BISSE DE SAXON

HAUTE-NENDAZ-TRACOUET-CABANE DE BALAVAUX-PRARION-CHALET ALPES-PRA DA DZEU-HAUTE-NENDAZ

  • 01MWBissedesaxonDalstation Tracouet Haute-Nendaz
Rond de klok van negenen arriveren we bij het dalstation van de kabelbaan naar Tracouet in Haute-Nendaz, gelegen op een hoogte van 1365m. Niet veel later zweven we richting Tracouet, waar we de omgeving fotograferen en over de skihelling richting het bergmeer Lac Noir wandelen. Hier volgen we de aanwijzing Balavaux. De enorme lariksbomen vallen ons gelijk op, bomen van deze omvang zien we zelden.  Voor het twaalf kilometer lange traject staat ruim drie uur aangegeven en loopt zowel langs de voormalige bisse- als de nog werkende Bisse de Saxon. De totale lengte van Bisse de Saxon bedraagt 32 km en is hiermee de langste suone/bisse van kanton Wallis en Europa. De bisse dateert uit 1863 en ontspringt uit de La Printse op 1850m boven Siviez. Pas in 1876 werd er water door de bisse geleid, die tot 1964 in bedrijf bleef. In 1999 werd er de vereniging “Garde du Bisse” in het leven geroepen, om het voormalige historische waterkanaal weer tot leven te roepen. Door het lariksbos en over de alp bereiken we Cabane de Balavaux.

  • 04MWBissedesaxonCabane de Balavaux
Half september is de boel al afgesloten, waarschijnlijk wegens te weinig klandizie. Een mistbank belemmert ons bijna het zicht op de hut maar deze is even later al weer verdwenen, helder zal het deze dag wel niet worden maar tot dusver klagen we niet. Er zit niets anders op dan over de  Balavaux alp, richting Prarion/Chalet Alpes te wandelen, die hopelijk wel open is. De wandelroute over de alp gaat langs de oudste en machtigste lariksbomen van Europa. Op informatieborden langs de wandelroute bleek dat er meer dan 250 van deze bosreuzen staan, die 300-800 jaar oud blijken te zijn en dat er bovendien bomen zijn met een omtrek van twaalf meter. Wij nemen het voor kennisgeving aan maken een aantal foto’s van de omgeving en bereiken niet veel later Le Grenier. Over de alm bereiken we Prarion dat we al een poosje in het vizier hadden, Chalet des Alpes bleek open en na iets genuttigd te hebben vervolgen we de wandeling. Langs het chalet wandelen we langs de rijbaan naar beneden en volgen de wandelroute Ancien Bisse du Saxon. Iets boven La Dzora staat de bisse aangegeven en we wandelen langs de droge bisse “stroomopwaarts” richting Haute-Nendaz.

  • 08MWBissedesaxonPra da Dzeu, Auberge des Grettaux
Na Pra da Dzeu ontvangt de bisse weer water en zijn er weer “bruggen” en “viaducten” die gepasseerd dienen te worden. De regenjassen moeten aan en  iets later bereiken we de stenen van Dzèrjonne, ontstaan als gevolg van een aardverschuiving duizenden jaren geleden. De vlekken op de stenen zijn organismen, die uit een verbinding van paddenstoelen en algen zijn ontstaan. Ze groeien zeer langzaam en enkel op kalkarm kiezelgesteente. Over de brug boven Pracondu bereiken we, nadat we eerst onder de cabinebaan zijn doorgelopen een afslag die we blijven volgen tot Haute-Nendaz. Buvette Chez Dom zien we aangegeven bij Tsâblo Plan maar we negeren het, want er moeten nog een behoorlijk aantal hoogtemeters worden gedaald. Enige tijd later doorkruisen we Bisse du Milieu en wandelen we over de skipiste langs de kabelbaan naar de parkeerplaats in Haute-Nendaz.