APPENZELL

  • 01OostzwitserlandappenzellAppenzell
De stad Appenzell is de hoofdstad van het Zwitserse halfkanton Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden is het andere halfkanton. Het kanton Appenzell werd om religieuze redenen in 1597 gesplitst. Appenzell Innerhoden is het kleinste kanton van Zwitserland. Beide kantons worden omringd door het kanton Sankt Gallen. Het kanton werd voor het eerst in de 7e of 8e eeuw bewoond blijkt uit een oorkonde uit 907. Het klooster van Sankt Gallen zwaaide de scepter in kanton Appenzell. De “Heiligkreuzkapelle” uit 1561 werd in de laatgotische stijl gebouwd, de barokke kerkbanken zijn van de Magdalena kapel uit Steinegg, iets voor Appenzell. De kruiswegstaties in de kapel zijn nog origineel en dateren uit 1787. De binnenstad is gezellig en straalt sfeer uit.

  • 07OostzwitserlandappenzellKapucijnerinnenklooster Maria der Engel
Het Appenzeller vrouwenklooster, “Maria der Engel” wordt nog steeds bewoond door kapucijnerinnen. De eerste nonnen vestigden zich er in 1613. Naast het klooster vind je de (particuliere) ommuurde burcht, die sinds 1708 door dezelde familie wordt bewoond. Nog enkele historische gebouwen zijn de imposant St. Mauritius kerk met zijn 15e -eeuwse toren, het Concordia herenhuis uit de 17e eeuw met zijn rijk geïllustreerde beschilderingen en het eveneens rijk beschilderde huis Hampi Fässler. Bovendien heeft Appenzell enkele interessante musea.  

  • 11OostzwitserlandappenzellAppenzeller brouwerij
Appenzell is ook bekend om zijn mooie klederdracht, Appenzeller bier en niet te vergeten de pittige Appenzeller kaas. De Sitter rivier die gevoed wordt door vele zijriviertjes komt uit het Alpstein gebergte en stroomt door de stad, uiteindelijk mondt  hij uit in de Thur. Het spoorwegennet wordt door de lokale Appenzeller Bahnen verzorgt en is verbonden met Sankt Gallen. De particuliere spoorwegmaatschappij Appenzeller Bahnen (AB) is in 2006 ontstaan door een fusie van de AB met de Sankt Gallen-Gais-Appenzell (SGA), de Rorschach-Heiden-Bergbahn, de Trogenerbahn en de Rheineck-Walzenhausenbahn. De hoogste berg van het Appenzeller land is de 2500m hoge Säntis, gelegen op het driekantonpunt van de twee Appenzellers met Sankt Gallen.