LÖTSCHBERGER SÜDRAMPE 3

LALDEN-BRIG

  • 02OW2lotschbergersudrampelaldenbrigWandelroute Lotschberger Sudrampe
De wandelklassieker Lötschberger Südrampe (Lalden-Brig) werd tijdens het jubileumjaar van de “Lötschbergbahn” op 6 september 2013 verlengd van Lalden naar Naters/Brig. Hiermee is de totale lengte van het wandeltraject op een kleine 30km gekomen en vergt het een wandeltijd van 8.20uur. Niet dat het gehele traject in één keer moet worden afgelegd, nee integendeel het leent zich uitstekend om het over meerder dagen te verdelen. Hadden we de vorige keer tot Lalden gewandeld, nu willen we het nieuwe traject verkennen. We parkeren de auto in de parkeergarage naast het treinstation, kopen een treinkaartje en rijden met de trein van de BLS naar Lalden. “Halt auf verlangen” hetgeen betekent dat je wel even moet aangeven dat je eruit wilt op dit station anders raast de trein het station voorbij. Dit geldt voor meerder stations op dit traject, let dus goed op. In Lalden verlaten we in oostelijke richting het perron en wandelen richting Naters-Brig. Hoog boven het Rhônedal wandelen we het eerste gedeelte langs de spoorlijn, afslag Brigerbad en Mund negeren we en wandelen rechtdoor. Ter hoogte van het Brigerbad wordt er weer een stukje geklommen over nieuw aangelegde trapstenen. Langs de huizen aan de Driesta hebben we ook nog even oog voor de natuur.

  • 09OW2lotschbergersudrampelaldenbrigDriestneri-Suone
Even later bereiken we de Driestneri Suone, tijdens droge dagen zijn ze deze droge hellingen hier behoorlijk aan het beregenen. Fotocamera’s zullen moeten worden beschermd/opgeruimd. De Paden zijn nat en glad geworden van het beregenen, het is dus opletten. Boven Gamsen hebben we een mooi uitzicht op de landmuur van Gamsen. Een monument uit de 14e eeuw en van nationale betekenis. (Mülenen in het Berner Oberland is ook nog in het bezit van een landmuur) Een landmuur is in tegenstelling tot een stadsmuur geen vestigingsbouwwerk rondom en had veelal geen poorten en torens. Dit in tegenstelling tot de muur van Gamsen, die wel torens en poorten bezit. De zgn. stenendammen werden hoofdzakelijk gebouwd om plundering en met name veeplundering tegen te gaan. Tevens dienden ze als brandmuur.

  • 16OW2lotschbergersudrampelaldenbrigNaters
We vervolgen de wandeling richting Brig, passeren de Mundbach en zijn al weer bij de zoveelste beregeninginstallatie aangekomen. Langs de Driestneri Suone wandelen we gemoedelijk richting Naters/Brig, die we niet veel later in het vizier krijgen. Nog een korte klim, waarna vanzelfsprekend ook weer een afdaling volgt bereiken we het Gardemuseum in Naters, waar het tijd wordt voor een versnapering. Op de splitsing bij het Gardemuseum (730m) kunnen we richting Brig wandelen ca. 20 min, of het laatste stukje via Naters naar Brig. We klimmen het laatste stukje en passeren de Milchbach boven Naters en bereiken een klein kapelletje, Maria Hilf. Bij binnenkomst bleek het een oratorium te zijn en dient het enkel als gebedshuis, het is nooit ingewijd en er worden geen diensten gehouden. Vanuit Naters is het oratorium te bereiken via de kruisweg vanuit Klosi-Naters. Wij wandelen langs de kruiswegkapellen en bereiken niet veel later Naters. Door Naters gaat het dan naar Brig, beide plaatsen staan elders op de site omschreven. Brig is het eindstation van deze wandelklassieker van de BLS “Lötschberger-Südrampe” en is hiermee op een kleine 30km gekomen. Het laatste traject is vermoeiender omdat er meerdere klim- en daling percentages inzitten dan het vorige gedeelte van Hohtenn naar Lalden. Treinfanaten hoeven voor de treinen het traject niet meer te wandelen, zoals al eerder gezegd de meeste goederentreinen rijden door de Lötschberger-Basistunnel, zodat het treinverkeer behoorlijk is afgenomen langs dit traject.