TAMINATAL - BAD RAGAZ

  • 01Oostzwitserlandtaminatal_BadragazBad Ragaz
Vanuit Maienfeld in het Bündnerland rijden we via Bad Regaz het Sarganserland binnen en zijn dan in het kanton Sankt Gallen aangekomen. Het Taminatal, (ook wel Vättnertal  genoemd) is te bereiken vanaf Bad Ragaz, dat gelegen is in het Rijndal van St. Gallen aan de voet van de Pizol, de huisberg van Bad Ragaz in het Sarganserland. Door de stad stroomt de Tamina uit het Calfeisen-dal, die uiteindelijk uitmondt in de Rijn die langs de stad loopt. Bad Ragaz is tegenwoordig een wellness-resort met golfbaan en luxe hotels.  

  • 02Oostzwitserlandtaminatal_BadragazBad RagARTz
Om de 3 jaar wordt Bad Regaz omgedoopt tot Bad RegARTs, een Sculpturententoonstelling van moderne kunst door de stad en het stadspark. Het vroegere kuuroord Bad Ragaz, dankt zijn bekendheid aan de abdij van Pfäfers, iets verder het Taminatal in. Daar werd in de 14e eeuw een geneeskrachtige warme waterbron ontdekt. Het vroegste badhuis van Zwitserland was  een feit, het werd gebouwd in het Tamina-dal, iets beneden het benedictijnenklooster van Pfaffers (tegenwoordig een Psychiatrische kliniek). Het benedictijnerklooster St. Maria Assumpta in Pfäfers werd in de 8e eeuw gebouwd als Reto-Romaans klooster. De Abdij van Pfäfers was een zetel van het abdijvorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk. Tijdens ons bezoek stond het hele gebouw in de steigers en vond er een grondige renovatie plaats. De St. Evor kapel in Pfäfers dateert uit 1624 en is vernoemd naar de heilige Evortius von Orléans.  

  • 04Oostzwitserlandtaminatal_BadragazAltes Bad Pfafers
Het “Alte Bad Pfäfers” is het oudste barokke badhuis van Zwitserland, het werd tussen 1704 en 1718 gebouwd. Tot 1969 deed het badhuis nog dienst, van 1983 tot 1995 werd het in drie etappes gerestaureerd. In de 17e eeuw werd het warme water naar Bad Ragaz geleid en ontstond er langs de doorgaande weg een nieuw kuuroord. De voetgangers richting de Taminaschlucht wandelen langs de rivier de Tamina door de Badtobel. Langs het oude Bad Pfäfers  gaan we een kijkje nemen in de Tamina-kloof (Taminaschlucht).  

  • 05Oostzwitserlandtaminatal_BadragazTaminaschlucht
In de Tamina-kloof bevindt zich ook de warmwaterbron, terug gaat het dan weer bergopwaarts richting Vättis, dat bijna 4 uur staat aangegeven. Vervolgens wandelen we langs de Malpraggsee, een stuwmeer van de plaatselijke energiemaatschappij, en bereiken dan het zuidelijkst gelegen dorp in het Tamina-dal, Vättis.