan was voor de werknemers van de KWO, brengt sedert juli 2012 nu ook wandelaars naar het Oberaargebied. Vanaf Hotel Grimsel Hospiz zweeft de gondelbaan U over de Grimselsee naar Hausenegg. Een topuitzicht in een hoog alpine waterparadijs is het uitgangspunt voor vele wandelroutes o.a.: Sidelenhorn, Husseghütte, Berghaus Oberaar, Oberaarsee, Alpinehütte Bäregg en vele andere wandelingen die deze prachtige omgeving rijk is. Met een druk op de knop haal je de cabine naar het desbetreffende station. Zowel In het dalstation als in het bergstation kun je een toegangsbewijs kopen, daarna scan je  het toegangsbewijs waarna de cabine zichzelf in werking zet. Of de Kessiturmbahn (van Grimsel Hospiz naar de Oberaarsee) in de toekomst ook geschikt wordt gemaakt voor toeristen moeten we maar afwachten.

In  September 2012 zijn de omstreden plannen om de stuwdam met 23 meter te verhogen met een grote meerderheid goedgekeurd door het parlement van het Zwitserse kanton Bern. Wanneer met de bouw begonnen kan worden is nog niet bekend, tegenstanders hebben opnieuw protest ingediend. Zodra er meer bekend is zal ik u hierover informeren. Wij denken maar zo, de natuur komt wel terug al kost dit enige tijd, in ruil voor schone energie zal je het een met het ander moeten afwegen. 22 December 2015 waren de vijf rechters het eens, het project werd afgewezen. Woensdag 5 april 2017 heeft het Bundesgericht van Zwitserland ermee ingestemd om de muur alsnog te verhogen, media schrijft "Grimsel-Staumauer: Umweltverbände haben Nachsehen".

Maart 2019, de kogel is door de kerk, juni 2019 wordt met de bouw van de 123m hoge Spitallamm stuwdam begonnen. De nieuwe stuwdam zal achter de bestaande dam gebouwd worden. De bouw zal ongeveer 6 jaar duren en de kosten zijn op een slordige 125 miljoen franken geraamd. Het wordt een van de grootste bouwprojecten van Berner-Oberland.