GRINDELWALD-GLETSCHERSCHLUCHT

  • 01JungfraureggrindelwaldgletscherschluchtmarmorbruchGletscherschlucht
Achter in het dorp Grindelwald bevindt zich de Grindelwald-Gletscherschlucht. Langs het nieuw gebouwde familie hotel, ligt de ingang van de Gletscherschlucht en kristaltentoonstelling. De Grindelwald-Gletscherschlucht is een toeristische attractie van formaat. Het smeltwater van de  achterliggende vierduizenders moet door een smalle kloof richting de zwarte Lütschine. Om het kolkende water gade te slaan heeft men paadjes aangebracht in de smalle kloof. Aan het eind van de Gletscherschlucht moet men dezelfde weg terug omdat er geen doorgang is. Over de brug rechts, bij de Gletscherschlucht gaat men richting Marmorbruch. Het restaurant Marmorbruch ligt op een mooie locatie boven de Grindelwald-Gletscherschlucht.

  • 08JungfraureggrindelwaldgletscherschluchtmarmorbruchMarmorbruch
De “Grindelwalder Marmorbruch” is een waardvolle, overgebleven ruïne uit vroegere tijden. De meeste steengroeves zijn verloren gegaan of afgedekt met aarde en rotsen. Het gesteente werd ontdekt in 1730 en van 1740-1760 zijn de eerste marmer stukken er uitgekapt. Deze geschiedenis staat bij de Marmorbruch beschreven tot  het in 1903 werd gesloten. Het was een intensieve arbeid om de brokstukken goed uit te houwen in de bergwand. Wat in die tijd met een “schrotpickel” gebeurde, in het Berner Oberland ook wel “Schrote” genaamd. Een werktuig met een 170 centimeter lange dunne steel en aan het uitende een “schäufelchen”, een dun blad gehard staal die door de smid geregeld bewerkt moest worden.

  • 07JungfraureggrindelwaldgletscherschluchtmarmorbruchMarmorbruch
De zogenaamde schrotsporen die achterbleven zijn in deze groeve  zijn nog duidelijk zichtbaar. De grot, die zich bij de groeve bevindt, is 23 meter lang en voorzien van verlichting. Deze eindigt in een kleine zaal van 9 bij 6 meter en is ruim 3 meter hoog. Hier zijn de brokstukken uitgehouwen voor het parlementsgebouw in Bern. De hoogste zuil uit Grindelwaldmarmer gemaakt, (de 3,5 meter hoge zuil in de entreehal van de Universiteit van Bern) kwam ook uit de kleine zaal. De oude “Steinbruch” ligt 120 meter boven de ingang van de Grindelwalder Gletscherschlucht. Het ernaast gelegen restaurant Marmorbruch doet zijn naam dus eer aan. Vanaf bergstation Pfingsteggbahn is het 50 minuten lopen, terwijl 120 hoogtemeters gedaald moeten worden. Vanaf de Gletscherschlucht in Grindelwald is het 20 minuten lopen. Het is vanaf de parkeerplaats bij de Pfingsteggbahn een kleine 40 minuten lopen.

  • 12JungfraureggrindelwaldgletscherschluchtmarmorbruchGrindelwaldmarmor
Bij Gridelwaldmarmer zijn de steencomponenten van het gesteente, grauw, wit, vleesachtig roze tot rood, of geelachtig van kleur. Al deze kleuren lopen vloeiend in elkaar over. De tussenmassa is intensief groen van kleur. Rosenlauimarmer daarentegen is roodviolet tot hagelwit van kleur, waarvan de groenachtige tussenmassa in het gesteente vaak donkerrood en vlekkerig van kleur is. Dat het gesteente miljoenen jaren oud is, nemen we zonder meer aan en laten we voor wat het is. Het gesteente werd vroeger door welgestelden gebruikt als dekplaat op prachtige oude kastjes, schouwen en mantels om schoorstenen, maar ook in kerken en parlementsgebouwen werd het gesteente gebruikt. Het parlementsgebouw in Bern is hier een voorbeeld van, de bureau ingang van de president heeft een rode omlijsting van Grindelwald marmer en de nationale raadzaal een grauwe omlijsting van Grindelwaldmarmer.