WILDERSWIL-CULTUURWEG 

  • 01JungfrauregwilderswilcultuurwegStation Wilderswil
“Kulturwege am Eingang der Lütschinentäler” is de tekst van de brochure met een beschrijving van de wandelroute Wilderswil - Cultuurweg. Een wandeling door het dorp Wilderswil die goed te combineren is met de Burcht (Ruïne)- route.

We beginnen bij het Station van Wilderswil (584m) waar genoeg parkeerruimte is.

In een oorkonde van 1224 kwam men de naam Wilderswil voor het eerst tegen. De Freiherren van Unspunnen streden destijds tegen  de Augustijnenkloosters van Interlaken. Het station Wilderswil werd in Juli 1890 geopend door de Berner Oberland-Bahn van Interlaken-Oost naar Lauterbrunnen en Grindelwald. Drie jaar later werd de  tandradbaan naar de Schynige Platte (1967m) geopend. In de beginjaren werd er nog met stoom gereden maar in 1914 kreeg de tandradbaan elektrische aandrijving.

  • 03JungfrauregwilderswilcultuurwegCultuurweg Wilderswil Barenplatz
Een goed onderhouden historische boerderij op de wandelroute dateert uit 1603, een  prachtig stukje meesterwerk uit die tijd omdat het zonder bouwtekeningen tot stand kwam. De tekst op het huis luidt: “DURCH HANS WISEN IST DAS HUS GEMACHT, DAR GNADIG GOT BEWAR ES TAG UND NACHT 1603”. De Bärenplatz is tegenwoordig  nog steeds een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een tapvergunning werd in 1706 al afgegeven. Honderd jaar geleden stroomde het dorpsbeekje nog over de Bärenplatz. Een oude zonnewijzer op de gevel geeft de tijd aan, wanneer de zon schijnt.

  • 05JungfrauregwilderswilcultuurwegBergruine Unspunnen Wilderswil
We wandelen nu in Oberdorf, het oudste en historisch gezien het interessantste gedeelte van Wilderswil. Oberdorf, bewoning sinds ca. 600 na Chr., hiervan zijn sporen gevonden tijdens de bouw van Hotel Schönbühl in 1895. We buigen nu van de dorpsweg af richting Unspunnen. Het slot Unspunnen werd sinds 1232 bewoond door de Freiherren van Rothenfluh-Unpunnen, na 1500 werd het slot niet meer bewoond. Het geraakte  in verval en nu rest nog de ruïne zoals die er nu uitziet. We wandelen nu via de Plattenweg, door soldaten in 1944 aangelegd,  terug richting Wilderswil. Via dorpsmuseum “Alte Mühle” gaan we bergopwaarts naar burg ruïne Rothenfluh.

  • 16JungfrauregwilderswilcultuurwegTrein Schynige Platte
Bergruine Rotenfluh was vermoedelijk de eerste woonplek van de familie Rothenfluh (1221), later werd slot Unspunnen in gebruik genomen.  Er is ook een afbeelding van het slot zoals het er vermoedelijk uit heeft gezien. Vanaf de bergruïne hebben we een prachtig uitzicht op  Wilderswil. De toegangsweg naar de bergruïne gaat via een steile trap. De steile afdaling door het bos richting Tschingelmatte brengt ons beneden bij de gedenksteen. Volgens overlevering heeft de ene broer van Rothenfluh-Unspunnen de andere vermoord. De overgebleven broer werd verbannen naar het buitenland en is daar gestorven. Via het dorp waar we nog een aantal huizen fotograferen gaat het richting Gsteig. Bij de spoorbaan aangekomen komt het treintje net van de Schynige Platte. Wij wandelen onder het spoor door richting Gsteig en komen uit bij de Kerk. De houten brug voor de kerk dateert uit 1738, het “Gasthaus Steinbock” naast de kerk dateert uit 1797. Hierna aan we richting Allmend waar een aantal huizen staan uit 1500. Vervolgens lopen we richting het station van Wilderswil, waar de locs van de Schynige Platte aan het rangeren zijn.