GUTTANNEN
Guttannen is een typisch Zwitsers bergdorp, waar men doorrijdt als men over de Grimselpass gaat. ’s Zomers is er volop leven en in de winter is het uitgestorven. Door een wandeling door het dorp te maken krijgt men een goed beeld van de dorpsbewoners en het dorpsleven van de bergdorpen Guttannen, Boden en Alp Handegg. De wandeling door het dorp is goed gemarkeerd, de zgn. “Wachtbühl Rundweg”. Langs hotel Bären, dat gebouwd werd in 1803 en nog steeds een prachtige voorgevel heeft, wandelen we de Grimselpass op richting de Rotlaui, om een nog beter beeld te krijgen van het dorp. Door dagen lange regenval brak er op 22 augustus 2005, een morene af op de Hohmadgletscher, deze veroorzaakte een steen- en modderlawine in de Rotlaui. Samen met de Aare traden ze buiten hun oevers en stroomden zo het dorp binnen, met als gevolg miljoenen franken aan schade. Ook een provisorisch gebouwde dam mocht niet baten, vele inwoners werden toen geëvacueerd. Nu is aan de zuidkant van het dorp een stenen muur gebouwd en kan de Grimselpass straat worden afgesloten door middel van balken. (zie ook; https://baeren-guttannen.ch/).
Bodemschatten in de vorm van bergkristal werden honderden jaren geleden al gevonden in het gebied dat thans onder het Unesco werelderfgoed valt. Een bekend verhaal uit 1719 vertelt ons dat de gebroeders Moor, vanuit een zelfgebouwde stenen berghut aan de Unteraargletscher naar verborgen kristallen zochten langs de Zinggenstöck. Ze hadden niet verwacht dat de kristal die ze zouden vinden hun wereldberoemd zou maken. Na jarenlange arbeid stonden ze plotseling voor een kristalgrot van vijfendertig meter diep en vijf meter breed. Het geluk van de kristalzoekers (“Strahlers”) bleef in het dorp niet onopgemerkt. Velen uit het dorp verlieten huis en haard om ook naar bergkristal op zoek te gaan. Dieven roken het grote geld en hebben uiteindelijk de kristalgrot grotendeels leeggeroofd. Later, toen een gedeelte van de kristallen uit de wereldberoemde grot werden uitgestald in het dorp Guttannen, brandden er acht huizen met de kerk tot de grond toe af. Van de bergkristallen is toen niets meer teruggevonden. In het natuurhistorisch museum te Bern kunnen nog enige kristallen van de Zinggenstock bezichtigd worden. Ook nu zijn er nog kristalzoekers te vinden. In Guttannen en omgeving zijn nog enige kristalmusea. Hier kan men de kristallen veelal in vitrinekasten bekijken. Maar ook velen verkopen hun waar in kisten langs de weg.
Over de Aare en de Rotlaui wandelen we aan de kant van Sonnsyten het dorp weer binnen. De zgn. “Haslizwergen” lijken de weg kwijt te zijn, of hebben ze een nieuw onderkomen? (Dit verhaal is te lezen onder Brünigpass-Hasliberg). De nieuwe brug over de Aare werd in september 2011 officieel geopend. Van het dorp schieten we enige mooie plaatjes en lezen de beschrijvingen op de borden. De kerk in Guttannen dateert uit 1808 en heeft een prachtig glas-in-loodraam. De oude kerk werd in juni 1803 door brand verwoest, evenals 53 gebouwen. Een eerdere brand dateert uit 1723 toen de kerk met acht woningen werd verwoest. De gemeente Guttannen bestaat sedert 1835, voor deze tijd heette het “Fry Landschaft Hasli” . De gemeente bestaat nog steeds uit een boerengemeenschap, de bewoners onderhouden de Alpen, Alpweiden en bossen rondom de grootste gemeente van het kanton Bern. In het wapen van Guttannen wordt dit goed gesymboliseerd, de 2 sterren in het wapen zijn de dorpen Boden en Guttannen.
Het kleine dorp telt weliswaar maar ruim 300 inwoners, maar is qua oppervlakte, met 200 km², de grootste gemeente van kanton Bern. Het strekt zich uit van de grens met Innertkirchen in het Aaretal, bergopwaarts tot de bergtoppen van de Finsteraar-, Lauteraar- en Schreckhorn. De bevolking kent een rijk verenigingsleven met veel culturele en sportieve interesses. Ze willen hun eigen identiteit behouden om het huidige dorpsleven zoveel mogelijk in stand te houden. Een school met sporthal in zo’n kleine gemeenschap is hier een voorbeeld van. Een belangrijke factor hierbij is ook de KWO “Kraftwerke Oberhasli” als werkgever. Want ook in deze gemeenschap hebben jongeren andere ideeën dan hun ouders en voorouders en zijn opvolgers voor het boerenbedrijf soms moeilijk te vinden. Naast de school ligt de ingang van Guttannens “Zivilschuzanlage” de onderaardse bunker zal de bewoners in tijden van rampen moeten beschermen. Het lawine- gevoelige dorp heeft al vele rampen doorstaan. Langs de Stollenbahn (onderaards treinspoor van de KWO die arbeiders in wintertijd, als de Grimselpass gesloten is, moet vervoeren naar het hoger gelegen Handegg) van de KWO bereiken we de Grimselstrasse, de doorgaande weg richting het lager gelegen dorp Boden.