HINTERES LAUTERBRUNNENTAL

  • 02JungfraureghintereslauterbrunnentalRichting Steinberg
Het Hinteres Lauterbrunnental is een van de meest idyllische dalen in de Alpen. Het hoog- alpine reservaat (UNESCO Weltnaturerbe) bevindt zich tussen de machtige drie- en vierduizend meters hoge Jungfrau (4158m), Rottalhorn (3972m), Mittaghorn (3892m), Grosshorn (3734m), Breithorn (3780m) en Tsingelhorn (3562m), die tezamen de natuurlijke grens vormen tussen het kanton Bern en kanton Wallis. Het indrukwekkende trog dal is eigenlijk op twee manieren te bereiken. Iets voor Stechelberg zien we de gondelbaan richting Gimmelwald/Mürren (Schilthornbahn), vandaaruit is het Hinteres Lauterbrunnental via het Sefinental en de hoogtewandeling door het Busenwald te bereiken. Wij wandelen langs Hotel Stechelberg (Rütti 910m) over het teerweggetje richting Trachsellauenen.

  • 26JungfraureghintereslauterbrunnentalTrachsellauenen
Een trogdal heeft een typische U-vorm, steile bergwanden en een “vlakke” bodem, die eeuwen geleden zijn ontstaan door gletsjererosie. In het Lauterbrunnental vind je maar liefst 72 watervallen en ruim 300 bergbeekjes. Tijdens de wandeling richting Trachsellauenen passeren we er al enkele, die middels naambordjes worden aangeduid, zo ook de Inerer Bodenbach. We laten de afslag richting Rottalhütte (5.30uur) links liggen en na drie kwartier bereiken we Berggasthaus Trachsellauenen, het oudste berggasthuis van het Lauterbrunnental. Dat de beroemde Duitse schrijver Goethe meerder keren het Lauterbrunnental bezocht bleek na een bezoek aan het toilet in de berghut. In mei 2015 kreeg het na 150 jaar een naamswijziging, Berggasthaus Trachsellauenen heet voortaan Hôtel du Breithorn.
  • 08JungfraureghintereslauterbrunnentalAmmerta/Jungfrau/Rottalhorn
Vervolgens wandelen we langs de Weisse-Lütschine richting Obersteinberg. Vijftien minuten vanaf het berggasthuis bereiken we Bergwerk, een benaming die ook al dateert uit de 18e eeuw. In het Lauterbrunnental werd er in die tijd lood en zilver gedolven, de laatste mijnbouwperiode was van 1782-1805. Bij Bergwerk (1260m) wandelen we rechtsaf door het bos het steile bergpaadje op,  maken ruimte voor de boer die met zijn kudde schapen van de hoger gelegen almen komt. Als we het bos uitkomen op Ammerta, opent zich het idyllische berglandschap. Achter ons laten we de majestueuze maagd met Rottalhorn en voor ons doemt de Breithorn met Tschingelhorn op.

  • 10JungfraureghintereslauterbrunnentalHotel Tschingelhorn
Na een klein uurtje bereiken we dan ook het volgende berggasthuis, Berggasthaus Tsingelhorn (1678m). Een berghotel die zijn naam eer aan doet, die niet alleen een prachtig uitzicht heeft op de Tschingelhorn (3562m), maar ook de Jungfrau Rottalhorn, Gletscherhorn, Mittaghorn,  Grosshorn en Breithorn zijn vanaf het berghotel te zien. Meer informatie is te vinden op hun website:  http://www.tschingelhorn.ch/ . Het berggasthuis biedt onderdak aan ca.50 personen en heeft douches.

  • 16JungfraureghintereslauterbrunnentalObersteinberg/Tschingelhorn/Watterhoren/Tschingeltritt
We verlaten Berggasthaus Tschingelhorn en passeren de Schluchtgraben en bereiken na ca. 800m het derde berggasthuis in het Hinteres Lauterbrunnental Berghotel Obersteinberg waar in plaats van beschaving romantiek de boventoon voert. Het Berghotel Obersteinberg wordt met kaarsen en petroleumlampen verlicht, er is geen stromend water, geen elektriciteit en het fornuis is hout gestookt. Muildieren dragen de levensmiddelen naar 1778m hoogte, de alpenkaas wordt hier nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, nostalgie en romantiek gaan hier in harmonie samen.

Nu wordt het ons ook duidelijk waarom Johann Wolfgang von Goethe zich in 1779 door het Lauterbrunnental liet inspireren voor zijn gedicht “Gesang der Geister über den Wassern”. Het berghotel heeft 15 twee persoonskamers en een toeristenlager. Het berghotel is vanaf Stechelberg in ca. 2.30 uur te bereiken. Ondanks de romantiek en nostalgie hangt er nog wel een prijskaartje aan dit berghotel, inclusief halfpension kost een kamer 88.00 CHF per persoon per nacht. Het toeristenlager kost daarentegen 68.00 CHF per persoon per nacht. Meer informatie is te vinden op: http://www.stechelberg.ch/schlafen-und-essen.html.

  • 12JungfraureghintereslauterbrunnentalTschingelhorn
Na het nuttigen van de lunch besluiten we om nog iets verder door te wandelen om wat foto’s te maken. Ook de minder hoge bergketen aan de westelijke kant van het dal met Ellstabhorn (2884m) en Tschingelturm (2770m) leveren mooie foto’s op. Oberhoren en Oberhorensee staan nog een uur gaans aangegeven vanaf Berggasthaus Obersteinberg. In Schafläger, na het passeren van de Tsingel-Litschina, voert een wandelpad door Im Tal richting Wildi Egg. Wij besluiten om vanaf Berggasthaus Obersteinberg de kortste weg richting Wildi Egg (1560m) te nemen.

  • 27JungfraureghintereslauterbrunnentalJungfrau
Het steile bospad leidt ons langs de Tallbachfalle, die op 10 min. van de wandelroute staat aangegeven. Niet veel later bereiken we  Schirboden (1379m) waar we een prachtig uitzicht hebben op Jungfrau en Rottalhorn. We besluiten om via de Holdrifälle richting Trachsellauenen te wandelen (30 min). Op de brug zien we Tschingel-Litchina en Schmadribach samen als Weissse-Lütschine richting het dal stromen. Verder dalwaarts zullen ook de Schwandbach en Rote Bach zich er nog bij voegen, om uiteindelijk als Lütschine in de Brienzersee uit te monden. Over de Schwandbachen en door de steenlawine van de Breitlouwena bereiken we een half uurtje later Berggasthaus Trachsellauenen waar we een korte pauze nemen. Vervolgens wandelen we dalwaarts richting Stechelberg en blikken nog even naar de maagdelijke Jungfrau die in de wolken dreigt te geraken, een veel voorkomend verschijnsel hier in het Lauterbrunnental dat ook wel het Wasserschloss van het Berner-Oberland wordt genoemd. Wolken hopen zich hier tegen de natuurlijke “grensmuur” op, waardoor er in het Lauterbrunnental relatief meer regen valt dan elders in Zwitserland. Daarna passeren we de Weisse-Lütschine en bereiken via Sichellauenen uiteindelijk Stechelberg vanwaar we vanmorgen zijn gekomen. Een dal om zeker nog eens te terug te komen maar dan wel iets vroeger gaan wandelen dan we vandaag deden om zodoende iets meer tijd te hebben om ook andere routekeuzes te kunnen maken.

Een impressie van de wandelroute door het Hinteres Lauterbrunnental.