WALENSEE

  • 01OostzwitserlandwalenseeWalensee-Walenstadt
Wij rijden via Bad Ragaz over de doorgaande weg in westelijke richting en bereiken Walenstadt aan de Walensee. Walenstadt ligt op een hoogte van 425m aan de oostelijke oever  van de Walensee. De Walensee is alleen langs de zuidelijke oever van het meer met de auto te bereiken. Aan de loodrechte noordwand van bergketen de Churfirsten liggen aan het water een aantal dorpjes die enkel te voet of met de boot te bereiken zijn. De Reha kliniek op de noordwand van het hoger gelegen Walenstadtberg, (met een paar alpdorpen) is daarentegen nog wel met de auto bereikbaar. Langs de zuidoever rijden we via Mols, Unterterzen, Murg en Mühlehorn naar de westelijke punt van de Walensee, Weesen.  

  • 02OostzwitserlandwalenseeSchnittlauchinsel
De Schnittlauchinsel (Bieslookeiland) is een klein eiland in de Walensee, het ligt aan de oostzijde in het meer, 320m uit de kustlijn bij Walenstadt. Het 80m lange eiland is slechts 20m breed en is het enige eiland in de Walensee. In Unterterzen gaat een kabelbaan in de zomermaanden naar het geliefde wandelgebied op de Flumserberg. In de wintermaanden is het een geliefd skigebied. Doordat de Walensee tussen Flumserberg en de Calfeisen ligt kan het water zich in de zomermaanden maar weinig opwarmen het is dan ook enige graden kouder dan omliggende bergmeren. De vertrektijden van een boottocht over de Walensee kunt u bekijken op de  website https://www.walenseeschiff.ch/. Deze boot vaart van oost naar west en omgekeerd vanuit Walenstadt of Weesen, kriskras over de Walensee. Het meert aan in de dorpen Betlis, Quinten en Au op de noordoever en op de zuidoever gaat het langs Mols, Unterterzen, Murg en Mühlehorn.  

  • 03OostzwitserlandwalenseeMuhlehorn
Mühlehorn bevindt zich in tegenstelling tot de andere genoemde dorpen in kanton Glarus. De oude overdekte bootsteiger doet al jaren geen dienst meer en is een vervallen bouwwerk geworden. De Walensee bevindt zich dus zowel in kanton Glarus als Sankt Gallen. Vanaf deze dorpen zijn mooie wandeltochten te maken langs het meer b.v. naar het opstappunt van de boot, een tijdschema voor de wandeling staat ook op hun website. De hoogste berg in de Glarner Alpen is de 3613m hoge Tödi, hier ontspringt ook de Linth, gevoedt door talrijke zijrivieren is deze rivier de belangrijkste waterleverancier van de Walensee.  

  • 05OostzwitserlandwalenseeWeesen
Het was Hans Konrad Escher (1767-1823) die het Linthwerkplan en de bouwactiviteiten ervan leidde (1804-1823). Het Linthwerk is een 23km lang kanaal (Linthkanal) dat een einde heeft gemaakt aan de regelmatige overstromingen in het stroomgebied van de Linth. Het Linthkanal verbindt de Walen- met de Zürchersee en verlaat in het westen het meer bij de stad Weesen. Het historische stadje Weesen, doet ons bij binnenkomst even denken aan de stad Genève. Achter de hotels aan de Walensee-oever bevinden zich de nauwe staatjes en waterbronnen van dit idyllisch stadje. Het Dominikanerinnen klooster Maria Zuflucht, dat al bestond in de 9e eeuw, sloot zich in het jaar 1256 aan bij de Dominikaanse orde. En zo behoren de Dominikaanse nonnen van Weesen tot het oudste vrouwelijke religieuze vestiging in Zwitserland.