LEUK-SUSTEN

  • 01OW2leuksustenSlot Leuk
Leuk-Susten zijn twee plaatsen gescheiden door de Rhône, het zijn de laatste Duitssprekend dorpen van Wallis. (of de eerste hangt ervan af uit welke richting je komt). Leuk heeft een rijke voorgeschiedenis, al in 515 na Chr. werd Leuk al genoemd in de boeken. Pas in 1260 kreeg de stad Leuk stadsrechten. Dankzij de centrale ligging van de stad werd het een belangrijk handelscentrum aan een knooppunt van wegen.

Veel historische gebouwen uit de Romeinse tijd en het middeleeuws bisschopskasteel getuigen van Leuks groots verleden. Het middeleeuws slot van Leuk werd door de bekende architect Mario Botta gerestaureerd en voorzien van een markante glazen koepel. Naast het slot bevindt zich de markante toren uit de 13e eeuw, waar nu de gemeente van Leuk in is gehuisvest.

  • 05OW2leuksustenGalleria Graziosa Giger
De Pfarrkirche St. Stephan bevindt zich in het centrum van Leuk met zijn imposante klokkentoren uit de 13e eeuw en is de blikvanger van de stad. Voor de kerk staat een beeld van de Leuker landsknecht. De bijgebouwen hebben een laat gotische bouw, ingekerfde jaartallen duiden erop dat er in meerdere etappes gebouwd werd. In het knekelhuis is een 22m lange wand met meer dan 20.000 schedels te zien. Niet de schedels van oorlogen, maar stoffelijke overschotten van degenen die eens op het kerkhof hebben gelegen.

Voor het woonhuis tegenover de kerk, waar nu een galerie is gevestigd, Galleria Graziosa Giger, staat de oudste wijnrank van Zwitserland, Cornalin Vitis Antiqua 1798. Iets verder naar de Rhône, tussen Leuk en Susten, staat de Ringackerkapelle, een van de mooiste barokgebouwen van Wallis.

  • 09OW2leuksustenBhutanbrucke
In Susten, gelegen aan de doorgaande weg in Wallis, hangt een 134m lange hangbrug over de Illgraben richting het Pfynwald. Het verbindt het Duitssprekende deel van Wallis met frans sprekende gedeelte. Aan weerszijden van de brug staat de informatie over de brug dan ook in twee talen, Duitstalig aan de Susten zijde, Franstalig aan de Sierre zijde.

Maar deze Bhutanbrücke heeft ook een symbolisch karakter, het stelt de verbondenheid voor tussen Wallis en het koninkrijk Bhutan. Tevens biedt de Bhutanbrücke van Susten een attractieve toegang tot het natuurpark Pfyn-Finges. Voor de 7 km lange rondwandeling Susten/Leuk over de Bhutanbrücke staat 2.5 uur aangegeven en voert hoofdzakelijk door dit ongerepte en prachtig natuurgebied, met een verscheidenheid aan planten en meer dan 100 vogelsoorten.