SAFFRAAN

  • 14OW2mundsafraanSafraan
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraan-krokus (Krokus Sativus). De saffraan-plant is een knolgewas, dat behoort tot de lissenfamilie. De bloem van de saffraan-krokus bezit zes violet gekleurde bloembladeren. Langs de gele stamper ontstaan drie, 10 cm lange oranjerode meeldraden. (niet verwarren met onze welbekende herfsttijloos). Vanuit deze meeldraden ontstaat het zeer kostbare saffraan, dat zowel als kleur- als smaakstof wordt gebruikt. Saffraan zou bovendien een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. De oogsttijd valt tussen eind september en midden november. Regen afgewisseld met zonneschijn en nevel bevorderd de groei van de plant. De bloem komt in de nacht tot bloei, bloeit zo’n acht dagen en wordt in de vroege ochtend geoogst. Bij het plukken drukt men de bloem lichtjes naar beneden en breekt hem vervolgens af. Na het plukken wordt de bloem (veelal dezelfde dag) thuis verder verwerkt. Om een optimale kwaliteit te verkrijgen dient men er op te letten dat de drie meeldraden gezamenlijk worden verwijdert van de gele stamper en zo weinig mogelijk in contact komen met de stamper. Dit saffraan is 4x aromatischer dan geïmporteerde saffraan uit China, Iran en landen rond de middellandse zee. (Iran is de grootste producent van saffraan). Nadat de meeldraden zijn verwijderd worden deze zorgvuldig in een schaduwrijke maar vooral luchtige ruimte gedroogd.

  • 12OW2mundsafraanSafraan krokus
Door het drogen verliezen de meeldraden bijna 4/5 van hun eigen gewicht. Zoals gezegd voor 1 kg saffraan zijn 120.000 bloemen nodig. Voor 1 gram saffraan heeft men dus 120 bloemen nodig, hetgeen 360 meeldraden heeft opgeleverd. Het saffraan word per gram in een goed afgesloten donker gekleurd flesje bewaard en behoudt mits goed gedroogd jarenlang zijn smaak en reuk. Het geoogste saffraan is in de omgeving van Mund voor plaatselijk gebruik en vele hoteliers maken er gretig gebruik van. Wij hebben het nergens kunnen kopen maar wel weten te fotograferen, de verkoopwaarde zal rond de 30 euro liggen. Geen wonder dat men spreekt van het “rode goud” uit Wallis. De geur van saffraan is heerlijk om te ruiken. We hebben maar gauw het potje weer afgesloten om de heerlijke geur te bewaren.